top of page

ЯК САЛЮТИ ШКОДЯТЬ ТВАРИНАМ | НОВИЙ РІК — СВЯТО НА КРОВІ?


салюти феєрверки піротехніка небезпека для тварин та людей новий рік

Новий рік для багатьох українців асоціюється з ялинкою, родинним колом та спалахами святкових салютів. Однак 2014 рік змінив наше ставлення до піротехніки. В когось гучні вибухи почали викликати негативні спогади та переживання подій, що травмують. Особливого болю зазнали військові та діти-переселенці, які пережили бойові дії. Після 24 лютого ситуація тільки погіршилася, тому від початку війни на Сході та на час воєнного стану використовувати феєрверки в Україні заборонили. Але чи варто повертати такі традиції після нашої перемоги та як гучні вибухи можуть травмувати домашніх і диких тварин? Про це розкажемо в нашому матеріалі.



СМЕРТЕЛЬНА ЗАГРОЗА ДЛЯ ТВАРИН


Раніше чи не кожне весілля, визначна подія чи національне свято не обходилося без салютів. Ця традиція коштувала нам сотень смертей представників тваринного світу щороку. У київському притулку на початку цього року зупинилося серце в песика на прізвисько Гуффі. Він злякався гучних вибухів і від страху помер.


2021-го року жертвами феєрверків стало чимало птахів, що були дезорієнтовані від гучних звуків. Щонайменше 7 мертвих птахів нарахували на Рівненщині після запуску салюту того ж року, а в Одесі окрім птахів, загинула ще й собака. Чимало домашніх і безпритульних тварин отримали поранення й тікали через вибухи піротехніки у Києві.


Звірі помирають від травм та серцевих нападів, губляться й зазнають стресу. Залишки від феєрверків чи хлопавок, які ще довго можуть лежати на землі, з’їдають безпритульні тварини, що призводить до отруєння в кращому випадку.


Наразі в Україні порушників, що запускатимуть салюти, можуть оштрафувати до 1700 грн, а за хуліганство — до 34 тисяч грн чи ув’язати строком до п’яти років. Крім того, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7438, який очікує на друге читання. Він забороняє продаж і використання певних видів піротехнічних засобів, а також обмеження їх застосування навіть після закінчення повномасштабної війни:

«Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад, що виник в результаті переживання обстрілів під час воєнних дій», — йдеться в пояснювальній записці.

Від піротехніки на Новий рік вже відмовилися багато європейських країн та міст: Брюссель, Прага, Німеччина, Париж, Польща (заборонено використання піротехнічних засобів на свята) тощо. Сьогодні замість салютів можна використовувати голографію, лазери чи підсвічування, які не призведуть до таких трагічних наслідків та цілком впораються зі створенням святкового настрою.


Разом з тим, інтернет рясніє рекламами салютних установок, та навіть пропонує організувати феєрверк-шоу на свята.


реклама піротехніки салютів та феєрверків бенгальські вогні епіцентр


ПТАХИ — ПЕРШІ НЕОЧЕВИДНІ ЖЕРТВИ СВЯТКОВИХ ФЕЄРВЕРКІВ

мертвий птах

Вікторія Гусарова — волонтерка з порятунку диких птахів. Минулого Нового року вони разом з чоловіком поїхали до місць ночівлі птахів, щоб перевірити чи потрібна комусь з них допомога після чергового святкування. Картина, яку вони побачили жахала:

«Тільки в одному парку в центрі міста ми знайшли 9 мертвих птахів. Вони загинули внаслідок вибухів феєрверків цієї ночі. Усі птахи були ретельно оглянуті. Вони були вгодовані, не мали жодних зовнішніх ознак захворювань, вони не мали загинути, але... Всі птахи загинули від удару. Про це свідчать ціаноз слизових та черевної порожнини, кровотеча з дзьоба та клоаки. Птахи злякалися і просто злетіли в нікуди, в паніці врізаючись у паркан та дерева. Ось вони, плоди святкування «веселого» свята».

