top of page

ПРАВА ЛЮДЕЙ ВАЖЛИВІШІ ЗА ПРАВА ТВАРИН?


людина та тварина

Коли довгий час проводиш в активізмі із захисту прав тварин, рано чи пізно обов’язково зіткнешся з чиєюсь думкою, що права тварин не настільки важливі, як права людей, а то й взагалі не на часі.

Таке знецінення бере коріння у небажанні замислюватись та піклуватись про тварин. Але також — у невігластві стосовно того, наскільки важливо боротись з цією проблемою для суспільства загалом, а не лише для тварин.

У цій статті ми розглянемо, як тісно переплітаються права тварин з правами людей, і як, порушуючи одні з них, порушуються інші. Ти зможеш побачити, як перехід на веганство допоможе захистити права не лише тварин, а й людей.


ВІЙНА ТА ПРАВА ТВАРИН

KARG рятує собаку

З початком повномасштабного вторгнення гостро постало питання, чи на часі допомагати тваринам. Багато хто стверджує, що бути веган_ками чи допомагати тваринам під час обстрілів, забирати їх з дому, вивозити за кордон чи створювати притулки — не на часі.

Чи може війна виправдати насилля над тваринами? Чи ця трагедія повинна спонукати нас до більшого співчуття до беззахисних?

Ми бачимо, що можна бути веган_ками й на війні, це доводять численні приклади бійців та бійчинь. Можна допомагати тваринам, наприклад, евакуйовувати їх, що роблять багато українських організацій. Допомога тваринам не зменшує кількість допомоги, яку отримують люди. Кожен займає свій сектор, щоб бути корисним там, де може.

Під час війни також проявилася проблема утримання тварин в зоопарках та інших подібних закладах. Коли туди влучають ракети, тварини не можуть врятуватися, бо замкнуті, а люди, що змушені швидко евакуюватись, часто не турбуються про подальшу долю цих тварин.

Також є випадки влучання ракет у ферми, або відрізання постачання кормів до будівель тваринництва, що спричиняє масову загибель тварин. Ці смерті є трагічними та провокують екологічну катастрофу у місцях масового поховання сільськогосподарських тварин. Однак цього можна було б уникнути, якби наша харчова система була більш етичною та сталою, чому кожен з нас може допомогти, зробивши вибір на користь рослинного харчування.


СПЕСИШИЗМ

спесишизм, геноцид

Гуманістичним здається твердження «нам потрібно спершу потурбуватись про права людей», а насправді воно є проявом видової дискримінації. Адже ніщо не заважає турбуватись як про права людей, так і про права тварин водночас. Це все одно, що у відповідь на слова «потрібно допомогти безхатькам» сказати «важливіше спершу розв'язати проблему дітей-сиріт». Ми ніколи не вирішимо жодну з проблем, якщо будемо знецінювати кожну з них, порівнюючи з іншими.


Потреба працювати над захистом прав людей ніяк не виправдовує вживання тваринних продуктів у їжу. Ти можеш бути веган_кою, і водночас захищати державу, або волонтерити у притулках для дітей чи допомагати людям старшого віку. Не обов'язково всім нам рятувати тварин від насилля, жертвувати свій час для активізму задля тварин. Але не шкодити їм — це мінімум, який доступний практично кожній людині.


Мета веганства — мінімізувати свій негативний вплив на тварин. Переважно це пасивна дія, яку ми так чи інакше виконуємо: купуємо харчові продукти, одяг, та інші товари. Все що потрібно — робити це усвідомлено та відповідально.


Звісно, на початку свого переходу потрібно добре вивчити веганський спосіб життя та спланувати раціон. Але порятунок живих створінь від страждань та смерті вартий цих зусиль.


ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДЕЙ

м'ясник

В індустрії тваринництва все погано з погляду прав людей також. Тому коли ми бойкотуємо цю індустрію, ми теж допомагаємо захистити права людей.


Почнемо з того, що право людей знати правду про походження продукції та утримання тварин порушують виробники тваринних продуктів, які намагаються показати щасливих звірят, які радісно «дають» нам молоко та яйця, і жертвують своїм життям заради нас. Але, звісно, біда в тому, що ми не хочемо знати правди, тому й не хочемо, щоб нам розповідали про неї. Тому суспільство в цілому відповідальне за міт про гуманне вбивство та експлуатацію тварин.


