top of page

10 ПРИЧИН ВІДМОВИТИСЬ ВІД МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ



Часто у рекламних роликах ми бачимо усміхнених корівок та їх дітей, які щасливо випасаються у зеленому лузі та з радістю віддають людям своє молоко. Однак правда, яка прихована залаштунками маркетингових маніпуляцій не така «радісна», як може здатися, на перший погляд. За виробництвом молока та продуктів з нього стоять насильство, зґвалтування, смерті, відбирання малюків та невиправдана жорстокість. Це те, без чого неможливе виробництво тваринного молока та похідних від нього продуктів, таких як сир, сметана, йогурти та навіть вершки, які багато хто так любить додавати до кави. То чи варто воно того та чому вегани й веганки не п’ють молоко? Відповідаємо на питання.


Сьогодні зовсім необов’язково споживати молочні продукти, як і решту тваринних, але про це ми поговоримо згодом. Зараз ми підготували для вас добірку з 10 причин чому ж варто відмовитися від молока і продуктів з нього.


Читайте, показуйте наш допис своїм близьким, друзям і подругам, та поширюйте його у своїх соцмережах. Це те, про що варто знати кожному та кожній.



МОЛОКО РОБЛЯТЬ МАМИ,

А НЕ КОРОВИ


У корови, як і в кожної жінки на планету, молоко з’являється лише після народження дитини. Тобто вона не дає його тільки через те, що просто їсть травичку, для цього їй потрібно народжувати дитя чи не кожного року. Ми відбираємо молоко в корови, яке вироблялося саме для годування новонароджених телят та корівок. Навряд чи ми можемо уявити, щоб жіночим молоком годували, до прикладу, котів чи собак. Часто телят на початку життя годують розбавленим водою молоком, або ж на них чекає зовсім інша доля.



ДІТИ КОРІВ ПРИРЕЧЕНІ

НА СМЕРТЬ ТА СТРАЖДАННЯ

Jo-Anne McArthur / We Animals

У корів та інших «молочних» тварин відбирають дітей одразу після пологів, а тоді забирають й молоко. Матері страждають та панікують, вони можуть навіть плакати й кликати своїх діток. У багатьох тварин дуже розвинена емпатія та материнський інстинкт. Через декілька тижнів після народження теля вбивають заради телятини. А дівчинку спіткає доля її мами — вона теж стає «дійною коровою», і так по колу все їхнє життя.



РЕПРОДУКТИВНЕ

НАСИЛЬСТВО


Корів насилу штучно запліднюють знову і знову, щоб ми могли доїти їх і завжди мати коров'яче молоко на полицях магазинів. Ця жорстока та неприємна процедура наносить величезний стрес корові, який призводить до психологічних та фізичних захворювань. Якість життя тварини за таких умов складно назвати «радісною», як це, зазвичай, кажуть у рекламах молочної продукції.



«МОЛОЧНИХ» КОРІВ ВБИВАЮТЬ,

КОЛИ ВОНИ ПОЧИНАЮТЬ ДАВАТИ МЕНШЕ МОЛОКА


Jo-Anne McArthur / We Animals

Процеси запліднення, відбирання телят від матері та їх вбивства відбуваються із року в рік, допоки рівень лактації у корови не знизиться, і її теж не відправлять на смерть до бійні.


Через постійну експлуатацію репродуктивної системи корови, вона доживає до 4-5 років, при тому, що у природі тривалість її життя складає 17-20 років. Це в чотири рази менше, ніж вона може прожити на волі.



КОРОВАМ НА ФЕРМАХ

ОБРІЗАЮТЬ РОГИ



Тварини на фермі знаходяться у такому стресі, що нерідко стають агресивними та починають битися. Щоб корови не калічили одна одну і фермерів, їм обрізають роги. Після процедури, яку проводять спеціальною пилкою, на тілі тварин залишаються відкриті криваві рани. Вони гнояться і не заживають місяцями. У промисловому масштабі на такі «дрібниці» часто заплющують очі й не надають тваринам належну ветеринарну допомогу.



У СЕЛАХ ТЕЖ ЖОРСТОКЕ

СТАВЛЕННЯ ДО КОРІВ



Навіть в селі у бабусі, щоб корова давала молоко, її потрібно запліднити. Зазвичай це робить ветеринар, який запліднює корову вручну. Сім’я беруть у бика теж насилу. Це вкрай жорстока та болюча процедура.


