top of page

ВЕГАНСТВО: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я?



Тема веганства щороку набуває все більшої популярності та кількості прихильників. Але, разом з цим, обростає сотнями міфів: вегани та веганки не отримують достатньо заліза та кальцію, дитині бути веганом небезпечно, одноманітність раціону, висока вартість продуктів тощо. Тому розібратися у темі пересічному користувачеві буває дуже важко. Однак, стрімке збільшення веганів і веганок серед населення планети доводить, що течія актуальна й важлива. Від 5% до 10% жителів в Ізраїлі, Німеччині, Італії та Великобританії — це вегетаріанці. На Veganuary, ресурсі, який популяризує веганство, зареєстровано вже 629 тисяч людей. У 2021 році ця цифра сягала 582 тисяч, а роком раніше — 400 тисяч осіб.


Команда «Кожної Тварини» зібрала для тебе перевірену світовими асоціаціями інформацію, яка підтверджує користь веганства для здоровʼя та його доступність у сучасному світі.



ВЕГЕТАРІАНСТВО ТА ВЕГАНСТВО:

У ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

знак "stop" зі стікером "eating animals". припини їсти тварин

Термін «вегетаріанство» зʼявився ще у ХІХ ст. і він означає спосіб харчування, коли людина не їсть мʼясо, рибу та морепродукти, але споживає яйця, молоко, сир та мед. Вегетаріанство було вкрай популярним серед буддистів та індуїстів. Вони дотримувалися принципу ненасильства, різноманітних постів та поваги до тварин. У деяких куточках світу таке ставлення збереглося й досьогодні.


Веганство — це повна відмова від продуктів тваринного походження (ПТП). Люди не лише переходять на рослинне харчування, а й відмовляються від одягу та взуття зі шкіри, вовни, шовку, а також не використовують протестовану на тваринах косметику і побутову хімію, не ходять до розважальних закладів, де експлуатують тварин заради прибутку: цирків, зоопарків, дельфінаріїв тощо.



ЯКА ПОЗИЦІЯ МІЖНАРОДНИХ АСОЦІАЦІЙ ЩОДО ВЕГАНСТВА?

ренгенівський зніком, на якому рука в позі жесту окей

Ми часто чуємо, що вегетаріанство шкідливе для здоровʼя, але за правильно збалансованого раціону й дотримання рекомендацій лікарів, цей тип харчування позитивно впливає на роботу організму. Щороку з’являються нові дослідження, які підтверджують користь та прийнятність веганського раціону.

Поки одні науковці дискутують про те, чим небезпечні дієти, інші — доводять безпечність веганства. Американська асоціація дієтологів класифікує веганство, як більш сувору форму вегетаріанства. І у своєму дослідженні вона заявила, що «належним чином заплановані вегетаріанські, у тому числі веганські, дієти є здоровими, поживними та можуть принести користь для здоров'я, а також для профілактики та лікування певних захворювань. Ці дієти підходять для всіх етапів життєвого циклу, включаючи вагітність, лактацію, дитинство, підлітковий вік, літнє життя та підходять для спортсмен_ок».


рука дорослого тримаю дитячу руку

Якщо тебе цікавить питання: «Чим небезпечне вегетаріанство для підлітків?» ми відповімо просто — нічим. Дослідники не змогли знайти однозначних протипоказань для дітей віком 10–19 років. Адже раціон веган_ок та вегетаріан_ок містить велику кількість фруктів, бобових, цільного зерна, сої, горіхів і малу кількість насичених жирів, що призводить до нижчого рівня холестерину та зниження хронічних захворювань.

В рамках дослідження, де порівнювали здоровʼя веган_ок та невеган_ок, було доведено, що перші мають кращі показники та менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.

хлопчина на язику тримає двокольорову пігулку

За умови недотримання рекомендацій лікарів та незбалансованого харчування невеган_ки та вегетаріан_ки теж можуть мати проблеми зі здоровʼям. Єдиний вітамін, який неможливо отримати з рослинного харчування — це B12. Тому вегани та веганки приймають його додатково у вигляді пігулок, спрею чи зі збагаченими вітаміном продуктами (рослинне молоко, харчові дріжджі тощо). Якщо за цим не слідкувати — з часом може розвинутись анемія, дезорієнтація, психоз або порушення настрою чи концентрації уваги. Але це найгірший сценарій і зазвичай люди, які відмовляються від продуктів вбивства, навпаки, краще турбуються про своє здоров'я, аніж невеган_ки.


