top of page

ШЛЯХ ДО ВЕГАНСТВА: 5 ІСТОРІЙ УЧАСНИЦЬ «ВЕГАН-ЕКСПРЕС»



Вже протягом трьох років команда «Кожної Тварини» сприяє поширенню веганства за допомогою курсу «Веган-експрес».


За цей час понад 10,500 українців та українок стали його учасни_цями. Попри війну, люди продовжують реєструватися та дізнаватись інформацію про веганство, отримувати відповіді на важливі питання, знаходити однодум_ок в нашому чаті, та, найголовніше — ставати веганами та веганками.


У кожного своя особлива історія переходу, подекуди навіть дуже непроста. Сьогодні ми поділимося з тобою п'ятьма історіями дівчат, які обрали веганство після проходження курсу «Веган-експрес».


 

Перша історія — від нашої активістки Марини. Це приклад того, як потрібна інформація в потрібний час може стати поштовхом до втілення в життя думок, які довго жили у свідомості, але не були загальноприйнятими. Тепер учасниця і сама надихає інших переходити на веганство.


Марина

Inst @zikilimini


Як і чому ти стала веганкою?


Моя історія веганства почалась з думок, що щось не так, коли мене почало нудити від погляду на сире м'ясо. Я поступово почала думати щодо відмови від суто м'яса, але руки ніяк не доходили. І тут, слава алгоритмам TikTok, мені в рекомендаціях трапилось відео, де розказувалось про «Веган-експрес». Одразу зареєструвалась (він ще й безплатний виявився, тупо мрія) і без вагань пройшла. Після всіх реалій утримання тварин та впливу тваринництва на довкілля, про що я звідти дізналась, одразу вирішила переходити на веганство. Робила це досить поступово, щоб і мені було легше раціон правильний скласти, і з батьками конект (ред. зв’язок) налагодився. І от, дуже символічно, якраз 1 листопада, на День веганства, у мене вже рівно пів року, як я повноцінно веганю.



Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?


Найбільшим плюсом для мене стало те, що я стала приносити користь довкіллю та екології, фактично нічого не роблячи. Тобто відмова від продуктів тваринного походження вже сама собою має величезну користь для нашої планети. Щодо мінусів, особисто я жодного знайти не можу… Єдине — просто дуже хочу, щоб якось зробили рослинну альтернативу сиру-косичці, тоді я взагалі буду найщасливішою.



Як веганство змінило твоє життя?


Веганство змінило моє життя абсолютно в кращий бік, я стала активно просувати веганство де можу та показувати, що це легко, смачно та корисно. Стала активісткою в «Кожній Тварині», чому безмежно рада. КТ буквально мене «виростило» і супроводжувало на всіх етапах переходу до веганства, тож стати їхньою (вже нашою) частинкою для мене стало величезним щастям!)



Як думаєш, світ стане веганським?


Дуже вірю в це! Для цього ще треба багацько часу, проте я вірю в людей і вірю, що тваринки стануть вільними та їх не експлуатуватимуть. Загалом, для мого омріяного світу я і просуваю веганство. За веганський світ!!!



Що ти можеш порадити невеган_кам?


По-перше: дуже раджу всім пройти «Веган-експрес»! По-друге: дуже раджу відвідати фестиваль «Веган Вікенд». Як на мене, це чудовий спосіб і поїсти смачно, і лекції щодо користі веганства послухати, ще й додому веган-смаколиків закупити. Дуже легкий спосіб «познайомитися» з веганством в крутій атмосфері! І, звісно, остання порада для всіх: спробуйте приготувати хінкалі з рослинним сиром та грибами, це підпал!! Переходь на веганство!


 

Оточення та, згодом, курс «Веган-експрес» допомогли і Наді зрозуміти всю жорстокість індустрії тваринництва та наважитись на повну відмову від експлуатації тварин. Зараз вона також є активісткою нашої організації та допомагає іншим на шляху до веганства.


Надя

Inst @dieinbathroom


Як і чому ти стала веганкою?


Памʼятаю, як мені подруга показала сторінку з веганськими продуктами @vegan.vidpovidi, де також були й пости про неетичність ПТП (ред: продукти тваринного походження). Тоді я й почала задумуватися. Насамперед для мене веганство — це про етичність, а також життя без експлуатації та насилля. А ще, так я проявляю справжню любов до тваринок.



Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?


Плюсом — те, що я можу не нести на плечах відповідальність за чиюсь смерть, адже особисто мої руки не в крові, і те, що я можу доносити іншим важливість веганства. Єдиними мінусами є сварки з родичами на цю тему та іноді досить високі ціни на веганські продукти. У всьому іншому — одні плюси!



