top of page

ЧОМУ ВЕГАНКИ ТА ВЕГАНИ НЕ ЇДЯТЬ ЯЙЦЯ?



Усім нам буває складно відмовитися від старих звичок та сформувати нові. Втім, останні кілька років спостерігається тенденція до відмови від споживання певних, а подекуди усіх продуктів тваринного походження. Тисячі людей відмовляються від вживання м’яса та змінюють свій раціон на вегетаріанський. Водночас вони продовжують споживати яйця, вважаючи їх побічними, непотрібними, продуктами життя птахів.


Про природу походження, мотивацію веганів та веганок не їсти яйця читайте у нашій статті.



ЯК ОТРИМУЮТЬ ЯЙЦЯ?

два курачих яйця в сіні

Чи задумувалися ви колись про те, звідки беруться яйця? Звісно, усім відомо, що вони висиджуються птахами. Тварини роблять це не «просто так» і не для нас: яйця мають особливе значення для птахів та виконують важливу функцію.


За природою свого походження куряче яйце — яйцеклітина птахи, захищена шкаралупою, з якої згодом сформується пташеня, за умови що вона була запліднена.


Під час циклу, у яєчнику курки визріває ооцит (статева клітина), що формується у жовток. Далі, при настанні овуляції, жовток потрапляє у яйцепровід, де може бути заплідненим півнем через статевий акт. На цьому етапі також утворюється товстий волокнистий шар білка. Останньою під час «підготовки» яйця формується шкаралупа. Зазвичай цей процес займає приблизно 21 годину. Повністю сформоване яйце через останній відділ яйцепроводу виштовхується назовні, після чого його забирає працівник птахофабрики та фасує, щоб реалізувати в магазинах та на підприємствах.



ЕТИЧНА СКЛАДОВА


Курки в клітках на птахофермі

Люди веганками та веганами з етичних причин, адже кожна тварина заслуговує на вільне життя без страждань. Експлуатація та жорстокість утримання тварин з метою задоволення власних потреб та збагачення не повинно спонсоруватися та вважатися нормою. Наведемо кілька загальновідомих фактів про утримання птахів на фермах і птахофабриках:

  • Кури-несучки проживають свої життя у клітках розміру аркуша А4. Кури, що утримуються за найбільш поширеною — батарейною — схемою розміщення, майже все своє життя проводять у маленьких клітках без можливості розправити свої крила, гуляти, доглядати себе та своїх пташенят. Крім фізичного дискомфорту через умови утримання птахів, кури переживають психологічний стрес через неможливість гуляти: за своєю природою вони дуже активні та потребують руху. У клітці ж, де часто знаходиться кілька особин, можливість руху практично анульовується.

курку в клітках на птахофермі. одна з яких померла та лежить під кліткою


  • Через кілька днів після народження куркам відрізають дзьоби розпеченими металевими пластинами. Процедура проводиться без знеболення, попри те, що дзьоби курей — дуже чутливий орган і також відчуває біль. Живучи у переповнених клітках та перебуваючи у постійному стресі, спричиненому умовами їхнього існування, кури часто стають агресивними, б’ються між собою та здійснюють акти канібалізму. Тому обрізання дзьобів здійснюється працівниками для уникнення каліцтв птахів у майбутньому.

  • Незалежно від форми утримання птахів («традиційне», «free range/cage») курчат чоловічої статі перемелюють заживо або отруюють газом після їх народження, адже вони не несуть яєць, а відтак не є прибутковими для підприємства.


утримання курев "вільного випасу" «Cage-free» ферма (вільний випас)


  • У природі вік курей може досягати 16 років. У яєчній індустрії їхні тіла знесилюються значно швидше. Через постійне висиджування яєць та невідповідність умов існування природним потребам птахів (незалежно від форми їхнього утримання на підприємстві) вони ледь доживають до двох років. Квочок вбивають так само як тих, кого вирощують спеціально на забій. Але їх страждання тривають довше, допоки вони є прибутковими для ферми чи птахофабрики.