Але більшість людей не знає про те, що люди, які працюють в індустрії тваринництва, також дуже страждають. Лише гостра потреба може змусити когось працювати на бійнях. Дуже важко щодня спостерігати та спричиняти страждання та смерть живих створінь. До того ж така робота набагато травмонебезпечніша, ніж рослинна промисловість.


У веганському світі, ми б поклали край експлуатації робітни_ць-мігрант_ок і бідних людей, які працюють на бійнях через необхідність і страждають від зловживання наркотиками та алкоголем, повторюваних травм, посттравматичного стресового розладу, депресії та тривоги через жахливі умови праці.


Є багато досліджень, які підтверджують негативні наслідки роботи на фермах для ментального та фізичного здоров’я працівни_ць. Дуже несправедливо, що суспільство делегує цю нестерпну роботу людям, які не знаходять кращих опцій.


Дехто свідомо обирає таку діяльність і відчуває емоційну прив’язаність до тварин та сум втрати, коли приходиться відправляти їх на бійню. Деякі фермер_ки навіть вирішують стати веган_ками та активіст_ками.


Ось, наприклад, історія про дружину фермера, яка, відчувши біль через те, що брала участь у жорстокості, вирішила рятувати тварин і дозволити їм жити щасливо у притулку, який вона створила. І таких історій дуже багато.


ГНІЙ ТА ЖИТЕЛІ ОКОЛИЦЬ

свині

В Україні наразі немає належного поводження із побічними продуктами тваринницької індустрії. Через низькі штрафи та неефективний державний контроль за тваринницькими комплексами, гній вноситься фермерами на поля неконтрольовано, без дотримання вимог щодо його витримування, стерилізації, норм та методів внесення в ґрунт. Це призводить до забруднення ґрунтів та водних ресурсів продуктами життєдіяльності тварин, поширення отруєння та смороду на сусідні поселення.


Нещодавній випадок 9 липня 2023 року зі свинофермами на річці Псел доводить це. Тоді безвідповідальні фермери вивезли сотні тонн решток свинячої гноївки на земельну ділянку, де після злив їх змило до річки. Тваринницький комплекс спричинив екологічну катастрофу — риба в річці вимирає, а в колодязях довколишніх сіл рівень нітратів небезпечний для здоров’я.


Результати досліджень в Америці показують, що сусіди промислових свинарників повідомляють про значно більшу частоту симптомів, які означають токсичний або запальний вплив на дихальні шляхи. Ці симптоми спостерігаються також серед працівни_ць свинарників.


ІНФЕКЦІЇ ТА ПАНДЕМІЇ

через пандемію світ закритий

Повітря довкола тваринних ферм та відходи життєдіяльності тварин є заразними — там можуть бути стійкі до антибіотиків бактерії та віруси. Антибіотики також використовуються для стимуляції росту та профілактичних цілей у фермерських тварин (навіть якщо вони не хворі), а також в аквакультурі. Адже тварини в інтенсивній промисловості утримуються в неприродно тісних умовах, та мають ослаблений імунітет.


Ця практика викликає тривогу у багатьох вчених, які спостерігають як бактерії адаптуються до все нових і нових антибіотиків. Щорічна вартість лікування інфекцій у США, викликаних лише шістьма видами бактерій, стійких до антибіотиків, оцінювалась в щонайменше 1,87 мільярда доларів у 2006 році — це більше, ніж щорічні витрати на грип. Відповідно до звіту CDC про загрози резистентності до антибіотиків у Сполучених Штатах за 2019 рік, щороку в США трапляється понад 2,8 мільйона інфекцій, стійких до антимікробних препаратів, і внаслідок цього помирає понад 35 000 людей.


Вірусні пандемії — ще страшніша загроза. Вірогідною є теорія, що такі зоонозні захворювання, як пташиний грип, епідемія Еболи, ВІЛ/СНІД та COVID19 могли бути передані до людей через вирощування тварин для споживання в їжу або полювання на них. На необхідність зміни харчової системи для попередження таких спалахів захворювань вказують різні наукові дослідження.