Тварини найбільш вразливі взимку, зокрема, вночі, ділиться зоозахисниця. В цей час птахи повинні спати, бо ризикують втратити енергію, змерзнути на холоді, захворіти та померти.


Коли птахи чують звуки вибухів і бачать спалахи, то в стресі здіймаються з місць ночівлі, втрачаючи орієнтацію. Вони травмуються, влітаючи в дерева та будівлі, або гинуть від отриманих травм. Також птахи ризикують захворіти, або померти від переохолодження:

«Коли птахи сплять, то розпушують пір’я й хохляться, утворюючи теплий повітряний прошарок у пір’ї. Під час вибухів феєрверка, птахи, що сплять в дуплянках, від страху пригладжують пір’я і теплий шар втрачається. Птах б’ється якийсь час всередині, потім впадає в ціпеніння, не спить і втрачає енергію, щоб зігрітися. Для маленьких пташок ця ніч може бути смертельною», — ділиться волонтерка.

Більшість домашніх птахів теж стресують через салюти. В паніці вони можуть битися всередині клітки та загинути від переляку чи травм.



КАЖАНИ, ССАВЦІ, КОНІ, ГРИЗУНИ ТА ДИКІ ТВАРИНИ — ТЕЖ В НЕБЕЗПЕЦІ

наляканий олень

Гучний шум та яскраве світло спричиняє стрес, дезорієнтацію й порушує природну поведінку диких звірів: розмноження, вирощування потомства, гніздування, процес розселення і т. д. До того ж у великій небезпеці знаходяться тварини в умовах обмеженого простору, наприклад, в зоопарках.

Особливо вразливі дикі тварини навесні та влітку, коли вирощують нащадків. Не менш важливі процеси полювання, вагітності, пошуку лігва чи місця для виття гнізда.


Петарди, феєрверки та світлові шоу можуть негативно впливати на природні екосистеми. Для коней, гризунів і птахів це смертельно небезпечно. Люди, які в цей час можуть знаходитися поряд із кіньми чи великими фермерськими тваринами, теж в зоні ризику.


Марія Шквиря, зоологиня та координатора проєктів в БФ «Збережи дикість», зазначає: «Для диких тварин не так багато можливостей допомогти. Птахів, кажанів та дитинчат ссавців можуть передати до реабілітаційних центрів. Але це вирок і в природу більшість не повернеться».


ЯК ТВАРИНИ-КОМПАНЬЙОНИ РЕАГУЮТЬ НА САЛЮТИ?


Від вибухів помирають не лише дикі звірі, а й страждають домашні тварини, які відчувають панічний стрес і можуть втекти від своїх опікунів.


Так, переляканий феєрверками собака стрибнув у 26-метровий колодязь у Чернівецькій області. Рятувальникам вдалося його дістати, але тварина отримала серйозну психічну травму.



На цьому відео можна побачити як песика трясе зі страху після пів години пострілів салютів. Олені Володичевій довелося сидіти з собакою під ялинкою на підлозі, щоб хоч якось заспокоїти. Однак реакція тварини на подразники може бути дуже індивідуальною — когось зачіпляє більше, а в декого проходить без помітних змін у поведінці. Варто розуміти, що навіть якщо твоя тварина жодним чином не реагує на феєрверки, ти не можеш бути певн_ою, що її ресурсу вистачить надовго. Особливої уваги потребують тварини, яких вивезли із зони бойових дій і які мають симптоми посттравматичного синдрому (ПТСР). Такі улюбленці схильні до фобій, які можуть посилюватися в стані стресу (гучних вибухів чи спалахів) й залишаються на все життя. При фобії улюбленець настільки наляканий, що його трусить, він може пісятись, втрачає розум, слух і просто біжить додому. Після такого досвіду його треба повертати до норми тижнями, а то й місяцями. Якщо ти знаєш, що у твого хвостаня є фобія, треба заздалегідь звернутися до свого ветлікаря або поведінкового ветеринара та проконсультуватися щодо призначення заспокійливих препаратів. У випадку, коли тварина схильна до епілепсії, то в ситуації стресу цей стан буде загострюватися. Тоді треба їхати до лікаря, щоб він підібрав лікування саме для твого компаньйона.

