top of page

ЧОМУ ВЕГАН_КИ НЕ ЇДЯТЬ МЕД?


Побутує думка, що мед має лікувальні властивості, його додають у страви, замінюють їм білий цукор та п’ють з чаєм при застуді. Але чи дійсно він такий корисний і необхідний людині? Чому люди відмовляються від його споживання та як це пов'язано із масовим вимиранням бджіл? А чи їдять вегани мед? Спойлер: ні. Читайте далі у нашому матеріалі чому саме мед не веганський продукт, які є міфи про користь меду та чим його замінити.



БДЖІЛ ПІДДАЮТЬ ЖОРСТОКИМ ПРАКТИКАМ

пасічник викурює бджіл, щоб забрати в них мед

Бджоли належать до комах, які, своєю чергою, є класом у царстві тварин. Через брак емпатії до комах, які часто сприймаються як шкідники та паразити, деякі люди не сприймають їх як тварин або живих істот, що потребують захисту та поваги. Дослідження доводять, що бджоли відчувають біль та змінюють свою поведінку, стикаючись із болісними сценаріями. Також зазначається, що вони роблять це подібно до інших тварин, які, як підтверджено, відчувають біль. «Експлуатація бджіл» — для когось може звучати навіть кумедно, бо рій бджіл у вулику зовсім не виглядає так приголомшливо як свині на скотобійнях або ж кури у тісних клітках.


Бджіл було вилучено з дикої природи й насильно переміщено у штучні вулики — так виникло бджільництво. Ці комахи — високоорганізовані розумні створіння. В бджіл складна поведінка, як індивідуальна, так і пов'язана з викликами, котрі стоять перед бджолиною спільнотою (колективний сезонний збір меду, догляд за наступним поколінням, передача інформації в рамках спільноти та багато чого іншого). Утримання на пасіках порушує природну для них життєву організацію та завдає шкоди не тільки самим бджолам, але й довкіллю.


Бджоли роблять мед виключно для себе і для своєї колонії, це їхня їжа. Від природи їм властиво роїтися (ділити колонію та утворювати нові сім'ї) — щоб уникнути цього, бджолярі нерідко обрізають матці крила. Бджоли, як й інші тварини в м’ясній та молочній індустріях, не проживають свого природного віку. Маток часто вбивають, замінюючи їх на більш продуктивних, таким чином тривалість їх життя скорочується з 6-8 до 2-3 років, обмежуючись так званим продуктивним віком. Бджолярі часто реагують на спалахи хвороб, спалюючи свої вулики — вбиваючи всіх бджіл усередині. Для того, щоб бджоли були не здатні жалити пасічника під час збору меду, фермери викурюють їх димом. Для них дим — це сигнал про пожежу, це викликає в них сильний стрес. Також збирання врожаю з вуликів неминуче розчавлює або травмує деяких бджіл через жорсткий механічний вплив на рамки зі стільниками: відганяють бджіл потужними потоками повітря, б’ють рамки об поверхню тощо. Для комах це надзвичайно небезпечно, бо вони мають крихкі лампки та крильця, які нерідко калічаться через подібні маніпуляції.


Дізнатися більше про жорстокі практики, які використовують бджолярі та почути думку експертів можна у відео Тамари Х’юман.


Аби довести неетичність бджільництва, розберемось що таке мед та яка технологія його промислового виробництва.



МЕД — ДЛЯ БДЖІЛ

бджоли їдять власний мед

Мед — це солодкий, густий продукт, який бджоли виробляють з нектару квітів, частково перетравлюючи його. Вже в готовому вигляді вони зберігають його в спеціальних відділеннях у вуликах. Тобто мед — це за визначенням продукт тваринного походження, тому не може бути веганським. Нерідко виробники не сприймають мед як невеганський продукт. На виробах «здорового харчування» буває додають позначку веган на рослинні продукти без цукру, але з медом як підсолоджувач. У «веганських» рецептах в інтернеті також буває присутній мед. Подібне відзеркалює неоднозначність сприйняття меду як невеганського продукту у суспільстві загалом та навіть у веганській спільноті.


Складається мед здебільшого з чистого цукру (в першу чергу фруктози та глюкози) та залишкових поживних речовин. Склад меду ідеально підходить для здоров’я самих бджіл, особливо потомства й особливо взимку. Впродовж теплої пори року бджоли заздалегідь запасаються медом, аби взимку, коли немає можливості збирати нектар та пилок з квітів, мати їжу та зберегти життя колонії до весни. Без меду бджоли гинуть, а для людей — це не обов’язковий продукт. Частою практикою на комерційних пасіках є використання білкових і вуглеводних добавок для годування бджіл, заміна меду у вуликах частково або повністю на цукровий сироп. Це призводить до погіршення імунітету у бджіл та збільшення їхньої смертності.


Більшість людей не споживає достатньо меду, щоб він був значним харчовим джерелом вітамінів і мінералів. Ти можеш набрати достатню кількість необхідних поживних речовин завдяки різноманітному рослинному харчуванню.


Тільки уяви, за все своє життя одна робоча бджола виготовляє всього 1/12 чайної ложки меду!


