top of page

11 НЕОЧЕВИДНИХ ТОВАРІВ НЕ ПО ВЕГАНУ


велосипед

Якщо ти шукаєш як уникнути невеганських продуктів, тобі знадобиться ця добірка! Для більшості продуктів тваринне походження є відносно очевидним. Але з досвідом на веганстві можна зустріти багато речей, про які ніколи б не подумали, що вони невеганські.


Такі продукти, як коров’яче молоко, яйця чи мед, а також товари, такі як косметика чи одяг це найпоширеніші речі, які можуть здаватись веганськими, на перший погляд. Раніше ми вже готували матеріал з неочевидними невеганськими продуктами, а тепер ми розширимо цей список ще 11-ма речами.


Однак пам’ятай, що іноді важко уникнути невеганських продуктів, як, наприклад, медикаментів чи транспорту. Розробки веганських альтернатив тривають, і з часом ми матимемо змогу робити етичний вибір у більшій кількості випадків.



1. ЗУБНА ПАСТА

бамбукова щітка та зубна паста

Багато рецептур зубної пасти не є веганськими, оскільки містять інгредієнти тваринного походження. Вони можуть включати підступні невеганські компоненти, такі як гліцерин, який часто отримують із тваринного жиру, хоча існує його рослинний варіант. Також фосфат кальцію, який може бути виготовлений з кісток. Бджолиний прополіс — протимікробний засіб, також іноді використовується в зубних пастах. Крім того, для виготовлення «натуральних» щіток можуть застосовувати волосся тварин.


Але є багато веганських альтернатив. Наприклад, компанія Colgate випустила веганські продукти, які не містять тваринних інгредієнтів і не тестуються на тваринах (сертифіковані Vegan Society). Зокрема, це лінійки Smile for good. Також є швейцарська паста Dentissimo vegan, і багато опцій у крамниці Green Food.



2. ТАМПОНИ ТА ІНШІ МЕНСТРУАЛЬНІ ЗАСОБИ

менструальна чаша

Тампони бувають веганські, але не завжди. Сьогодні все ще проводяться експерименти, під час яких морським свинкам, бабуїнам або кроликам у піхву вставляють тампони, просочені живими бактеріями. Виробники прокладок та тампонів тестують свою продукцію на тваринах. Навіть силікон для менструальних чаш тестують на тваринах. Обираючи тампони без складників тваринного походження з сертифікованої органічної бавовни, ви можете уникнути цих жорстоких експериментів і стимулювати виробників проводити етичні дослідження, адже після тестувань на тваринах, товари все одно будуть проходити випробування й на людях.


Тампони та прокладки Natracare можна придбати у кількох українських магазинах, посилання на які можна знайти на цій сторінці, наприклад на bio.org.ua, Makeup або Natur Boutique. Продукти Seventh Generation доступні в Україні на Ubuy Ukraine. Продукцію The Honest Company можна замовити на Bayshop. У цьому матеріалі є добірка cruelty-free виробників засобів менструальної гігієни від PETA.


Окрім відмови від тестів на тваринах, перехід від звичайних менструальних засобів до багаторазових є важливим для захисту навколишнього середовища та диких тварин. Традиційні тампони та прокладки створюють багато небезпечного сміття. Якщо менструальні чаші то не твоє, то ось де можна купити веганські багаторазові прокладки: GreenTalk та Гола Гречка.


3. ТЕСТИ НА ВАГІТНІСТЬ

тест на вагітність

Тести на вагітність, які використовуються в домашніх умовах, містять моноклональні антитіла тваринного походження, тож не є веганськими. Ці антитіла, які переважно отримують від мишей або кіз, реагують з гормоном hCG у сечі вагітної людини, що вказує на позитивний результат. Подібним чином проводиться аналіз крові на вагітність у лікарні, ймовірно, також з використанням антитіл тварин. Однак важливо зазначити, що тести на вагітність можуть бути медичною необхідністю.


