top of page

Дрібка перцю: як спеції доповнюють веганський раціон


різні спеції у ложках

Один з популярних міфів про веганство полягає в тому, що вся рослинна їжа є прісною та несмачною. Але це далеко не так! За допомогою спецій веганські страви можуть набути нового виміру смаку та аромату.


До прикладу, можна додати яєчний смак в страви без яєць, розкрити аромат томатного супу за допомогою трав або поєднати спеції у мікс, в якому запечені овочі «заграють» по-новому.


У цій статті ми розглянемо, які спеції допоможуть тобі розкрити смак різних веганських страв, та поділимося деякими цікавими рецептами.



ЯКІ СПЕЦІЇ НЕ ВЕГАНСЬКІ?

спеції у білих чашках на чорному фоні

Більшість спецій є веганськими, оскільки вони виготовляються з рослинних інгредієнтів: висушених рослин й овочів. Однак, деякі з них можуть містити продукти тваринного походження. Наприклад, сушені креветки, паста анчоусів, яка використовується у вустерському соусі, або стружка тунця боніто. Тому, якщо ти веган_ка, звертай увагу на етикетки продуктів і вибирай спеції, які не містять таких інгредієнтів.


Але не хвилюйся, ти все ще можеш насолоджуватися багатим смаком і ароматом різних спецій, які точно є веганськими.



10 СПЕЦІЙ НА КУХНІ ВЕГАН_ОК

Веганський раціон може бути дуже різноманітним, тому ми зосередилися на 10 спеціях, які є популярними серед веганів та веганок і можуть стати чудовим доповненням до багатьох твоїх страв. Ці спеції є універсальними й поєднуються між собою, тож не бійся експериментувати.


Паприка

червоні перці

Спеція з солодким пікантним присмаком часто викликає недовіру в веганів-початківців, які асоціюють її зі смаком мʼяса. Однак паприка виготовляється з висушеного перцю слабо пекучих сортів та є повністю етичною. Вона вдало доповнює супи, рагу, веганський чилі, тофу та темпе. А копчена паприка додасть «димного» смаку твоїм овочам.


Куркума

різні спеції у дерев'яній ложці

Куркуму часто використують в азійській кухні, адже вона надає стравам характерного золотавого кольору і пряного смаку. Спецію додають до карі, гірчиці, різноманітних супів, гарнірів, веганського сиру, тофушні та соусів. Куркума містить куркумін — природний антиоксидант, який допомагає знижувати запалення в організмі, покращує роботу мозку та підтримує здоров'я серця та печінки.


Чорна сіль кала намак

чорна сіль кала намак

Кала намак — це природний замінник яєчного смаку, який додають до веганських страв для того, щоб надати їм характерні "яєчні" нотки.

Чорна сіль має вулканічне походження, і її видобувають в Індії. Кола намак містить купрум, залізо, сульфати та має менше натрію, ніж звичайна кухонна сіль. Найчастіше її додають до супів, салатів, овочів або до страв з тофу. Кала намак продається у вигляді гранул та порошку.


Сухі часник та цибуля

часник

Часник — важливий інгредієнт у багатьох кухнях світу, а особливо важливе місце він посідає італійській, мексиканській та азійській. Веган_ки використовують сухий часник як заміну свіжому, оскільки він менш насичений та більш зручний у використанні. Цю спецію можна додавати до соусів, маринадів, гарнірів тощо. Вона має сильний аромат та пряний смак, який урізноманітнить навіть звичні страви.


Цибуля — також популярний інгредієнт завдяки своєму пікантному смаку та характерному аромату. Спеція довго зберігається, має більш насичений смак в порівнянні зі свіжою цибулею та зручна в використанні. Також підходить для додавання в соуси, заправки, супи та інші страви.


Кмин (зіра)

кмин у чорному посуді

Кмин — це спеція, яка має насичений аромат та горіховий гоструватий смак, що додає стравам вишуканості та оригінальності. Вона популярна у кухнях Індії, Пакистану та країн Близького Сходу. Її додають у супи, рагу, соуси та маринади для овочів. Кмин вдало поєднується з іншими спеціями, особливо імбиром, часником, корицею або порошком чилі, та вважається універсальним інгредієнтом. Спробуй змішати зіру з тахіні, лимонним соком і водою, щоб створити вдалий соус для пасти.


