top of page

ЧИ БЕЗПЕЧНО ВИХОВУВАТИ ДІТЕЙ ВЕГАНАМИ?



Веганство це не просто відсутність продуктів тваринного походження у харчуванні, а спосіб життя, коли людина свідомо обирає не бути учасником експлуатації тварин. Але коли мова заходить про дітей і як «правильно» їх виховувати й годувати, то дійти згоди доволі складно. Ми вирішили розглянути останні дослідження і відгуки спеціалістів про те чи безпечно бути веган_кою з народження.



ВЕГАНСТВО У СПАДОК — БЕЗПЕКА З ПЕРШИХ ОВОЧЕВИХ ПЮРЕ?

сім'я в полі запускають повітряного змія

В більшості випадків перше харчування нової людини — материнське молоко. Та приблизно через пів року до нього додаються нові продукти, овочеві й фруктові пюре, каші й інше. Багато хто вважає, що в такому ранньому віці без м'яса й інших продуктів тваринного походження дитина не буде отримувати всього необхідного. Тому для батьків веганів настає час випробувань — відстояти свої кордони та правильно організувати харчування своєї дитини.


Недоїдання

Одне з упереджень, які часто трапляються в медіа і батьківських розмовах — діти веганів відстають у розвитку і можуть бути в небезпеці. Такі переконання часто походять від резонансних випадків у ЗМІ, коли діти, яких годували веганською дієтою, потрапляли до лікарні через недоїдання. Серед прикладів 14-місячного хлопчика в Італії, який страждав від серцевих проблем через дефіцит кальцію, і смерть 7-місячної дитини в Бельгії, яка померла від важкого недоїдання.


Якщо уважно прочитати про ці випадки, то помітимо, що дитина постраждала не через веганську дієту, а через неадекватно організоване харчування без урахування індивідуальних і вікових потреб. Наприклад, жахливий випадок у Бельгії, де хлопчика годували «рисовим молоком, гречаним та з кіноа» без консультації з педіатром і дієтологом. Цей випадок не мав би місця, якби батьки не орієнтувались на поради з інтернету, а звернулись до професіоналів, разом з якими б продумали здоровий і безпечний раціон. Наприклад, існують дитячі суміші на основі сої, спеціально розроблені для дітей з алергією на коров'яче молоко. Їх можна використовувати як заміну грудного вигодовування або на моменті переходу з нього до самостійного харчування.


А як же кістки?

У 2021 році опублікували результати дослідження відмінностей у дітей віком від 5 до 10 років. Дослідники розглянули 187 здорових дітей у період з 2014 по 2016 роки, які дотримувалися певної дієти принаймні один рік: 72 дитини були всеїдними (м’ясоїдами), 63 були вегетаріанцями та 52 були веганами.


Дослідники виявили, що порівняно з всеїдними дітьми, діти-вегани мають більш здорову серцево-судинну систему та на 25% нижчий рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ, або нездоровий холестерин). Однак діти-вегани мали підвищений ризик дефіциту поживних речовин, адже мали у своєму раціоні менший рівень вітаміну B12, кальцію, вітаміну D і заліза.

Діти, які дотримувалися веганської дієти, мали приблизно на 5% нижчий вміст мінералів у кістках і були в середньому на 3 см нижчими. Це важливо, оскільки чим вищий вміст мінералів у кістках, тим вища мінеральна щільність кісток. Ця різниця в 5% важлива, оскільки в цьому віці у людей є обмежений період часу, протягом якого вони можуть оптимізувати мінеральну щільність кісткової тканини. 95% кісткової маси досягається приблизно до 20 років. Нижча щільність кісток пов’язана з більшим ризиком переломів у старшому віці.


Це дослідження не доводить шкідливість веганської дієти, але підкреслює потенційні ризики, про які повинні знати медики та батьки.

І це нагадування про необхідність або знайти відповідні замінники, які відповідають філософії сім’ї, або додати до раціону добавки тих речовин, дефіцит яких діагностовано за допомогою аналізу крові.


Затримка росту

Дитяча дієтологиня Карла Морено-Брайс вважає, що при забезпеченні належного харчування, що враховує вікові та індивідуальні потреби дитини, веганська дієта сама по собі не затримує розвиток і зростання. У своїй статті «Веганські дієти та затримка росту у дітей: огляд дитячого дієтолога» вона нагадує, що не менш важливим за харчування є генетика. Адже при всьому бажанні у невисоких батьків малоймовірно буде висока дитина.


Розвиток кожної дитини дуже індивідуальний, тому зараз більше звертають увагу не на середньостатистичні норми, а намагаються враховувати індивідуальні особливості кожної дитини та її сім'ї. Тож починаючи з народження дитина постійно вимірюється і зважується, ці дані заносяться у діаграму зростання і порівнюються не тільки з іншими дітьми, а й в першу чергу із самою собою. Через це широкий діапазон процентилів росту можна вважати «нормальним». Наприклад, дитина, яка постійно перебуває у 25-му процентилі протягом тривалого періоду часу, буде вважатися такою, що росте за «нормальною» схемою для неї. Те ж саме, що дитина, яка постійно знаходиться на рівні 80-го процентиля або близько нього. Обидва ці процентилі можуть вважатися «нормальними» для дитини, якщо дитина знаходиться в них певний час.Тривожним сигналом буде, якщо дитина раптом почне відставати від своєї «нормальної» моделі росту.



ДІТИ Й ВЕГАНСТВО СУМІСНІ?

хлопчик обіймає пса

За умови, що раціон погоджується зі спеціалістом, доповнюється і змінюється в залежності від віку та індивідуальних потреб дитини, цілком безпечно виховувати дитину веган_кою. Немовлятам-веганам, які перебувають на грудному вигодовуванні, можуть знадобитися добавки вітаміну B12, а старшим немовлятам можуть знадобитися добавки цинку та надійні джерела заліза та вітамінів D і B12. Коли ж настане час вводити тверду їжу в раціон дитини, джерелами білка можуть стати тофу, сушені боби та інше.


Академія харчування та дієтології та Американська академія педіатрії (AAP) визнають, що

«добре спланований вегетаріанський і веганський режим харчування безпечний для дітей».

Тож головною задачею батьків або опікунів дитини-вегана є забезпечення належного споживання білків з різноманітних веганських джерел (квасоля, сочевиця, горіхи) та кальцію (рослинне молоко з добавками кальцію). Надихнутись смачними ідеями можна з цікавих і смачних рецептів.


Карла Морено-Брайс пропонує батькам дітей-веганів зосередити свою увагу на 5 основних пунктах, щоб організувати безпечне і повноцінне харчування:

  • Достатня кількість калорій;

  • Різноманітність багатих кальцієм рослинних продуктів;

  • Добавки (вітамін B12, вітамін D, йод);

  • Різноманітність рослинної їжі (зерно, бобові, фрукти, овочі, горіхи та насіння);

  • Виховання звичок здорового харчування.



Щоб більше дізнатись про те, які продукти повинні бути в раціоні для здорового й гармонічного розвитку, проходь наш курс «Веган-експрес».

234 перегляди

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page