Зараз німецький стартап Phaeosynt розробляє перший у світі веганський тест на вагітність з використанням антитіл з діатомових водоростей, що є ефективною, стабільною і недорогою альтернативою.


4. ПЛАСТИК

пластик

Ще одна причина перейти на багаторазову альтернативу, яка не продукує зайве сміття та менше шкодить навколишньому середовищу. Більшість пластикових виробів містять мастило з тваринних жирів, щоб зменшити тертя та статичний заряд. Також багато пластику, як і пластикові пакети, містять хімічні речовини, які називають «агентами ковзання», що отримують зі стеаринової кислоти тваринного походження. Вони, по суті, запобігають прилипанню полімерів до металів під час виробництва та злипанню один з одним. Згідно з інформацією 2014 року, тваринні продукти все ще додавались до різних видів пластику, оскільки вони дешеві та ефективні. Наразі ми не знайшли підтвердження, що цей компонент перестали використовувати, або що виробники пластику перейшли на рослинну альтернативу.


На жаль, пластик, який містить тваринний жир, зустрічається в цілому ряді товарів: банкнотах, банківських картках, мобільних телефонах, сумках, косметиці, милі, пляшках побутових мийних засобів і автомобільних запчастинах. Альтернативою є купувати продукцію в біорозкладному або багаторазовому форматі та пакованні, та уникати синтетичних замінників шкіри та хутра з нейлону та пластику, натомість обирати натуральні рослинні матеріали: льон, коноплі, органічну бавовну.


5. БРИТВИ

багаторазова бритва

Багато бритв, наприклад Gillette, мають мастильну смужку з ланоліну та/або гліцерину, які можуть бути тваринного походження. Також засоби для бриття можуть містити продукти тваринного походження.


Однак існує кілька етичних альтернатив. Наприклад, бритва Preserve Triple Razor не тільки етична до тварин, але й екологічно чистіша, можливе доставлення до України. Однак найкращим варіантом є багаторазові бритви, які не забруднюють навколишнє середовище відходами, і тому менше шкодять диким тваринам. Серед екологічної, веганської та етичної продукції є багаторазова бритва без пластику від бренду UpCircle. Їхня продукція доступна у Європі, можливе доставлення до України. Зручну металеву багаторазову бритву також можна знайти на AliExpress.


Єдина проблема з багаторазовими бритвами, це леза, які допоки не переробляються в Україні. Це небезпечні об’єкти як для людей, так і для тварин, тому не можна допускати їх потрапляння в природу. Як стверджують покупці UpCircle, виробник надає опцію повернути йому леза на перероблення, що є чудовим варіантом.


6. КЛЕЙ

клей

Багато клеїв виготовляють за допомогою тваринних інгредієнтів. Відповідно, вони належать до невеганських речей, які треба обирати обережно. Риб'ячий і глютиновий клеї — це результат виварювання шкіри та кісток тварин. Казеїновий клей складається з тваринного казеїну, білкового компонента коров'ячого молока. Казеїновий різновид клею використовують в деревообробці та літакобудуванні.


До рослинних належать крохмальні клеї, рослинні смоли, а також клеї з сої, люпину, вики та рицини. Через невисокі склеювальні властивості, клей рослинного походження для склеювання деревини використовують рідко. Лише клеї з ефірів целюлози, а саме нітроцелюлозні марки АК-20, АГО та стабілін застосовують у меблевій промисловості для приклеювання дерматину, сукна та інших шпалерних матеріалів до стільниць столів, сидіння стільців тощо.


Також є багато синтетичних смоляних і гумових клеїв. Тому знайти веганський варіант не проблема. Складніше, коли потрібно купити продукцію, при виготовленні якої використовувався клей невідомого походження — цю інформацію варто уточнювати у виробника.


