top of page

ЧИ СУПЕРЕЧИТЬ ВЕГАНСТВО УЧАСТІ У ВІЙНІ?



ВЕГАНСТВО ТА ВІЙНА

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну з'явилося питання: «Чи суперечить веганство участі у війні?». Здається, воно є абсолютно логічним, адже веганство сприймається як ідеологія ненасильства. Війна прийшла у наші життя, нищить наш спокій, руйнує домівки. Люди на передовій обрали захищати нас, наше право на свободу та незалежність України. Їхня участь у повномасштабній війні проти рф — запекла боротьба за вільне, спокійне життя, за світле майбутнє.


Потрапивши на службу, вегани та веганки зіштовхнулися з різними складнощами, про які ми розкажемо у цій статті.



ЩО ТАКЕ ВЕГАНСТВО?

Для того, щоб краще розуміти питання веганства та війни, можливість співіснування цих понять, окреслимо поняття веганства.


Веганство — відмова від експлуатації та вбивства тварин, наскільки це можливо. Воно базується на етичних засадах: кожен та кожна у нашому світі має право на життя та мирне існування.


Вегани й веганки відмовляються від споживання усіх продуктів тваринного походження та фінансування будь-якої форми їх експлуатації. Вони не вживають м’ясо, молоко, сир, яйця, мед, рибу, желатин і т.д. Не вдягають одяг, що містить шерсть, шкіру шовк тощо. Не відвідують виставки тварин, зоопарки та дельфінарії. Не користуються засобами, що тестуються на тваринах або містять продукти тваринного походження в складі.


Усе перелічене — результат жорстокості експлуатації тварин, а підтримка відповідної діяльності чи продукції означає спонсорування роботи індустрії тваринництва та згоду на вбивство невинних істот.



ЧИ СУПЕРЕЧИТЬ ВЕГАНСТВО ВІЙНІ?

Події в Україні, учасниками та учасницями яких ми є, спрямовані на захист наших близьких, домівок, культури та мови українського народу, відстоювання нашого права на незалежність. Воїни та воїнки ЗСУ протистоять жорстокості до українців та українок, загарбницьких ідей окупанта знищити нас і нашу країну. Вони захищають невинних та своїми діями намагаються нівелювати жорстокість рф.


Чи є різниця між війною в Україні та боротьбою веганства за права тварин? Адже мета веганства та боротьби проти російських окупантів спільна: здобуття права на вільне, незалежне життя та свободу.


Веганство не суперечить участі у війні проти рф, адже воїни та воїнки ЗСУ борються за право українського народу на мирне життя у незалежній країні. Навпаки, ідеологія веганства перегукується з нашими причинами боротьби проти загарбників.



ЧИ ШКОДИТЬ ВЕГАНСТВО ЗДОРОВ’Ю?

Нині досі мають місце суперечки щодо впливу веганства на стан здоров'я людини. Багато хто не може уявити життя без споживання м’яса, риби, яєць, молочних продуктів. Хоча насправді просто не знають як правильно заміняти продукти тваринного походження рослинними альтернативами.


Перехід на веганське (рослинне) харчування супроводжується підвищенням кількості овочів та фруктів, круп, бобових, насіння у раціоні. Як результат, вегани й веганки споживають більше клітковини, антиоксидантів, вітамінів та мікроелементів. Відмовившися від вживання продуктів жорстокості, з часом веганки та вегани відчувають покращення самопочуття, підвищення витривалості та активності протягом дня.


Чисельні наукові дослідження виявили, що дотримання рослинного раціону позитивно впливає на стан здоров’я, зокрема:

  • допомагає коригувати вагу тіла;

  • знижує рівень цукру в крові та холестерину;

  • покращує функціонування нирок і травної системи;

  • знижує ризик розвитку діабету;

  • запобігає розвитку певних видів раку та серцево-судинних захворювань.

Нині щонайменше 10 світових організацій-лідерів у сфері охорони здоров'я не лише спростували думку щодо шкоди веганства здоров’ю людини, а й підтвердили, що збалансоване та різноманітне рослинне харчування є кращим вибором на будь-якому етапі розвитку людини незалежно від віку.



ПРОБЛЕМИ ВЕГАНІВ ТА ВЕГАНОК НА ВІЙНІ

Потрапивши на передову, веганки та вегани стикаються з різними проблемами, пов’язаними з їхнім способом життя.


В Україні веганство наразі лише починає поширюватися. Ми бачимо веганські продукти на полицях магазинів, але досі часто чуємо критику щодо «ненормальності» веганського способу життя. В армії такі реакції також мають місце: часто захисники й захисниці потерпають від висловів: «Їж, що дають», «Війна — не місце для забаганок» та інших. Емоційний тиск оточення небезпечний своєю довготривалістю, може впливати на загальний психічний стан людини та спричиняти інші захворювання.


Ще однією проблемою під час служби є безпосереднє споживання продуктів тваринного походження. Продуктовий набір не орієнтований на веганів і веганок: каші зазвичай варяться на бульйоні з м'яса, галети та печиво містять масло та молоко. Різка відмова від рослинного раціону, якого веганки та вегани притримувалися протягом кількох років, та вживання м’яса, молочної продукції й інших продуктів експлуатації тварин може супроводжуватися розладами травної системи, нудотою, погіршенням самопочуття, головними болями, подразненнями шкіри, порушеннями сну та, як наслідок, зниженням фізичної активності.