Опікун_кам тварин-компаньйонів варто завчасно підготуватися до свят, щоб уникнути негативних наслідків для своїх улюбленців. Своїми порадами ділиться Школа взаєморозуміння з тваринами «Pets&People».



ЯК ВБЕРЕГТИ КОТІВ ТА СОБАК ВІД ВПЛИВУ ФЕЄРВЕРКІВ?

  1. Вигулюй собаку у світлу годину доби Перенеси час ваших прогулянок заздалегідь. Кожен день виходь на прогулянку на пів години раніше і закінчуй о 18-19 вечора. Якщо улюбленцю захотілося в туалет — виходьте швидко, не йдіть далеко від дому, де потенційно можуть бути салюти (стадіони шкіл, галявини та відкрита місцевість).

  2. Обов’язково одягни адресник на собаку та міцну амуніцію (повідець) Собака може втекти, тож не варто ризикувати.

  3. Якщо твій компаньйон має слабку нервову систему й боїться шумів, важливо створити максимально комфортні умови для нього: заходьте додому до потенційного часу салютів. Підготуй для собаки безпечні місця вдома (куточок, де йому безпечно). Відкрий двері ванної кімнати, простір під диваном чи під ліжком. Зачини вікна та закрий штори заздалегідь, щоб вибухи було не так чутно, а спалахи не видно. Постав новорічну ялинку біля вікон для кращої шумоізоляції.

  4. Підготуйся до новорічного свята Підбери плейлист, який не буде лякати собаку, відкрий їй кімнату, де не буде шуму, музики та світла, куди вона зможе просто піти. Перегляд фільмів, запрошення гостей чи танці — можуть стати подразливими факторами для песика.

  5. Приготуй тварині щось перекусити, якщо це її заспокоює

  6. Якщо в улюбленця є фобії — обов’язково проконсультуйся з ветеринаром та підбери заспокійливі препарати завчасно

  7. Попередь гостей про свого компаньйона та запитай як вони до цього ставляться Гостей треба попередити про те, що у вас є собака, спитати як вони до них ставляться, якщо вони знайомі — це чудово. Ідеальний варіант — познайомити гостей з твоєю тваринкою перед святом. Означ правила спілкування з собакою чи кицькою, розкажи що вона любить, чого боїться, чи можна з улюбленцем гратися, чесати його чи торкатися. Приготуй улюблені ласощі для компаньйона завчасно, щоб гості не підгодовували тварину стравами, які їй не можна їсти. Лайфгак: зроби спільний чат з усіма запрошеними та напиши перелік дозволеного та забороненого.

  8. Підтримай тваринку обіймами та своєю увагою, якщо вона цього потребує Коли ти обіймаєш, береш перелякану тваринку на ручки, то робиш правильно. Не треба чекати поки вона опанує себе після гострої реакції на стрес. Якщо тварина просить твоєї уваги — підтримай її. Інші поради поводження із тваринами-компаньйонами ми зібрали у безплатному курсі «Веган-експрес». Якщо твоя тварина схильна до стресу — за деякий час до свят обговори з ветеринаром твої дії. Також він може призначити заспокійливе з накопичувальною дією за необхідності. В разі отримання опіків від піротехнічних засобів, рани улюбленця треба промити фізрозчином і негайно зателефонувати своєму ветлікарю або в чергову ветлікарню.


Хоча в Україні зараз діють обмеження на використання феєрверків та салютів, їх варто заборонити повністю. Оскільки це шкодить не лише тваринам і людям, а й навколишньому середовищу. Токсичні суміші хімікатів і важких металів опиняються в повітрі, яким ми дихаємо, у воді, яку ми п’ємо, та у ґрунті, на якому вирощуємо їжу. Ми вже бачимо як постраждала наша країна від війни, наслідки якої ми будемо ліквідовувати ще дуже довго.


Заборона використання піротехнічних засобів — невеликий, але вагомий крок у збереженні нашого навколишнього середовища та життя тварин.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page