Філіп Лімбері, глобальний виконавчий директор організації Compassion in World Farming, сказав:


«У той час, коли велика частина світу продовжує боротися з пандемією Covid-19, ніколи не було так очевидно, що добробут людей і тварин, диких і фермерських, переплітаються між собою. Як показує цей новий звіт, майбутнє людства залежить від нашого життя в гармонії з природою. Треба працювати з природою, а не проти неї. Ніколи ще не було так своєчасно для нас усвідомити, що захист людей означає також захист тварин. Майбутнє землеробство має бути дружнім до природи та регенеративним, а наш раціон має стати більш рослинним, здоровим та сталим. Без припинення інтенсивного фермерства ми ризикуємо взагалі не мати майбутнього».


СВІТОВИЙ ГОЛОД

нагодувати голодних дітей

Цікавим є зв'язок між харчуванням тварин і голодом людей. Погляньмо, яку роль відіграє тваринництво в цій проблемі.


В нас немає достатньо землі на планеті, щоб прогодувати всіх м'ясом, але є достатньо рослин. За оцінками Міністерства сільського господарства США, 60% посівів сої та 40% кукурудзи використовуються на корм тваринам. Самі лише Сполучені Штати могли б годувати 800 мільйонів людей зерном, яким годують худобу.


Наразі ми вирощуємо достатньо їжі, щоб прогодувати понад 10 мільярдів людей, і все ж у світі, де проживає 8 мільярдів, близько 820 мільйонів людей живуть у стані голоду. Замість того, щоб годувати людей рослинними продуктами напряму, ми обираємо годувати 90 мільярдів тварин у рік, щоб колись дехто з людей змогли їсти їхнє м’ясо.


Крім того, 82% дітей, які голодують, живуть у країнах, де вирощують їжу для годування худоби, яку потім продають багатшим і розвиненим країнам. Світовий перехід на веганство може покласти край цьому несправедливому розподілу їжі.


ЗМІНА КЛІМАТУ

посуха через зміну клімату

Зміна клімату стосуватиметься всіх нас, а багато бідних країн особливо постраждають від неї, хоча саме розвинуті країни зробили найбільший внесок у створення цієї проблеми. Тому боротьба зі зміною клімату та адаптація до її наслідків — це захист прав мільярдів людей, особливо дітей та наступних поколінь, яким доведеться виживати на цій планеті. І один з найкращих способів допомогти — перейти на веганство.


Тваринництво відповідальне за максимум 19.6% викидів парникових газів, в тому числі таких потужних, як метан та оксид азоту.


Джерела викидів парникових газів від тваринництва такі:

  • Кишкова ферментація у жуйних тварин, як-от великої рогатої худоби та овець, є найбільшим джерелом викидів худоби, утворюючи метан.

  • Системи поводження з гноєм, такі як лагуни для гною, створюють викиди метану та закису азоту.

  • Виробництво кормів спричиняє викиди вуглекислого газу та оксиду азоту через виробництво добрив та іншого.

  • Зміни у землекористуванні, такі як розширення пасовищ і орних угідь для вирощування кормів, призводять до вивільнення накопиченого вуглекислого газу з лісів, луків та інших земель.

Нам може здаватись, що люди — не тварини, і ми існуємо окремо або вище від тваринного світу. Однак наші життя дуже тісно переплетені з ними. Роль тваринництва у зміні клімату дуже часто недооцінюють, бо зв’язок може бути неочевидним.

Джейн Гудолл, доктор філософії, засновник Інституту Джейн Гудолл і Посланник миру ООН, сказала:


«Інтенсивне вирощування мільярдів тварин у всьому світі завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу, спричиняючи втрату біорізноманіття та викликаючи величезні викиди парникових газів, які прискорюють глобальне потепління.

Негуманні умови скупчення тварин не тільки спричиняють сильні страждання живим істотам, але й сприяють передачі хвороботворних мікроорганізмів від тварини до людини, створюючи ризик нових зоонозних захворювань.

З етичних міркувань його слід якнайшвидше припинити».


 

Рух за захист прав тварин доволі молодий — всього 50 років тому Пітер Сінгер писав свою революційну книгу «Визволення тварин», яка стала фундаментом руху та натхненням для наступних поколінь.


Ми бачимо як швидко все змінюється, веганський рух набирає обертів і в найближчому майбутньому буде неприйнятним вбивати та експлуатувати тварин.


Борючись за права тварин, ми боремось також за права людей, тому проходь онлайн-курс «Веган-експрес» та долучайся до створення кращого майбутнього для всієї планети!


Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page