Питання полягає не в тому, чи знущаються з корови, чи бика, а в тому, що їх взагалі використовують як ресурс і це вважається нормою в суспільстві. Навіть якщо це роблять «з любов’ю», що апріорі суперечить одне одному, то до тварин все одно ставляться як до ресурсу, щоб отримати власну вигоду, часто нехтуючи потребами тварин в лікуванні та належних умовах життя. Це і є проблемою на маленьких домогосподарствах.



МОЛОКО НАСИЧЕНЕ РЕЧОВИНАМИ,

ДЛЯ ШВИДКОГО РОСТУ ТЕЛЯТ




Окрім людини, жоден біологічний вид не харчується молоком інших живих істот після дорослішання. Споживання чужого молока не лише не виправдане, але й суперечливе. Аби виростити бика вагою в тисячу кілограмів, потрібен неабиякий запас гормонів та ферментів, який і міститься у коров’ячому молоці. Навпаки, подібний склад може негативно впливати на стан здоров’я людини. Вже зараз ми бачимо скільки людей у світі мають непереносність лактози та алергію на казеїн (білок, який міститься в молоці).



ТВАРИННЕ МОЛОКО

НЕ ЗМІЦНЮЄ НАШІ КІСТКИ



Згідно з дослідженнями серед чоловіків та жінок, ніяких суттєвих зв’язків між вживанням молока чи молочних продуктів та ризиком переламів кісток так і не було встановлено.


Крім того, людина одомашнила кіз та корів лише 10 тисяч років тому — до цього ми жили без молочних продуктів протягом усього дорослого життя. Як і травоїдні корови, ми теж можемо отримувати добову норму кальцію, вживаючи петрушку і кріп, сою, броколі, мак і кунжут. Також багато веганських продуктів додатково збагачують кальцієм та вітаміном D.



МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ ПІДВИЩУЮТЬ РИЗИК

РОЗВИТКУ РАКУ ГРУДЕЙ ТА ПРОСТАТИ


Jo-Anne McArthur / We Animals

Згідно з даними Всесвітнього Фонду дослідження раку (World Cancer Research Fund) і Американського інституту дослідження раку (American institute for cancer research):


«Більше споживання тваринного молока було пов’язане з вищим ризиком раку молочної залози. Сучасні рекомендації щодо споживання тваринного молока можна розглядати з деякою обережністю».



ВИРОБНИЦТВО ТВАРИННОГО МОЛОКА

ЗАВДАЄ ВЕЛИКОЇ ШКОДИ ЕКОСИСТЕМАМ



Для вироблення одного стакану коров’ячого молока використовується набагато більше природних ресурсів, таких як земля і вода. До прикладу, на один стакан коров'ячого молока йде понад 600 літрів води, а на один стакан соєвого — менш як 50 літрів.





Всупереч дискусіям у науковому колі щодо шкоди соєвого молока, досі немає аргументованих підтверджень тому, що воно погано впливає на здоров'я. Як і з будь-яким продуктом, лише надмірне його споживання може викликати негативний ефект. Якщо вживати рослинне молоко помірно і в розумних кількостях, то ніякої шкоди для здоров'я воно не принесе.


До того ж виробництво тваринного молока пов’язане із більшим викидом парникових газів в атмосферу. Це підтверджує Оксфордське дослідження 2018 року.



Зрештою, перехід на рослинне молоко, може не лише зменшити викиди парникових газів, звільнити сільськогосподарські землі, а й зекономити водні ресурси планети. Та найголовніше — зберегти життя мільйонів живих істот, які не заслуговують на смерть та знущання впродовж всього свого існування, на які їх прирікають люди. Тому що молоко — це продукт насильства. І в цьому ви могли переконатися особисто, прочитавши всі вищезазначені пункти. Саме тому вегани та веганки не п’ють тваринне молоко та не споживають молочні продукти. Натомість на ринку рослинних продуктів багато аналогів, таких як соєве, вівсяне, кокосове, мигдалеве, рисове та інші види рослинного молока. Цього цілком достатньо аби задовольнити усі смакові потреби.




Кожен може змінити світ, просто почавши з себе! Як це зробити просто та цікаво — можна дізнатися у нашому курсі «Веган-експрес». Тут ти знайдеш корисну інформацію про світ тварин та про те, що з ними відбувається у різних індустріях, зрозумієш як більше не чинити їм шкоду та не бути причетним чи причетною до їхніх страждань.

407 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page