Перець

перець чилі у вигляді порошку та свіжих перців

Чилі ― це одна з найпопулярніших спецій серед веганів і веганок, які полюбляють гостру їжу. Вона додає пікантний смак та аромат до багатьох страв, і продається у формі свіжого перцю, порошку чи пластівців. Чилі використовують в багатьох національних кухнях, таких як мексиканська, індійська та тайська кухні. Однак, памʼятай, цей перець дуже гостра спеція, тому додавай її до страв поступово, особливо якщо не звик_ла до такого смаку.


Крім чилі, гостроти твоїм стравам додасть каєнський перець. Він доповнить смак смажених овочів, супів чи навіть кави. Цю спецію можна поєднати з кмином, коріандром, травами та корицею.


Коріандр

коріандр та лавровий лист

Коріандр має легкий смак з цитрусовими відтінками та є одним з найбільш розповсюджених інгредієнтів у світовій кухні. Він ідеально поєднується з часником, імбиром та куркумою. Коріандр поширений у стравах індійської, тайської та мексиканської кухонь і чудово доповнює карі, хумус, фалафель, чилі, рагу і багато інших. Спецію використовують у різних формах: свіжих листках, зернах та порошку.


Італійські трави

свіжий базилік

Італійська кухня славиться своїми ароматними травами, серед яких особливо популярною є суміш базиліку, орегано, тим'яну та розмарину. Цей мікс додає стравам яскравого аромату та пряного смаку. Спеції чудово доповнюють супи, пасту, соуси, печені овочі та веганську піцу.


Лавровий лист

лавровий лист і чорний перець

Лавровий лист часто недооцінюють й ігнорують через те, що його аромат з цитрусовими та деревинними нотками доволі тонкий та не дуже яскравий. Втім це помилка, і вегани й веганки часто використовують цю спецію для підсилення смаку бобових, супів, соусів, рагу та італійських страв. Лавровий лист є невіддільною частиною багатьох національних кухонь, таких як грецька, іспанська та французька.


Кориця

кориця аніс та темний виноград

Кориця ― ароматна й солодка спеція, що поєднує в собі нотки мускатного горіха та гвоздики. Її додають до десертів, напоїв, каш, випічки тощо. Особливий смак можна отримати, якщо додати її до смаженого гарбуза чи солодкої картоплі. Корицю часто використовують у стравах азійської, африканської та середземноморської кухонь. Її можна придбати у формі порошку чи паличок.



Це лише частина спецій, які можна додати до страв з рослинних продуктів, проте мати такий набір ― вже дуже круто. Не бійся експериментувати, куштувати нове та змінювати традиційні рецепти. Іноді невелика дрібка перцю чилі може назавжди змінити смак твого улюбленого салату чи супу. А якщо шукаєш готові та збалансовані рослинні раціони — переходь сюди. Команда ГО «Кожна Тварина» підготувала для тебе 11 веганських раціонів, які урізноманітнять твоє харчування.


Також ми зробили добірку рецептів веганських страв, в яких використовуються деякі спеції з нашого списку. Готуй із задоволенням та насолоджуйся!



РЕЦЕПТИ


Паприкова картопля з тофу та розмарином

Інгредієнти:

  • Картопля — 4 шт.

  • Тофу — 0,5 брикету

  • Оливкова олія — 2 ст. л.

  • Паприка — 1 ст. л.

  • Розмарин свіжий нарізаний — 1 ст. л.

  • Сіль та перець до смаку

Інструкції:

  1. Розігрій духову піч до 200 °C.

  2. Помий та наріж картоплю та тофу на середні кубики.

  3. У мисці змішай картоплю, тофу, оливкову олію, паприку, розмарин, сіль та перець. Перемішай, щоб картопля й тофу були покриті олією та спеціями.

