top of page

ТОП 3 ПРИЧИНИ СТАТИ ВЕГАНКОЮ ЧИ ВЕГАНОМ



Ти пам'ятаєш той день, коли прийня_ла рішення стати веганом чи веганкою? Що тебе надихнуло? Певно, що любов до тварин та небажання їм шкодити. Або відкрита правда про залаштунки боєнь, з якою ти не змог_ла змиритися й далі заплющувати очі? Чи інформація про вплив тваринництва на екологію? А може ти дізна_лась про користь веганства для здоров'я?


Ми впевнені, що кожен та кожна, хто став на шлях ненасильства шкодує лише про одне: що не стали веганом чи веганкою раніше. Знайоме відчуття? Але не слід себе обвинувачувати, бо не всі ми стаємо веганами та веганками з народження, а робимо свій свідомий вибір внаслідок певних обставин та знань. Про найпоширеніші причини бути веганом чи веганкою розкажемо тобі далі.



ЗДОРОВ'Я

здорова та поживна рослинна веганська їжа

Про користь веганства для здоров'я не знає хіба лінивий. Загальновідомо, що міжнародні діабетичні асоціації та організації охорони здоров'я визнають вегетаріанську, в тому числі веганську дієти «здоровими, поживними й такими, що можуть забезпечити переваги для здоров'я у профілактиці та лікуванні певних захворювань». Численні дослідження підтверджують, що вегетаріан_ки й веган_ки мають менший ризик появи серцево-судинних захворювань, ожиріння та розвитку деяких видів раку.


До того ж рослинна їжа підходить для людей на всіх етапах їхнього життя: від народження і в період вагітності та лактації у жінок, для людей похилого віку та спортсменів. Міністерство охорони здоров'я України також підтримує позицію світових організацій.


Усі необхідні макро- так мікронутрієнти можливо отримати, споживаючи рослинні продукти. Так, у 100 грамах арахісу міститься 26 грамів білка; 1500 міліграмів кальцію знаходиться у 100 грамах насіння маку, тоді як на таку саму порцію коров'ячого молока припадає менше ніж 200 міліграмів; у перших рядах серед продуктів з великим вмістом заліза — кунжут, гарбузове та соняшникове насіння, кеш'ю та тофу.


Звичайно, що для здоров’я людини потрібно дотримуватися збалансованого рослинного раціону. Про міфи щодо шкоди веганства та його безпеки для здоров'я ми вже розповідали у статті, з якою ви можете ознайомитися за посиланням.



ЕКОЛОГІЯ

танення льодовиків через зміни клімату

Важко переоцінити вплив промисловості на зміну клімату. Але виробництво м'яса впливає на екологію не набагато менше за неї. До прикладу, якщо частка викидів промисловості від усіх антропогенних парникових газів складає 21%, то тваринництво відповідальне аж за 14,5%. Крім того, тваринницька індустрія займає 83% сільськогосподарської землі та 40% всієї суші (Оксфордське дослідження, 2018). Тобто вирощування та утримання мільярдів тварин вимагає гігантських територій, що призводить до сильної деградації ґрунтів внаслідок споживання тваринами в їжу рослин, а також витоптування. Згідно з даними організації FERN вирощування великої рогатої худобиголовна причина знеліснення у всьому світі. До прикладу, саме тваринництво винне у знелісненні 91% Амазонського лісу, який ще називають «легенями планети». Адже ліси там вирубують, щоб звільнити місця під випас корів та вирощування корму для них.


вирубаний ліс через тваринництво

Вуглецевий слід від виготовлення м'яса та яєць складає 56%, молочних продуктів — 27%. Тоді як вуглецевий слід від вирощування коренеплодів, фруктів, овочів та горіхів разом складає близько 6%.


У цю тему можна поглиблюватися й далі, але на кожному кроці ти все одно будеш знаходити докази негативного впливу тваринництва на довкілля. Більше про вплив тваринницької індустрії на навколишнє середовище, міфи про здоров'я веганів і веганок та етичну складова веганства можна дізнатися, переглянувши фільми з нашої добірки.


А тепер перейдемо до найголовнішої із причин ставати веганами та веганками. Адже все, про що ти чита_ла вище — стосується виключно твого харчового раціону, а отже, є рослинною дієтою. Якщо ти виріши_ла обрати веганство з екологічних міркувань чи заради турботи про власне здоров'я — круто! Але варто відрізняти веганство від рослинного раціону, оскільки це не одне й те саме. У цьому відео Тамара Х’юман роз'яснює ці відмінності.


ЕТИКА

мама-свінка з поросятами

Веганство, своєю чергою, охоплює дедалі більше сфер нашого життя, де також експлуатують та вбивають тварин. Воно передбачає повну відмову від продуктів жорстокості, включаючи молоко, яйця, сир та інші. Тобто це рух, який базується на суто етичному світогляді, що не лише викреслює тварин з харчової ланки, а й покликаний звільнити їх з-під ярма експлуатації.

Всі знають про жорстокість тваринництва: там вбивають свиней, корів та птахів заради м'яса, тому багато хто це засуджує. Але мало хто знає, що, до прикладу, «молочних корів» також забивають на м'ясо, коли їх удої зменшуються, а телят майже одразу після народження вбивають заради телятини. Тут можна прочитати про 10 причин відмовитися від молока та молочних продуктів прямо зараз.


В яєчній індустрії півників заживо вбивають в перші дні їх життя, бо ті не несуть яєць. У цьому матеріалі розлого розповідається про те чому вегани та веганки відмовляються від яєць.


Сфери одягу та взуття, розваг, медицини, моди й краси також винні в смертях мільярдів тварин на рік.


Для виготовлення одягу тварин вбивають та калічать заради хутра, шкіри, шовку, вовни, пуху та пір'я. Одяг та взуття — не побічний продукт м’ясо-молочної індустрії, це цілеспрямований акт наруги задля отримання прибутку.


Косметику та побутову хімію тестують на тваринах перед тим, як вони потраплять на полиці магазинів. Навіть губну помаду, порошок, харчові добавки та освіжувачі повітря. Як результат — щороку заради дослідів в лабораторіях помирає більш як 150 мільйонів тварин. Однак ця цифра не передає реального стану справ, адже в неї не входить 93% тварин, яких використовують в експериментах.


Тварин експлуатують заради нашої втіхи на аренах цирків, дельфінаріїв, зоопарків, де їх піддають жорстоким практикам дресування та тримають у тісних клітках.


Веганство — не радикальний крок, а етична альтернатива. Пройди наш безплатний курс про веганство «Веган-експрес» і дізнайся більше про те з чого роблять ті чи інші продукти та навіщо бути веганом чи веганкою, щоб завадити вбивствам тварин.

вільні коровки на лугу в горах в тумані

Головне, що потрібно запам'ятати: недостатньо перейти на рослинний раціон, щоб зберегти життя тваринам. Адже турбота про здоров'я та долю планети не завадить вам з'їсти «екологічний» м’ясний стейк чи придбати органічну косметику, яка тестувалася на тваринах. Веганство, перш за все — небажання фінансувати страждання та смерті тварин в будь-який спосіб. Тож ставайте веганами та веганками заради тварин вже сьогодні, та зупиніть геноцид наших друзів по планеті, який триває тисячоліттями. Адже кожна тварина має право на життя, свободу та любов!

21 511 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page