Більшість меду для супермаркетів виробляють промислові пасіки. Індустріальні практики виробництва меду, безсумнівно, погіршують якість життя бджіл та забирають їхні життя. Мед від великих виробників надходить із вуликів, оброблених антибіотиками та синтетичними хімікатами для боротьби зі шкідниками та патогенними мікроорганізмами. Масштабне дослідження, опубліковане в «Science», показало, що 75% зразків, взятих у всьому світі, були забруднені інсектицидами.



ВІД БДЖІЛЬНИЦТВА СТРАЖДАЮТЬ ІНШІ ТВАРИНИ

синиця сидить на гілці

Окрім самих бджіл від галузі бджільництва потерпають і птахи. Пасічники вбивають синиць, сорокопудів та щурок золотистих, які через нестачу інших комах, ймовірно спричинену використанням хімікатів, полюють на бджіл. Винищення цих видів порушує харчові ланцюжки тваринного світу та створює загрозу для довкілля. Методи, які використовують для вбивства пернатих вражають своєю жорстокістю — їх спалюють факелами, ловлять сітками та навіть хизуються своєю «здобиччю», вивішуючи трупи птахів на подвір’ях та викладаючи фото та відео у соцмережах.



ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ВИМИРАННЯ БДЖІЛ?

Величезне поле з соняшниками. Україна єдина

Важливо зазначити, що бджоли вкрай важливі для екосистеми загалом, й особливо для підтримання рослинного різноманіття. Приблизно 90% усіх видів квіткових рослин запилюються комахами — бджолами, осами, джмелями, мухами, метеликами, жуками, мурашками та ін. Від комахозапильних рослин також походить 75% рослинної їжі, яку споживає людство. Альтернативні шляхи запилення, а саме використання дронів та ручне запилення значно менш ефективні у порівнянні з природним запиленням бджолами. Наприклад, такі рослини, як дині та мигдаль, взагалі не можуть давати врожай без запилення бджолами. І хоч за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO) глобальна популяція бджолиних вуликів на пасіках збільшилась на ~45% протягом останніх півстоліття, мова йде лише про медоносних бджіл, а під загрозою вимирання знаходяться дикі бджоли-одинаки та інші комахи-запилювачі. Наприклад, в Сполучених Штатах саме на диких бджіл, згідно з деякими оцінками, припадає приблизно чверть запилення сільськогосподарських культур. Вони життєво важливі для вирощування чорниці, яблук, люцерни, кави та інших культур. Також вимирання бджіл може призвести до зникнення багатьох важливих рослин, без яких важко уявити свій раціон: помідорів, огірків, гарбузів, мандаринів, кави, какао та інших. Тому аргумент деяких пасічників щодо того, що бджільництво допомагає підтримувати кількість популяції бджіл та запобігає їх вимиранню не витримує критики. Люди в погоні за ідеальним медом та продуктивнішими бджолами штучно схрещують їх, що часто може робити їх агресивнішими. Останнім часом з'являється чимала кількість новин з-за кордону та України, коли такі бджоли нападали на інших комах та на людей, зафіксовані навіть летальні випадки.


Повернення бджіл до природних умов їхнього існування є складним і дискусійним питанням. Через наслідки розорюваності земель, в тому числі й на потреби тваринництва, та масової вирубки лісів, бджолам стає все складніше шукати собі домівку — в дикій природі бджоли селяться у дуплах дерев. Рішенням може стати відмова від практик експлуатації на пасіках бджіл заради прибутку та робота над їхнім розплідненням з наближенням умов життя до природних.



ЯК ВРЯТУВАТИ БДЖІЛ?

бджола збирає пилок з улюбленої рослини. лавандовий кущ

Зважаючи на жорстокість та неетичність бджільництва, важливо протистояти цим експлуатаційним практикам, уникаючи не тільки меду, а й інших продуктів індустрії, включаючи віск, стільники, бджолиний пилок, маточне молочко та прополіс. А щоб підтримати диких бджіл і хоч трохи запобігти їх вимиранню, ти можеш висадити квітки, які вони полюбляють: айстри, хризантеми, бегонії, петунії тощо. У виборі рослин можна керуватись тим, що бджоли надають перевагу рослинам з сильним ароматом та яскравих кольорів, окрім червоного — улюбленого кольору метеликів.

У рецептах мед дуже легко замінити:

  • прикладами низькокалорійних підсолоджувачів є стевія, сукралоза або еритритол;

  • щоб замінити мед у рецепті, в якому потрібна в’язкість, візьми сироп з агави, топінамбура, кленовий, фініковий чи звичайний цукровий;

  • якщо ви хочете отримати поживні речовини з квіток — спробуйте кульбабовий саморобний мед або просто вживайте квіткові чаї.

Ставайте веганами та веганками заради усіх тварин, навіть таких крихітних як бджоли — страждання кожної живої істоти рівні, але в наших силах їх мінімізувати. А щоб шлях до веганства був простим, записуйся на 7-денний безплатний курс «Веган-експрес», де ти дізнаєшся більше про філософію веганства, знайдеш відповіді з чого роблять ті чи інші продукти та отримаєш практичні поради, як змінити життя тварин на краще.

290 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page