top of page

НЕБЕЗПЕЧНІ ТВАРИННІ ПРОДУКТИ: ІНФЕКЦІЇ ТА ПАНДЕМІЇ


патоген

Можна подумати, що належати до людського виду означає бути практично невразливим та піднесеним над природою. У цьому матеріалі ми покажемо, що люди всього лише тварини, які хворіють на такі ж інфекції, як і ті види, яких ми використовуємо заради їжі.


Ми розплачуємось своїм здоров’ям та іноді життям за те, що експлуатуємо тварин. Продукти тваринного походження набагато частіше викликають інфекційні захворювання, ніж рослинні продукти. Дослідження показують ще інший фактор негативного впливу тваринництва, який спричиняє поширення зоонозних захворювань — це руйнування природних середовищ проживання диких видів, що змушує їх жити надто близько до людей та поширювати хвороби.



КОВІД ТА ІНШІ ПАНДЕМІЇ

пандемія

Зоонозні захворювання, такі як ковід, виникають з великою ймовірністю саме через тісні та брудні умови утримання тварин в індустрії, та існування тваринництва загалом, на що вказує не одне дослідження. Історія знає щонайменше 10 пандемій у світі, які виникли внаслідок експлуатації тварин:


  • COVID-19;

  • близькосхідний респіраторний синдром (Middle East respiratory syndrome — MERS);

  • свинячий грип (H1N1);

  • пташиний грип (H7N7);

  • важкий гострий респіраторний синдром (SARS);

  • вірус Nipah;

  • геморагічна лихоманка Ебола;

  • пташиний грип (H5N1);

  • губчаста енцефалопатія великої рогатої худоби (BSE);

  • туберкульоз великої рогатої худоби.


Спалахи цих пандемій спричиняли тисячі смертей людей та мільярди вбивств тварин, щодо інфікування яких виникали підозри. Наприклад, якщо одна корова захворіла на BSE, вбивають все стадо.


Вірус Ніпа нещодавно з’явився в Індії знову, у 2023 році. Це четвертий спалах вірусу в Кералі з 2018 року, найбільшим був перший. Nipah має зоонозне походження і вакцини або ліків для нього поки не створено. Вірус передається від фруктових кажанів (летюча лисиця або крилан) до свиней, а від свиней до людей, а також напряму від криланів до людей, пише Reuters.


У той час, як рівень смертності від Covid становить від 1% до 2% у більшості штатів Індії та світі, то при інфекціях Nipah він коливається від 65% до 100%. Під час початкового спалаху в Малайзії в селищі Ніпа, що дало назву вірусу, загинуло 105 осіб, це спричинило паніку і було вбито майже 1 мільйон свиней.



ПРІОНОВІ ІНФЕКЦІЇ

Ще одна хвороба з високим рівнем смертності — 100% — це губчаста енцефалопатія великої рогатої худоби (коров’ячий сказ), особлива тим, що є пріоновою інфекцією. Пріони відрізняються від вірусів та бактерій, за своєю суттю вони є білком, який може викликати аномальне згортання нормальних білків у мозку. Вони належать до повільних інфекцій, інкубаційний період від 20 місяців до 8 років і більше: хвороба може проявитися через багато років після вживання інфікованого м'яса або молока тварини, призвести до ряду хворобливих симптомів і зрештою смерті.


Вперше зареєстрували пріонові інфекції у Великобританії в 1986 році. Нині вони трапляються більше як у десяти країнах Європи та деяких країнах Азії, в Америці, та є актуальними для України також. Пріони стійкі до високих температур та звичайних методів дезінфекції, а також не руйнуються травними ферментами. Пріонові інфекції ще недостатньо вивчені, відповідно способів їх лікування поки не відкрито.


Відомо про інфікування пріонами людей, корів, овець, кіз, кішок, оленей, лосей, норок, антилоп куду та ньяла.


Ці інфекції у людей виявляють доволі рідко. Щороку в США реєструють близько 300 випадків. 178 людей у Великобританії померли від цієї хвороби за останні кілька десятиліть. Було вбито мільйони корів через підозру на пріони.



КИШКОВА ПАЛИЧКА

Щороку майже 1 з 10 людей заражається інфекцією з їжі, згідно з ВООЗ. Хвороби харчового походження можуть бути важкими, особливо для маленьких дітей. З деякими інфекціями тваринного походження людство бореться вже багато років, це такі як кишкова паличка, сальмонела та лістерія.


Escherichia coli або кишкова паличка — бактерія, що проживає в кишківнику ссавців, в тому числі в людському організмі. Є багато штамів цієї бактерії, багато з яких є безпечними, але деякі — смертельно небезпечні. Такі штами, як, наприклад, O157:H7 спричиняють важкі форми ешерихіозу та призводять до смерті літніх людей, маленьких дітей та осіб з ослабленим імунітетом. Інфекції поширені у всьому світі, рівні захворюваності становлять десятки випадків на 100 тисяч населення.


М'ясо тварин заражається бактеріями на бійні, де тіла тварин розділяються на частини. Також зелень (латук та шпинат), цибуля і помідори можуть бути заражені цією бактерією. Це та ж сама бактерія з тваринництва, яка потрапляє на поля з добривами та поливом. Поля, на яких вирощують зелень, можуть перебувати поряд з тваринницькими комплексами або брати воду для поливу з водойм, заражених цією бактерією. Оскільки ці рослинні продукти часто вживаються сирими, бактерії можна тільки змити, тому так важливо ретельно промивати придбану зелень.