підвішені тіла курей на невеличкій фермі


  • Кури — дуже розумні птахи. Вони мають власну мову з 30 звуків, кожен з яких має своє значення. Кури, як і ми, здатні бачити сни, а також мають свою соціальну ієрархію в курнику. Вони також утворюють соціальні структури, де всі кури знають своє місце. Але коли їх заселяють у сараї на фермах разом із десятками тисяч інших птахів, їх соціальна ієрархія руйнується, а стрес призводить до розкльовування пір’я та канібалізму.

Утримання та експлуатація тварин спричинює появу різних зоонозних захворювань. Так, світ досі не оговтався від спалахів вірусу, що викликає COVID-19, нам відомо про епідемії пташиного та свинячого грипів. Зокрема, вірус пташиного грипу вперше було ідентифіковано в XX століття. Протягом усього свого існування вірус еволюціонує, науковці виявляють нові його штами, деякі з яких можуть бути небезпечними для різноманітних видів тварин, зокрема людини.


З метою уникнення поширення захворювання та подальшого зараження, зокрема, людей, на виробництвах від вірусу позбавляються шляхом вмертвіння інфікованих тварин та тих хто був чи була в контакті. Так, через спалах пташиного грипу з листопада 2021 року у Франції вбили понад 16 млн птахів на фермах та птахофабриках. У цій же країні минулого року з аналогічної причини вбито 3.5 млн птахів. В Ізраїлі через новий штам пташиного грипу планується вмертвіння сотень тисяч птахів.


Також нагадаємо про масові вбивства птахів та інших тварин окупантами рф, зокрема підвішення голів курей у Ворзелі та смерть 4 млн птахів у Чорнобаївці.


Цих смертей можна було уникнути, якби ми не вживали продукти птахівництва.


ЗДОРОВ'Я


людина забрала яйця в курей

Яйця є джерелом корисних вітамінів і мінералів, зокрема, холіну, рибофлавіну, вітаміну D. Натомість існують й загрози, пов'язані з вживанням яєць:

  • Яйця містять високий рівень холестеролу, споживання великої кількості якого підвищує ризик розвитку ряду захворювань та інсульту;

  • Споживання яєць підвищує ризик розвитку деяких видів раку, у тому числі шлунка, підшлункової залози, легенів, молочної залози, нирок, сечового міхура та простати;

  • Яйця можуть бути джерелом зараження сальмонелою — гострою шлунково-кишковою інфекцією, що виникає через потрапляння в організм бактерії роду сальмонела. У першому півріччі 2022 року було кілька спалахів захворювань на сальмонельоз у світі (через шоколадну продукцію, контакт з інфікованими птахами) та в Україні (після відвідування ресторану у Львові, на Волині);

  • Використання антибіотиків на фермах та птахофабриках підвищує стійкість бактерій до препаратів. Це ускладнює, а іноді унеможливлює процес лікування людей, які заразилися резистентними до лікарських засобів бактеріями через їжу. Згідно з публікацією медичного журналу The Lanchet, у 2019 році через хвороби, спричинені антибіотикорезистентними бактеріями, померло 1,2 млн людей. Зазначається також, що через стійкість організму людей до антибіотиків померло не менш як 3,7 млн людей.

  • Рослинними альтернативами для вітамінів та мінералів, що є в курячих яйцях є соєві вироби, хрестоцвіті, шпинат, арахіс, буряк тощо

ВІДМОВА ВІД ЯЄЦЬ


портрет курки в сонячному світлі

Хоч описана нами інформація не є вичерпною, вона дозволяє сформувати думку про неетичність споживання яєць, жорстокість їхнього отримання та інші фактори, через які варто відмовитися від цього продукту у своєму житті.


Усі нутрієнти, що містяться у яйцях, можна отримати з рослинних продуктів, при цьому не спонсоруючи експлуатацію птахів. Вони легко замінюються у більшості страв: від яєчні до торта.


Наостанок, команда «Кожної Тварини» адаптувала українською мовою відео, створене Surge, про те, чому веганки та вегани не їдять яйця домашніх курей.




Якщо ви хочете відмовитися від яєць та дізнатися більше про тваринництво й веганство, реєструйтеся на наш курс «Веган-експрес»! Ми надамо лише корисну інформацію про те, як відмовитися від продуктів експлуатації з комфортом для себе 🖤

481 перегляд

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page