top of page

ДОМАШНІ ТВАРИНИ-ВЕГАНИ — «ЗА» І «ПРОТИ»



Згідно з оцінкою Британської асоціації ветеринарів_ок, споживання м’яса нашими чотирилапими друзями сягає 12% від загального споживання м’яса, а деякі оцінки складають 20% і навіть 33% (США, усі продукти тваринного походження). Питання рослинної дієти для котів та собак стає лише актуальнішим в контексті боротьби зі змінами клімату.


Проте чи можна перевести свого улюбленця на веганський корм і не зашкодити його здоров’ю? Однозначної відповіді немає, оскільки в різних тварин є свої індивідуальні потреби, які важливо виміряти. Спробуймо знайти перевірені факти, на підставі яких кожен та кожна зможе прийняти зважене рішення.



ЧИ МОЖУТЬ КОТИ ТА СОБАКИ БУТИ ВЕГАНАМИ?

кіт і пес лежать поряд

Звісно, можуть, але виникає питання: чи буде це безпечно для їх здоров’я? Розгляньмо потреби наших улюблених компаньйонів, поради ветеринарів_ок та можливості, які пропонує сучасний ринок.



Собаки-вегани

Через постійне селекційне виведення особливих порід собак в багатьох сучасних чотирилапих є колосальні проблеми зі здоров’ям. До того ж алергічні реакції на певні види тваринних продуктів можуть зустрічатися і в безпородних собак. Тож рослинний раціон подекуди стає необхідністю, а не етичним вибором його піклувальника чи піклувальниці. Але якою б не була мотивація, як можна мінімізувати ризики для собаки на рослинному харчуванні?


біла хаскі намагається з'їсти кавун

Собаки вважаються всеїдними, як і люди, тож не важко собі уявити що їдять всеїдні тварини. Травна система представників собачих більш адаптована для засвоєння необхідних компонентів з рослинних продуктів, ніж у типових хижаків. Наприклад, тонкий кишківник собак в середньому займає 23% всієї травної системи, коли в кота лише 15%. Також собаки з легкістю перетравлюють вуглеводи за допомогою ферментів слинних залоз, підшлункової залози та дисахаридаз слизової оболонки кишківника, ба більше, для собак рекомендоване вживання злакових. В природному середовищі представники собачих вживають в їжу м'ясо, гриби, трави, ягоди та інше.


Тож чи можна безпечно перевести собаку на веганське харчування? Дослідження, що проводив 2014 року вчений з Відня, має обнадійливі результати. Було проведено анкетування серед людей, що годували своїх собак-компаньйонів веганським кормом якнайменше рік. 20 собакам з даної вибірки було проведено перевірку стану здоров’я, результати якої порівнювали з контрольною групою собак, що їли звичайний комерційний корм. У собак, що вживали лише веганські корми, було помічено проблеми зі здоров’ям, наприклад, аритмію, проте залишається питанням, якою мірю їхнє харчування має до цього стосунок. А от за результатами аналізу поживних речовин у крові, у контрольної групи було більше відхилень від норми. Схожі результати отримали в Центрі добробуту тварин Університету Вінчестера провівши анкетне опитування в 174 людей, що живуть з собаками веганами, що до стану здоров’я собак. А от дослідження здоров`я собак на різних дієтах, що провів Ендрю Найт, показує, що стан собак які харчуються звичайним комерційним кормом далеко не найкращий. Тож і до комерційних м‘ясних кормів є питання.


цуценя облизується після їжі

На жаль, ще немає довгострокових, масштабніших досліджень, які б розвіяли будь-які сумніви про те чи можуть собаки та коти бути веганами. Сумніви спираються на неповноту досліджень та деякі негативні результати відсутності м’яса в раціоні тварин. Тож переведення улюбленця на рослинне харчування має в першу чергу відбуватись під наглядом ветеринара_ки, зокрема для балансування раціону належним чином.


Щоб скомпенсувати раціон для собаки, що не їсть продуктів тваринного походження, деякі ветеринари пропонують піти на «невеличкий» компроміс. Існують корми без м’яса, проте які мають у складі цвіркунів. Вони забезпечать достатню кількість амінокислот і кератину, адже цвіркун — це на 65% протеїн. Та це не можна назвати веганським кормом. Наприклад, «Green Petfood» мають на вибір дві лінійки — InsectDog і VeggieDog. Як можна здогадатись з назви, перша має в складі комах, а друга веганська на 99,99%.


пес лежить біля своєї миски з їжею

Та чи буде так само можливо знайти компроміс, коли мова йде про веган-дієту для котів? Адже на відміну від собак наші милі та граційні друзі є хижаками. Пояснимо далі.



Коти-вегани

То ж чим веганам годувати своїх котів?З ними не все не так однозначно. Основна проблема зменшення м’яса в котячому раціоні: вони не пристосовані до вироблення певних видів білка, які отримують із м’яса та риби. Наприклад, дефіцит такої амінокислоти таурин може в перспективі призвести до проблем із серцево-судинною системою, вона має бути в складі раціону котів_шок, зокрема у веганському кормі для котів. Якщо подивитись на склад котячих кормів, то майже всі виробники додають таурин окремо, щоб котик/кішечка отримували його в достатній кількості.