Як веганство змінило твоє життя?


Це стало частиною моєї особистості, я познайомилась з багатьма цікавими людьми, почитала та подивилась багато всього на цю тему, і тепер набагато обізнаніша в ній! Також, це полегшило мій психологічний стан, бо почуття вини стало набагато менше, а позитиву навпаки, більше.



Як думаєш, світ стане веганським?


Це утопія, але така, в яку мені дуже хочеться вірити. З одного боку, якщо ПТП (ред: продукти тваринного походження) заборонити, то цікавість і бажання людей до цього зросте… Хочеться вірити, що якщо не світ, то хоча б район, місто, або веганська країна, зможуть стати взірцем для інших. Чим більше нас, тим більше нас буде далі!



Що ти можеш порадити невеган_кам?


Go vegan! Якщо не знаєте як, проходьте «Веган-експрес», читайте літературу, та просто поцікавтеся всім, що пов’язано з цим. Я також знаю багато історій, коли веганство допомагало людям в моральному плані. Коротко — цікавтеся, цікавтеся, цікавтеся, та любіть тварин по-справжньому!


 

До етичного вибору Дарину підштовхнула сама свідомість — їй був неприємний смак м’яса. Згодом вона пройшла курс «Веган-експрес» і прийняла остаточне рішення про перехід на веганство, про який не шкодує донині.


Дарина


Як і чому ти стала веганкою?

Я веганка вже пів року, але до того, як я свідомо перейшла на веганство, підсвідомо уникала споживання м'яса, бо воно мені було огидним на смак.



Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?


Насамперед веганство дуже впливає на усвідомлення того, що потрапляє в твій організм. Ти починаєш читати склад продуктів, дізнаватися, які продукти є найпоживнішими, а які навпаки. Мінусом для мене є усвідомлення, що цей світ дуже жорстокий і більшість людей нічого не знають про веганство, окрім того, що це зміна раціону (хоча веганство не лише про це).


Також безліч людей говорить тобі бридотні речі, після яких болить серце. Люди думають, що мені заборонено їсти продукти тваринного походження і, коли хочуть пригостити мене чимось невеганським, говорять: «Ой, тобі таке не можна». Мені можна все! Я просто розумію яка правда криється за продуктами, тому сама свідомо відмовляюся від жорстокості.



Як веганство змінило твоє життя?


Це дуже розширило мій світогляд, допомогло познайомитись з новими людьми та почати жити по-новому.



Як думаєш, світ стане веганським?


Я не думаю, що світ стане веганським, як мінімум, найближчі 10 років. Для цього треба багато часу. Скільки б статей про користь веганства для людей не було, все дійде до суспільства лише з часом.



Що ти можеш порадити невеган_кам?


Не витрачайте свою енергію на інших! Вся інформація є в інтернеті. Я пройшла курс про веганство від @vgnxprs, і мені здається, що там інформації достатньо. Навіть більше, ніж достатньо!


 

Вікторія — нутриціологиня, яка власним прикладом доводить, що можна бути здоровими, дотримуючись веганства. Вона із задоволенням ділиться улюбленими рослинними рецептами з родичами та підписниц_ями, які можна знайти на її сторінці в інстаграм.


Вікторія

Inst @vikky_petrichenko


Як і чому ти стала веганкою?


Колишня колега була вегетаріанкою, я почала цікавитись цією темою і потім випадково побачила, що є ще веганство. Мені стало цікаво і я почала шукати інформацію. Мене настільки вразила свідомість людей та стиль життя, що за один день я стала веганкою. Однак потім в мене були пів року, коли я вживала ПТП (ред: продукти тваринного походження). Але згодом я побачила курс «Веган-експрес» та зрозуміла, що це мій остаточний вибір на все життя і я хочу бути активісткою, щоб більше людей мали знання та уявлення про веганство.



Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?


Найбільший плюс веганства — це те, що я не причетна до вбивств та експлуатації тварин. Я не бачу очевидних мінусів веганства, але хотілось би мати більше медичних спеціаліст_ок, які адекватно сприймають рослинний тип харчування.



Як веганство змінило твоє життя?


Веганство дуже сильно змінило моє життя. Я знайшла багато однодумців, отримала багато знань про екологію та взагалі стала більш свідомою людиною. Також показала друзям та родичам улюблені рецепти, які вони зараз готують із задоволенням.



Як думаєш, світ стане веганським?


