top of page

ЧИ РОБЛЯТЬ «СЛІДИ» У СКЛАДІ ПРОДУКТ НЕ ВЕГАНСЬКИМ?



Разом з веганством до нашого життя в комплекті приходить й нове «хобі» — читання етикеток зі складом на товарах. Продукти тваринного походження можуть бути присутні в найнеочікуваніших смаколиках: молочний жир у чорному шоколаді, молочна сироватка в грибних консервах, кармін у полуничному джемі, казеїн у соєвому напої й так далі. А буває і так, що не побачивши у самому складі нічого не веганського, звертаєш увагу на доповнення після переліку інгредієнтів: «може містити сліди молока/ яєць/ риби тощо». Чи все ще підходить такий товар веганам і веганкам? У цій статті розберемось, чому «може містити сліди» не робить продукт не веганським, та що взагалі означає ця примітка.



ЩО ОЗНАЧАЮТЬ «СЛІДИ» НА ЕТИКЕТЦІ?

горіховий мікс

Варто зауважити, що, наприклад, примітка «може містити сліди молока» не означає невпевненість виробника в складі його продукту. Склад має бути завжди незмінним та відповідати переліку вказаних на етикетці інгредієнтів. Позначка про можливість вмісту тих чи інших продуктів додається, в першу чергу, для алергіків.Саме тому окрім продуктів тваринного походження, тут зустрічаються й позначки про можливі сліди горіхів, сої, злакових, селери та інших рослинних продуктів. Ця примітка свідчить про можливість ненавмисного забруднення продукту тим чи іншим інгредієнтом. Для людей з харчовою непереносимістю та алергією ця інформація вкрай важлива — навіть маленька концентрація алергену може викликати реакцію організму.


Позначка про можливі «сліди» додається у наступних випадках:

  • Використання одного й того самого обладнання для виробництва різних продуктів. Наприклад, в приміщенні цеху виробляють веганський чорний шоколад та не веганський з коров’ячим молоком. Навіть ретельне очищення та дезінфекція не можуть гарантувати, що мікрочастинки інгредієнтів, що використовувалися попередньо, не потраплять у продукт без їхнього вмісту через обладнання.

  • Зберігання на одному складі різних інгредієнтів також робить вірогідним перехресне забруднення. Простіше за все проілюструвати це на прикладі зберігання горіхів. Ти, ймовірно, купуючи горіхи та сухофрукти на вагу, зустрічав_ла, що, приміром, у пакеті з кеш’ю може зустрітись один інший горішок — мигдаль, арахіс тощо. Так і на виробництві, навіть при ретельному контролі сировини не можна бути на 100% впевненими, що десь не заховається зайвий інгредієнт.



ЕКСПЕРТНА ДУМКА ПРО «СЛІДИ»


Організація Vegan society, яка реєструє маркування Vegan для виробників не стверджує, що продукти, зареєстровані під Vegan Trademark, підходять для людей з алергією на певні продукти тваринного походження:

«Це залежить від стандартів, досягнутих окремими виробниками. Ліцензійна угода вимагає від компаній підтвердити, що вони прагнуть мінімізувати перехресне забруднення продуктами тваринного походження, наскільки це можливо. Тому веганські продукти можуть містити попередження про тваринні алергени».



УКРАЇНСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО ПРО «СЛІДИ»


В українському законодавстві немає чіткого визначення в яких межах концентрація інгредієнта вважається «слідами». Єдине, що можна стверджувати, що «сліди» — це ненавмисне потрапляння того чи іншого інгредієнта у кінцевий продукт. Але тут ми стикаємось з лазівкою у законодавстві, завдяки якій виробник може не розписувати повний склад «складного інгредієнта, … якщо він становить менш як 2% обсягу готової продукції».


«Чорний шоколад», «кондитерський жир» та інші складні (багатоскладові) інгредієнти, які не мають розписаного у дужках повного складу, варто додатково перевіряти. Такі компоненти можуть бути не веганськими. Навіть якщо їх не позначено жирним шрифтом (або виділено в інший спосіб), як того вимагає законодавство щодо алергенів, вони можуть включати молочні чи інші продукти тваринного походження. У таких випадках рекомендуємо уточнити у виробника повний склад продукту.



ВИРОБНИКИ ТА ПОВНИЙ СКЛАД ПРОДУКТУ



З «підступним» інгредієнтом у складі нещодавно стикнулись активістки «Кожної Тварини», коли робили закупки для збору веган-пайків для бійців та бійчинь ЗСУ. На перший погляд, арахісова паста з чорним шоколадом та вишнею від «ТОМ» не містить в складі не веганських компонентів. Але якщо зайти на сайт виробника і почитати повний склад, то виявиться, що до неї додають молочну сироватку. Бренд не вказав на етикетці повний склад чорного шоколаду та не виділив сироватку як алерген, проте зазначив, що паста «може містити сліди мигдалю, кеш’ю, фісташки та волоського горіха».

На питання організації щодо невідповідності складу, представники «ТОМ» послалися на норму Статті 13 (п. 1 ч. 3) Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»:

«Допускається ненадання переліку інгредієнтів складного інгредієнта у таких випадках:
1) якщо склад складного інгредієнта визначений у нормативно-правовому акті або, за його відсутності, в національному стандарті та якщо він становить менше 2 відсотків обсягу готової продукції».

Тобто, з одного боку, вони зазначили ймовірні «сліди» алергенів, яких може навіть не бути, а про наявність фактичного інгредієнта не проінформували, принаймні безпосередньо на пакуванні арахісової пасти. Натомість на сайті складний інгредієнт прописали, що може свідчити про бажання виробника убезпечити себе від судових позовів. Адже навіть така незначна кількість інгредієнтів в продукті може викликати алергічну реакцію. Тож навіть якщо норма має виключення щодо обов'язковості цього маркування, то елементарна турбота про споживача не залишить сумнівів щодо їх убезпечення.


хліб

Проте не варто думати, що всі продукти приховують несподіванки у вигляді не веганських компонентів. Зазвичай виробники розписують всі наявні інгредієнти, навіть багатоскладові, до прикладу, у дужках. А вивчати з чого складаються харчові продукти — це пізнавально, дає краще розуміння своїх харчових звичок та допомагає вибудувати повноцінний поживний раціон. Ставайте веган_ками заради тварин та мерщій перевіряти етикетки продуктів, веганського у магазинах більше, ніж може здатися, на перший погляд. А щоб було простіше розібратись зі складниками на етикетках, реєструйся на курс «Веган-експрес», на якому за 7 днів ти дізнаєшся все про вибір веганського у магазинах, отримаєш добірки етичної продукції, приклади рослинних раціонів на день та знайдеш відповіді на найпоширеніші питання про веганство.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page