Етична складова присутня не лише у питанні харчування. Військова форма ЗСУ містить матеріали тваринного походження. Але, перебуваючи в армії, на передовій, у критичних та небезпечних для життя ситуаціях етична складова може відходити на задній план, адже часто усі думки військових заповнені лише питаннями виживання та захисту.


Постійне відчуття провини через вимушене вживання продуктів жорстокості, потребу вибору між своїм життям та тварин, відмова від власних переконань та інші проблеми пригнічують психологічний стан бійчинь і бійців. Такі зміни напряму впливають на ефективність служби воїнок і воїнів та захисту України від окупантів. Більше про це можна дізнатися у відео Тамари Х’юман на її YouTube-каналі.



ЩО ЇСТИ ВЕГАНКАМ ТА ВЕГАНАМ ПІД ЧАС ВІЙНИ?

Маючи звичку постійного споживання продуктів тваринного походження, ми забуваємо про іншу їжу, так само звичну для нас і яка не містить продуктів жорстокості. Загалом, такими продуктами є: цільнозернові, крупи, бобові, рослинні олії, горіхи, насіння, овочі та фрукти.


За рекомендаціями спеціалісток та спеціалістів у сфері дієтології, типова тарілка для веганського раціону має наступні складові та їх пропорції:

  • 50% — овочі та фрукти. Ці продукти — джерела вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів. Високий вміст клітковини насичує організм, робить їжу більш поживною;

  • 25% — цільнозернові, крупи та крохмалисті овочі. Ця категорія — джерело складних вуглеводів, а відтак такі продукти є поживними та ситними, особливо у поєднанні з овочами та фруктами;

  • 25% — продукти, що характеризуються високим вмістом білків. У рослинному раціоні білки є у соєвих продуктах (тофу, сухий текстурат), бобових (горох, квасоля, нут, сочевиця). Також джерелами білків та жирів одночасно є горіхи та пасти з них, насіння.

Зважаючи на те, що служба в армії наразі не передбачає враховування харчових потреб воїнок та воїнів, дотримуватися такого загального раціону досить складно. На службі веганки та вегани збільшують кількість спожитих у їжу каш, овочів, фруктів (за можливості), споживають мультизлакові батончики, готову запаковану рослину їжу та консерви. Більше про те, що їдять бійчині та бійці, які дотримуються веганства під час служби, можна прочитати у статті нашого блогу КТ.



ЯК ДОПОМОГТИ ВЕГАНКАМ ТА ВЕГАНАМ ЗСУ?

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україні створено ініціативи, які допомагають веганам та веганкам на фронті, надсилаючи посилки з поживними рослинними продуктами. Такими є, зокрема, «Львівська Веганська Кухня» та ініціатива «Кожної Тварини» «Веганська Кухня України». Їжа, яку отримують воїнки та воїни ЗСУ, добре зберігається в польових умовах та не потребує додаткового готування. Проте, на жаль, доставлення таких посилок іноді є неможливим через відсутність поштових відділень, бойові дії поряд, неможливість проїзду до пункту призначення тощо.


Про важливість допомоги веганкам і веганам на фронті розповідає Сергій — боєць ЗСУ та веган (позивний «Собор»):


На підтримку захисниць та захисників, які дотримуються веганства на службі у ЗСУ, 27 червня 2022 року було опубліковано петицію про введення веганських пайків для ЗСУ. Ця петиція має на меті допомогу воїнкам та воїнам, усунення для них потреби обирати між своїм бажанням захисту невинних та виживанням.


Автор петиції — веган Петро Павлов, який зараз служить у ЗСУ та захищає наш спокій. До повномасштабної війни він протягом двох років був веганом, але під час служби був змушений змінити своє харчування на вегетаріанство. Відсутність забезпечення рослинними продуктами веганок і веганів в армії Петро визначає серйозним фактором, що негативно впливає на службу в цілому, та закликає підтримати людей, які прагнуть захищати не лише людей, а й тварин, підписанням та поширенням створеної петиції.


БОРІМОСЯ ПРОТИ ЖОРСТОКОСТІ РАЗОМ

Війна в Україні — це яскравий приклад жагучої боротьби за права на свободу та вільне життя. Ми щодня, щохвилини боремося проти жорстокості та насильства, які несуть окупанти рф.


Веганство — це така ж війна за свободу та відстоювання прав тих, хто не може цього зробити сам. Це рух, спрямований на нівелювання жорстокості до тварин, яких щодня вбивають заради задоволення звичок людей. Світовими організаціями охорони здоров’я рослинний раціон визнано кращим за вживання продуктів експлуатації тварин.


Ставайте веганом чи веганкою разом із командою «Кожної Тварини». Відстоюйте з нами право на свободу не лише українського народу, а й тих, кого люди прирекли на страждання заради власного збагачення. Підписуйте петицію про введення веганських пайків та підтримуйте воїнів і воїнок ЗСУ, які ризикують власними життями заради порятунку невинних.


Щоб дізнатися більше про веганство, рослинний раціон та його особливості, реєструйтеся на безоплатний курс «Веган-експрес». Борімося разом проти жорстокості та змінюймо наш світ на краще!

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page