САЛЬМОНЕЛА

лабораторні тести

Більшість випадків сальмонельозу протікають у легкій формі, однак іноді це може бути небезпечним для життя. Клінічно сальмонельоз варіюється від звичайного сальмонельозного гастроентериту (діарея, спазми в животі та лихоманка) до кишкових лихоманок (включаючи черевний тиф), які є небезпечними для життя гарячковими системними захворюваннями, що потребують негайної антибіотикотерапії. Діти, люди літнього віку та люди з ослабленим імунітетом особливо вразливі до інфекції.


Тварини є основним резервуаром зараження, і хвороба зазвичай передається їжею, хоча вона може передаватися від тварини до людини й від людини до людини. Люди зазвичай заражаються сальмонелою через споживання зараженої їжі тваринного походження (головним чином яєць, м’яса тварин, м’яса птахів та молока), хоча можливі й інші продукти, включаючи зелені овочі, заражені гноєм. Патогенні сальмонели, що потрапили в організм з їжею, виживають, проходячи через бар’єр шлункової кислоти, проникають у слизову оболонку тонкої та товстої кишок і виробляють токсини, що спричиняють запалення.


За оцінками, сальмонела є причиною приблизно 1,35 мільйона захворювань, 26,500 госпіталізацій і 420 смертей у США щороку.



ЛІСТЕРІЯ

petri dish

Лістеріоз є серйозним захворюванням, якому можна запобігти та часто вилікувати. Вагітні жінки, люди похилого віку або особи з ослабленою імунною системою, мають найбільший ризик важкого лістеріозу, тому їм слід уникати продуктів високого ризику, згідно з ВООЗ. Продукти високого ризику включають м’ясні делікатеси та готові до вживання м’ясні продукти (такі як варене, в’ялене та/або ферментоване м’ясо та ковбаси), м’які сири та рибні продукти холодного копчення.


Це відносно рідкісне захворювання: від 0,1 до 10 випадків на 1 мільйон людей на рік залежно від країн і регіонів світу. Хоча кількість випадків лістеріозу невелика, високий рівень смертності, пов’язаної з цією інфекцією, викликає серйозне занепокоєння для громадської охорони здоров’я.


За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), приблизно 16,25% інфікованих лістеріозом помирають. Кількість відкликань, пов’язаних із Listeria у харчовій промисловості, є значною, особливо продуктів тваринного походження, таких як м’ясо корів, курей, морських організмів та молочні продукти. Нещодавно мережа супермаркетів у Британії відкликала м’ясну продукцію, як запобіжний захід через ймовірність зараження лістерією.


Складність боротьби з лістерією є значною, враховуючи її всюдисущу природу, високу стійкість до звичайних методів консервування, таких як використання солі, диму або кислого середовища їжі, а також його здатність виживати та рости при температурах охолодження (близько 5 ° C).



СТІЙКІСТЬ ДО АНТИБІОТИКІВ

дослідження

Надмірне використання антибіотиків у тваринництві сприяє розвитку стійких до антибіотиків бактерій, які можуть вражати людей. У той час як у медицині антибіотики використовуються для лікування хворих людей, у сільському господарстві їх часто дають здоровим тваринам.


Комерційні підприємства з виробництва молока, яєць, м’яса та «морепродуктів» використовують антибіотики з профілактичною метою. Це робиться, щоб прискорити ріст і запобігти поширенню бактеріальних інфекцій серед тварин, які живуть у скупчених і неминуче антисанітарних умовах. У США 80% усіх антибіотиків, що продаються щороку, згодовуються тваринам, які живуть на промислових фермах. У всьому світі цей показник становить від 70% до 80%.


Стійкість до антимікробних препаратів є глобальною проблемою охорони здоров’я, і сальмонела часто є одним із мікроорганізмів, стійких до антибіотиків. Дослідження показують, що певний відсоток штамів лістерії також стійкі до деяких антибіотиків.


У США стійкі до антибіотиків інфекції спричиняють 2,8 мільйона захворювань і 35,000 смертей щороку, що завдає збитків на 50-70 мільярдів доларів США. У всьому світі стійкі до ліків хвороби щороку вбивають 700,000 людей. Згідно з даними Генеральної Асамблеї ООН, «якщо не вжити заходів, стійкі до антибіотиків хвороби можуть спричинити 10 мільйонів смертей щороку до 2050 року та завдати економіці такого ж катастрофічного збитку, як глобальна фінансова криза 2008–2009 років».


Тваринницька промисловість десятки років застосовувала антибіотики, а тепер стикається зі зростальним нормативним тиском щодо обмеження використання антибіотиків. Як пояснив міжнародний лідер кредитування фермерства Rabobank, вони очікують, що скорочення використання антибіотиків на промислових фермах призведе до підвищення рівня смертності тварин, нижчої конверсії корму (ред. зростання ваги тварин) та підвищення собівартості продукції. Поки цього не відбулось, ми маємо можливість «дешево» купувати тваринну продукцію, проте витрачаємо більше на лікування захворювань через безвідповідальне тваринництво.


 

Отже, щоб боротись з зоонозними пандеміями в нас є один спосіб: припинити тваринництво та його наслідок — руйнування природних середовищ диких тварин. А щоб боротись з бактеріями, нам потрібно відмовитись від споживання тваринних продуктів та не годувати здорових тварин антибіотиками. Про те, як ще тваринництво впливає на світ та на людство, ми писали в попередньому матеріалі.


Рекомендуємо до перегляду документальний фільм Netflix «Poisoned», що розкриває жахливі вади американської харчової промисловості, яку вважають «найбезпечнішою у світі». Картина висвітлює загрози для здоров’я від харчових інфекцій та як тваринницька індустрія лобіює вигідні закони та спонсорує корисні для себе дослідження.


Підтримай діяльність «Кожної Тварини» донатом, щоб ми могли готувати для тебе корисні матеріали про веганство як безпечний вибір для власного здоров’я та здоров’я планети.

111 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page