  4. Розподіли масу на пергаменті, зберігши відстань між шматочками для кращої обсмаженості.

  5. Запікай картоплю з тофу у попередньо розігрітій духовці протягом 20-25 хвилин, чи до тих пір, поки картопля не стане золотавою та хрусткою.


Кокосове карі з куркумою

карі з тофу та овочами

Інгредієнти:

  • Рослинна олія — 1 ст. л.

  • Цибуля нарізана — 1 шт. (середня)

  • Куркума — 2 ч. л.

  • Карі порошок — 2 ч. л.

  • Коріандр — 1/2 ч. л.

  • Кмин — 1/2 ч. л.

  • Часник нарізаний — 1 ч. л.

  • Імбирний корінь нарізаний — 1 ч. л.

  • Морква нарізана на кубики — 1 шт.

  • Чорна квасоля відварена — 1 чашка

  • Червона квасоля відварена — 1 чашка

  • Кокосове молоко — 1/2 чашки

  • Лимонний сік — 1 ч. л.

  • Сіль та перець до смаку

Інструкції:

  1. Розігрій олію в каструлі на середньому вогні. Додай цибулю та смаж до золотавого кольору.

  2. Додай куркуму, карі порошок, коріандр, кмин, часник та імбир. Смаж 1-2 хвилини, доки суміш не почне виділяти ароматний запах.

  3. Додай моркву та квасолю, перемішай, щоб овочі покрилися спеціями. Додай 1/4 чашки води та вари на середньому вогні, доки морква не стане м'якою (~ 10 хвилин).

  4. Додай кокосове молоко, лимонний сік, сіль та перець на свій смак. Готуй ще 5 хвилин, доки соус не стане густим.

  5. Подавай карі з відвареним рисом або нааном (індійським пшеничним коржиком).


Тофу-«яєчна» намазка

бутерброди з білою намазкою з тофу

Інгредієнти:

  • Тофу — 1 брикет (280-300 г)

  • Майонезний соус або веганський майонез — 2 ст. л.

  • Діжонська гірчиця — 1 ст. л.

  • Лимонний сік — 1 ст. л.

  • Куркума — 1/4 ч. л.

  • Сіль — 1/4 ч. л.

  • Сіль Кала намак — 1/4 ч. л.

  • Свіжий розмелений чорний перець собі до смаку

Інструкції:

  1. Окремо змішай куркуму, сіль та сіль кала намак у мисці.

  2. Натри брикет тофу на тертушці зі ступкою, поки він не подрібниться.

  3. Додай до натертого тофу майонез, гірчицю, лимонний сік, розмелений чорний перець та змішай.

  4. Додай змішану куркуму, сіль та сіль кала намак та добре перемішай.

  5. Спробуй на смак та додавай сіль або чорний перець за потреби.

Ця намазка може бути смачною на хлібі, в якості додатка до салату або на галетах.



Грецький салат з базиліком та орегано

грецький салат

Інгредієнти:

  • Великі помідори — 2 шт., нарізані кубиками

  • Огірок — 1 шт., нарізаний кубиками

  • Червона цибуля — 1 шт., нарізана тонкими півкільцями

  • Базилік — 1/2 ч. л.

  • Орегано — 1/2 ч. л.

  • Лавровий лист — 1 шт.

  • Коріандр — 1/2 ч. л.

  • Сіль — 1/4 ч. л.

  • Оливкова олія — 2 ст. л.

  • Оцет — 1 ст. л.

  • Сік лимона — 1 ст. л.

  • Цукор — 1/2 ч. л.

Інструкції:

  1. У великій мисці змішай помідори, огірки та цибулю.

  2. Додай базилік, орегано, лавровий лист та коріандр. Посоли собі до смаку.

  3. В іншій мисці змішай оливкову олію, оцет, сік лимона та цукор.

  4. Полий отриманою заправкою салат та перемішай.


Якщо хочеш дізнатися більше про веганський спосіб життя та його переваги ― реєструйся на 7-денний безплатний курс «Веган-експрес»! Там ти можеш знайти багато цікавої та корисної інформації про веганство.

166 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page