Дивлячись на те, як змінюється наш світ в кращу сторону — мені хотілось би в це вірити. Бачу, як багато людей починають переживати про навколишнє середовище, відмовляються від продуктів тваринного походження і з'являється більший попит на рослинні продукти, і мене це, безумовно, дуже тішить. Сподіваюсь, що з кожним роком буде ставати все більше веган_ок, адже все починається з маленьких кроків.



Що ти можеш порадити невеган_кам?


Раджу оточити себе людьми та інформацією, які покажуть, що тварини — це не предмет експлуатації, а живі істоти зі своїми почуттями. Усвідомлення цього може зайняти деякий час, але ви завжди можете пройти курс «Веган-експрес», де є дуже чітка та зрозуміла інформація. У чатику вас обо'язково підтримають, ви отримаєте поради та відповіді на всі питання.


 

Наступна історія про шістнадцятирічну Оленку, яка веганка вже 4 роки. Як і більшість підлітків, які обирають відмову від експлуатації тварин, вона зіштовхнулася з осудом у свій бік. Однак попри скептичне ставлення батьків та людей з її оточення, вона була абсолютно впевненою у своєму рішенні.


Оленка


Як і чому ти стала веганкою?


Всі люди народжуються веганами. Так, я не знаю жодної дитини, яка б зраділа, дізнавшись, що її їжа колись була живою. Отож, скільки себе пам'ятаю, мені хотілося бути вегетаріанкою, але батьки не дозволяли, мовляв, це шкідливо для здоров'я і діти мусять їсти м'ясо. Проте в 12 років я натрапила на поему «У чиїй ти шкірі?». В ній ішлося про шкіряну промисловість. Я пройнялася цим віршем і зайшла на сторінку її авторки, ну а далі все пішло-понеслося. Переламним моментом для мене став перегляд фільму «Земляни» (так-так, того самого фільму з мему про Зеленського). Побачивши страждання, через які проходять тварини, я зрозуміла, що більше не можу брати в цьому участь.


Батьки вірили, що моє веганство скінчиться через 2 місяці (як видно, ті 2 місяці тривають вже дуже довго). Мене лякали, що повипадає волосся, ламатимуться нігті і буде лущитись шкіра. Але мене мотивувала думка, що мої проблеми — ніщо в порівнянні з тим, що переживають свійські тварини. Я можу потерпіти жарти за столом, якщо це врятує комусь життя.


Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?


Веганство заохотило мене спробувати нові продукти, і я зрозуміла, що світ рослинної їжі просто безмежний, але ж ми навіть не намагаємося його досліджувати! Я навчилася готувати декілька страв, але на тому моя кулінарія закінчилася, бо не люблю цим займатися. Веганська їжа не мусить бути складною в приготуванні — це може бути канапка з хумусом і помідоркою або ж макарони з бобами. Сам пошук їжі і перебудова раціону не була для мене важкою. А от що насправді було тяжко — це осуд зі сторони інших. Коли ти веган_ка, ти мусиш постійно всім пояснювати свій вибір.



Що ти можеш порадити невеган_кам?


Головна порада від мене — будьте обізнаними та готовими до будь-яких запитань. Особливо, якщо ви молода дівчина, всі вважатимуть, що це «просто дієта» і не сприйматимуть вас серйозно. Не намагайтеся переконати тих, хто не хоче слухати — це лише зіпсує вам нерви. Але будьте готові поговорити про веганство з тими, хто цим цікавиться.


Коли я лише починала свій шлях у веганстві, курсу «Веган-експрес» ще не існувало, тож мені доводилося дізнаватися про все самотужки. Якщо хочете зберегти свій час, то такий ресурс — безцінний.


Бажаю вам наснаги на цьому шляху! Вірю, що разом ми побудуємо світ, вільний від насилля над тваринами.


 

«Веган-експрес» — це безплатний освітній курс, де ти можеш отримати:

  • смачні та поживні веганські рецепти;

  • добірки збалансованих рослинних раціонів, етичного одягу та косметики;

  • ️відповідь на будь-яке запитання в чаті підтримки;

  • ️підказки з пошуку веганських продуктів у звичайних супермаркетах на будь-який смак;

  • ️пояснення про те, як насправді виготовляються звичні нам продукти.


Якщо ти також бажаєш відмовитись від жорстокості, зберегти довкілля та турбуватися про власне здоров’я, однак не знаєш з чого почати, маєш питання, в яких складно розібратися самотужки, або ж просто бажаєш переходити на веганство, маючи підтримку — реєструйся на безплатний курс «Веган-експрес».

115 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page