кіт


Друга проблема — особливості травної системи, що не пристосована до ефективного засвоєння вуглеводів й інших необхідних компонентів із рослинної їжі. Наприклад, травний тракт в котячих коротший, ніж у типових всеїдних тварин, а в слині немає травних ферментів, таких як амілаза, яка допомагає розщеплювати деякі вуглеводи.


В природі котик чи киця, вполювавши дрібного гризуна або птаха, отримує не тільки білок, але й частково перетравлені зернові, які миша встигла з’їсти.

Тому до веганських кормів для котячих додають синтетичні поживні речовини та мінерали, необхідні для здорового та довгого життя улюблених пухнастих товаришів. Наприклад, італійський корм «AMI VEGAN CAT FOOD» мають в складі додані вітаміни A і D3, таурин, L-лізин та інші важливі для життєдіяльності елементи.


Та оскільки зараз ми ще досконало не знаємо нутриційні потреби котів та собак, варто дуже відповідально ставитися до переходу на веганське харчування для свого компаньйона. Перш ніж спробувати перевести котика чи кішку на веганський корм, необхідно перевірити стан здоров’я вусатого компаньйона, адже, по-перше, проблеми зі здоров’ям стануть на заваді зміні раціону, по-друге, це допоможе проводити моніторинг стану здоров’я протягом переходу. Також важливо разом зі спеціалістом_кою подбати про те, щоб ваші улюбленці отримували всі необхідні компоненти в потрібній кількості. Іноді до веганського корму необхідно додати спеціальні добавки, якщо у складі не вистачає якихось компонентів. До прикладу, торговельна марка «Vegecat» випускає спеціальні добавки з поживними речовинами не тваринного походження, включаючи: арахідонову кислоту, таурин, веганський вітамін D3, вітамін А (попередньо сформований ретинол) та метіонін.


кіт облизується біля миски з їжею

Та навіть теоретично збалансувавши веганське харчування кото-компаньйона, на практиці ті чи інші компоненти можуть в індивідуальних випадках погано засвоюватись. Тож, щоб не проґавити жодних критичних змін в організмі через нестачу різних компонентів, є необхідність проводити періодичний моніторинг стану свого друга/подруги у ветеринарній клініці.

Над розробкою веганської їжі для котів, яка відповідатиме їхнім харчовим потребам і критеріям AAFCO (Асоціація американських службовців контролю за кормами), а також FEDIAF (Європейська федерація харчових продуктів для домашніх тварин) активно працюють.


Шенон Фалконер, мікробіологиня з Гарвардського університету та співвласниця компанії Because Animals, працює над цією проблемою. У своїй лабораторії вона розробила штучне м’ясо, яке може стати революцією у розробці веганських кормів для котів. Однак скільки часу потрібно, щоб впровадити цей замінник м’яса в індустрію, поки що невідомо.


Хочеш детальніше дізнатись, як і чим годувати собаку чи котика-вегана та бути максимально екологічним до свого друга? Ця і не тільки інформація є в нашому курсі «Веган-експрес». Реєстрація безоплатна, тож не вагайтесь і дізнавайтесь про все, що вас турбувало.






ЯК ДОПОМОГТИ ТВАРИНІ АДАПТУВАТИСЬ ДО НОВОЇ ДІЄТИ?

Виріши_ла спробувати зробити свій дім на 100% веганським, та проконсультуватись з ветеринаром_кою? То з чого краще почати, щоб не наражати на стрес тварину новим типом харчування? Ветеринарні лікарі_ки закликають робити перехід повільно, щоб дати час організму адаптуватись до змін.

  • Перший крок — змішування вегетаріанської їжі з тою, якою ти зазвичай годуєш.

  • Поступово змінюй пропорції, поки не позбавишся м’яса. Якщо твої зусилля зустрінуть опір, можна додати соєве молоко, харчові дріжджі, оливкову олію чи котячу м’яту (актуально лише для котів).

  • Перевівши собаку або кота на веганську дієту, уважно стеж чи їхня нова дієта їм підходить. Звертай увагу як на хронічні проблеми зі шлунково-кишковим трактом, показниками ниркового здоров’я і шкірою, а також на будь-які нові симптоми.

  • Не забувай проводити регулярні дослідження в ветклініці.

щасливий пес гуляє в квітучому полі

Тварини, які харчуються рослинною їжею є і будуть з`являтись і далі, проте питання чи це на 100% безпечно досі відкрите. Варто розуміти, що навіть врахувавши усі нюанси, зовсім немає гарантії, що кожну тварину вдасться перевести на рослинне харчування без шкоди до її здоров’я.


На жаль, зараз в нас немає всіх відповідей, лише оптимістичні сподівання на подальшу розробку і розвиток етичної й корисної продукції для пухнастих друзів, а також на вагомі дослідження про рослинний раціон для хижих тварин.


Цікаво дізнатись наскільки веганська дієта безпечна для людини, а не тільки для тварин? Переходь за посиланням та дізнайся у статті «ВЕГАНСТВО: КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я?»

645 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page