7. ЗАСОБИ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ

засоби для чищення

Крім того, що безліч побутової хімії тестується на тваринах, часто засоби ще й містять поверхнево-активні речовини (ПАР), оскільки вони мають ефект розчинення бруду. Але ПАР бувають з тваринних жирів, і, звичайно, не є веганськими. Тому важливо уважніше придивитися до засобів для чищення та запитувати, якщо це необхідно, про ПАР з рослинного жиру.


Також хорошою альтернативою є використання для миття органічного та екологічного мила, наприклад Planta. Виробник має кокосове та гірчичне господарське мило, а також веганські мила для душу. Planta має великий асортимент різноманітної побутової хімії.


Український виробник екологічних побутових засобів Delamark також не тестує свою продукцію на тваринах, та не додає тваринні складники, за твердженням консультантки, що можна перевірити у складі кожної продукції самостійно.


8. АВТОМОБІЛЬНІ ШИНИ

автомобільні шини

В авто багато елементів можуть бути невеганськими. Деякі автомобільні шини (і деякі велосипедні) також належать до невеганських продуктів, оскільки вони часто містять інгредієнт тваринного походження — стеаринову кислоту. Її виробляють в тому числі зі свинячого та яловичого жиру. Стеаринова кислота буде бути й рослинного походження, тому це варто уточнювати у виробників. Лише через відмову від шкіряного керма та шкіряних сидінь автомобіль, на жаль, не стає автоматично веганським. І саме дорожнє покриття — асфальт, не є веганським: для його виробництва використовують яловичий жир як сполучний агент.


Згідно з журналом Veg World Magazine, наступні компанії пропонують веганські опції автомобільних шин: Dunlop/Goodyear, Pirelli та Continental. Найвідомішим брендом, який не використовує продукти тваринного походження для виробництва своїх шин, є Michelin — виробник пропонує широкий вибір різновидів шин, усі з яких є веганськими.


9. ФЕЄРВЕРКИ

феєрверки

Феєрверки не є веганськими, і до того ж шкодять тваринам і довкіллю, про що ми розповідали раніше. Вони містять стеаринову кислоту, яка в основному використовується для покриття металевих порошків, таких як залізо та алюміній. Як ми вже знаємо, стеаринова кислота може виготовлятись зі свинячого та яловичого жиру, тому вона несумісна з веганським способом життя.


В Україні на час воєнного стану заборонено запускати феєрверки. А нещодавно прийняли законопроєкт №7438, який забороняє продаж і використання певних видів піротехнічних засобів, а також обмеження їх застосування навіть після закінчення повномасштабної війни:


«Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад, що виник в результаті переживання обстрілів під час воєнних дій», — йдеться в пояснювальній записці.


10. СПОРТ ТА РОЗВАГИ

дівчина біжить

У світі активного способу життя та спорту веганство полягає не лише у питанні харчування, але й стосується спортивних товарів, про походження яких мало хто задумується. Від дощок для серфінгу до тенісних м’ячів, спортивного взуття та спорядження для скелелазіння — усюди нас можуть чатувати підступні товари.


Розберімо детальніше колективні розваги, в яких можуть використовуватися невеганські компоненти та як шукати етичні аналоги для них.

  • Пейнтбольні кульки: не є веганськими, оскільки оболонка, що утримує фарбу, містить желатин тваринного походження. Крім того, сам барвник також часто містить риб'ячий жир.

  • Дошки для серфінгу: сап борд та традиційні дошки для серфінгу не є веганськими через використання скловолоконної тканини та смоли, які часто містять продукти тваринного походження. Є компанії, які виробляють екодружні дошки для серфінгу, використовуючи рослинні смоли та інші сталі матеріали, наприклад, Spooked Kooks, Organic Dynamic, NOTOX, Dark Arts x JT Vegan Fish Surfboard. Однак не всі вони є на 100% веганськими, тому дізнатись точну інформацію про конкретний продукт варто у виробників.