Дослідження Американської дієтичної асоціації та дієтологів Канади доводить плюси вегетаріанства для здоровʼя людини за умови збалансованого харчування. Якщо коротко, то веган_ки мають менший ризик розвитку діабету ІІ типу, ожиріння й ішемічної хвороби серця. Раціон зі значним вмістом антиоксидантів позитивно позначається на здоров’ї та самопочутті. Натомість регулярне вживання мʼяса впливає й на антибіотикорезистентність (зниження ефективності ліків).



ЯКОЮ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕКА ПРИ ВЕГАНСТВІ ТА ЩО З ЦИМ РОБИТИ?

на столі велика кількість рослинної їжі, зелені та овочів. в банку досипають зернятка

Є люди, які вважають, що перехід на рослинне харчування — це можливість швидко схуднути або вилікуватися від хвороби. Тому просто прибирають з раціону невеганські продукти та чекають на блискучі результати. Але веганство охоплює не лише кошик з продуктами, а й погляди на світ і життя. Це вибір, який людина робить повністю свідомо та з етичних переконань. Різкий перехід на рослинний раціон та ігнорування свого самопочуття може призвести до критичних наслідків. Тому варто замінювати звичні для вас продукти рослинними альтернативами, а не переставати різко їсти всі ПТП, не знаючи чим їх замінити.

Для цього тобі в пригоді стане наш курс «Веган-експрес», де ми пояснюємо як легко і просто перейти на веганство: де знаходити рецепти та рослинні продукти, як правильно збалансувати свій раціон і не тільки. Також велика кількість інформації про здоров'я на веганстві можна прочитати на сайті Vegan Health.



ЯК СТАТИ ВЕГАНОМ ЧИ ВЕГАНКОЮ?

корови на фермі за огорожею стоїть

Якщо ти не хочеш бути причетним чи причетною до експлуатації, вбивства та жорстокого ставлення до тварин, але не знаєте, як перейти на веганство без шкоди для здоровʼя, то ось наші поради:

  • Проконсультуйтеся з лікарем чи лікаркою. Веганство (як і будь-яка інша дієта) потребує регулярного контролю за станом здоровʼя та раціоном. Тому похід до спеціаліста — перший пункт веганського шляху. Якщо організму не вистачає конкретних вітамінів, то меню на день потрібно продумувати більш ретельно.


  • Шукайте веганські рецепти та адаптуйте улюблені страви. Існує думка, що харчування веганів та веганок одноманітне та прісне, але це не так. У безоплатному курсі «Веган-експрес» ти знайдеш багато перевірених і смачних рецептів, які наша команда готує щодня. Тому насолоджуйся смачною веганською їжею і ділися власним досвідом. Якщо у тебе досі закрадаються думки, що веганство шкідливе для здоровʼя — дай собі час на пошук додаткової інформації й різних підходів. Можеш відвідати веганський заклад, долучитися до спільнот або поспілкуватися з іншими веганами та веганками.


  • Читайте етикетки. На полицях супермаркетів можна побачити «веганські», на перший погляд, товари, які насправді містять тваринні жири чи інші невеганські добавки. Тому перший час доведеться уважно вчитуватися в склад продуктів. Щоб пошук потрібних товарів не займав цілу вічність ми використовуємо спеціальні застосунки та сайти. Серед наших улюблених: Cruelty Cutter та Dr. Greger’s Daily Dozen.


багато нарізаних овочів, ягід та фруктів

Ми постійно чуємо різні думки про те, чим шкідливе веганство для здоров’я людини, про те, що це всього лиш тимчасова модна течія і, що вегани та веганки нічого не змінюють. Але це не так!

Ми обираємо гуманність та захист тих, хто не може себе захистити самостійно. Тварини — не власність людей, вони такі ж мешканці Землі, як і люди.


Памʼятайте: кожен може змінити світ, просто почавши з себе!



1 666 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page