top of page

РІЗНИЦЯ МІЖ ВЕГЕТАРІАНСТВОМ ТА ВЕГАНСТВОМ?



Дуже часто всіх, хто не їсть м'яса називають вегетаріанцями — це розповсюджена помилка. Насправді ж є різні більш або менш радикальні види безм’ясного харчування. Хто такі флекситаріанці та пескетаріанці? У чому різниця між веганством та вегетаріанством? Хто такі вегани та що вони їдять? Нумо розбиратись разом!




ВИДИ ДІЄТ:

ВЕГЕТАРІАНСТВО, ФЛЕКСИТАРІАНСТВО І ПЕСКЕТАРІАНСТВО



Вегетаріанство — це виключення з раціону м’яса. А веганство, пескетаріанство, флекситаріанство обмежують вживання або повністю виключають з раціону продукти тваринного походження. Варто додати, що причини, за якими люди слідують цим раціонам теж різні, і цьому варто віддавати належне. Щоб розібратися чим же відрізняються ці визначення, потрібно зупинитися детально на кожному з них.


Флекситаріанство — дієта, яка має на меті зменшити кількість продуктів тваринного походження у раціоні, але не виключати його повністю. Флекситаріанці не ставлять для себе жорсткі обмеження у виборі харчових продуктів, проте прагнуть надавати перевагу їжі рослинного походження. Це — «гнучка» дієта, часто вмотивована бажанням жити більш екологічно, або ж зробити свій раціон здоровішим.


Пескетаріанці вживають рослинну їжу, але залишають у своєму раціоні морепродукти та рибу, уникаючи при цьому м'ясо теплокровних тварин. Пескетаріанцем буде вважатись будь-яка людина, яка не їсть м’ясо тварин, але їсть рибу, навіть якщо вона не вживає інші продукти тваринного походження, такі як молоко, сир, яйця чи мед.





«Вегетаріанець» — це поняття, що об’єднує всіх людей в чиїх раціонах не присутні м’ясо, риба чи інші морські істоти. Часто можна зустріти трактування, що вегетаріанці — це ті, хто виключають зі свого раціону «продукти вбивства». Та це хибне твердження, адже якщо копнути трохи глибше, то й молочні продукти та яйця — це «продукти вбивства».


На молочних фермах тварин теж вбивають: телят хлопчиків одразу після народження забивають на так звану «телятину», а дорослих корів, у яких знижуються видої, відправляють на бійню за непотрібністю. Детальніше про те, чому варто відмовитися від молока та продуктів з нього, ми пояснили в нашому матеріалі про молоко та молочні продукти.


Яєчна індустрія також є причиною страждань та смертей тварин. Усіх комерційних курей відправляють на забій приблизно після одного року несучості, в той час, коли у природних умовах вони можуть жити до семи років. Півників вбивають у перший же день народження, бо вони не можуть нести яєць, а отже і прибутку з них не буде.

The Vegan Society заперечує, що пескетаріанство та флекситаріанство — це види вегетаріанства, адже вегетаріанство виключає з раціону плоть тварин зовсім.


Ми, ГО «Кожна Тварина», не підтримуємо ці види дієт та не вважаємо, що цього достатньо для того, щоб не шкодити тваринам. Чому це так і навіщо ставати веганками та веганами можна дізнатись в цьому матеріалі.



ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВЕГАНСТВО ВІД ВЕГЕТАРІАНСТВА?

Серед найбільш розповсюджених причин переходу на рослинний раціон є екологічні міркування, етика, а також турбота про власне здоров'я. Більш детально про причини переходу на веганство та рослинне харчування ви можеш прочитати тут. Ми розмежовуємо ці поняття, бо веганство охоплює не лише харчування, а й безліч інших сфер життя. Але про все по черзі.




Вегани та веганки не вживають жодних продуктів тваринного походження, включно з медом. Веганство, на відміну від флекситаріанства та пескетаріанства не коректно буде називати дієтою. Варто зазначити, що перехід на веганство не з етичних причин, частіше за все є тимчасовим, бо не несе за собою стійкої світоглядної позиції та небажання шкодити тваринам.

Веганство — це, перш за все, спосіб життя, який має на меті відмову від усіх проявів спешисизму (видової дискримінації), а саме: упередженого ставлення на користь інтересів представників одного виду на противагу інтересів інших видів. Наприклад, коли ми любимо собак, їмо свиней і носимо шкури корів.


Окрім відмови від всіх продуктів тваринного походження у своєму харчовому раціоні, веган_ки також відмовляються від продуктів вбивства та експлуатації тварин й в інших галузях життя. Вони не використовують побутову хімію, яка тестується на тваринах та у своєму складі містить тваринні продукти; не підтримують індустрію розваг, що експлуатує тварин: цирки, зоопарки, дельфінарії тощо; не купують одяг та взуття зі шкіри, хутра, вовни та шовку.


РІЗНИЦЯ МІЖ ВЕГАНСТВОМ ТА ВЕГЕТАРІАНСТВОМ ТАБЛИЦЯ


Сьогодні медичні та дієтологічні організації, а також міністерства охорони здоров'я у всьому світі офіційно визнають веганство повноцінною дієтою для будь-якої людини на будь-якому життєвому етапі та незалежно від роду її занять.


Щоб бути здоровим та екологічним, не обов'язково чинити шкоду тваринам — вбивати їх та експлуатувати. Збалансований веганський раціон буде корисним на всіх етапах життя людини — від немовлят і до людей похилого віку. Детальніше про вплив веганства на наше здоров'я у цьому матеріалі.




Реєструйтеся на наш безплатний 7-дениий курс «Веган-експрес» та дізнавайся ще більше інформації про те як експлуатують тварин та як цього можна уникнути без шкоди для себе.


Ставайте веганами та веганками заради тварин, адже кожна тварина має право на життя, свободу та любов!



1 074 перегляди

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page