  • Теніс: традиційні тенісні м’ячі не по вегану, оскільки виготовляються з вовняної повсті. Коров’ячий кишківник використовується для «природних струн» у тенісних ракетках; щоб зробити одну ракетку, потрібно приблизно чотири коров’ячі кишки. Виробник товарів для тенісу Sheeps не використовує тваринних матеріалів та прагне отримати веганську сертифікацію.

  • Волейбольні м’ячі: традиційні волейбольні м’ячі можуть виготовляти зі шкіри. Однак існують веганські альтернативи, такі як Eco Sports Beach Volleyballs, виготовлені з нетоксичної веганської шкіри.

  • Скелелазіння: традиційні мотузки для скелелазіння часто обробляють водовідштовхувальним покриттям, яке містить бджолиний віск, тож вони не підходять для веган_ок. Однак існують веганські альтернативи, такі як альпіністські мотузки від Terradrift, які виготовлені без інгредієнтів тваринного походження. А ось добірка веганського взуття для скелелазіння.

  • Трекінг: веганські туристичні черевики та спорядження можна знайти у брендів Astral (все взуття веганське), та сертифіковані веганські Eco Vegan Shoes і Vegetarian Shoes.

  • Велосипед: переконайся, що сидіння та шини твого велосипеда веганські.

  • Йога: синтетична гума може містити тваринні продукти, але багато килимків для йоги виготовляються з натурального каучуку або інших матеріалів рослинного походження. Наприклад, такі йогамати з каучуку та корку.

  • Біг: на ринку є багато веганських кросівок, наприклад Nae Vegan Shoes (використовуйте код veganexpress15, щоб отримати знижку 15%), Immaculate Vegan.

  • Плавання: обов’язково використовуй веганський протисонцевий крем, наприклад, Sun Bum Mineral.


11. КОСМЕТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ

косметика

Багато косметики містять тваринні продукти та тестуються на тваринах. Однак знайти веганські альтернативи для неї простіше, ніж у випадку з косметичними процедурами та хірургією.


Ін’єкції ботоксу — одна з найпопулярніших косметичних процедур у світі. Партії ботоксу завжди тестуються на тваринах (зазвичай мишах або щурах). Тільки в Європі щороку вбивають 400 000 мишей для виробництва ін'єкцій ботоксу.


Такі процедури як лазерна епіляція та грудні імпланти також тестуються на тваринах. Крім того, лазерна та інша хірургія часто застосовує препарати, що були тестовані на тваринах. Тож якщо ти відвідуєш салон, де потрібно наносити якісь креми та бальзами, перепитуй про їхні складники та тестованість на тваринах.


Хороший варіант — мати з собою засоби, які можуть стати в пригоді. Багато українських компаній вироблять веганську cruelty-free продукцію: Planta, RABBITHOLE, CAREFUL, Ptashkin Sad, Mixturabeauty, Natureal. Також веганська косметика є у Gorokh та Maiia (повністю веганський бренд), Pumpkin Family. З іноземних — веганські лінійки є у The Ordinary, Inkey List, Inglot, а також у cruelty-free виробника Honey Pot.


 

Не дозволяй емоційному тиску досягти досконалості — зупинити тебе на шляху до веганства. Не допускай думки, що «бути веган_кою — це занадто екстремально та важко». Коли потрібно змінити світ настільки радикально, як позбутись всієї експлуатації тварин, важливо це робити поступово, наскільки це практично можливо, тому внесок кожно_ї важливий.


Чудово, що твоє співчуття до тварин надихнуло тебе глибше зануритись у розуміння походження та складників продуктів, якими всі ми користуємось щодня або час від часу. Важливо навчитись розпізнавати невеганські компоненти та поступово виключати їх зі своїх покупок. Пам’ятай, що перераховані тут невеганські продукти з нашою допомогою найближчим часом можуть також перейти на веганські альтернативи.

Проходь короткий онлайн-курс «Веган-експрес», щоб дізнатись більше про промисловість, яка спричиняє страждання мільярдам тварин та як на практиці боротись із цим.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page