top of page

10 НЕОЧІКУВАНО НЕ ВЕГАНСЬКИХ ПРОДУКТІВ


go vegan вегань ставай веганом

Вегани-початківці часто стикаються із труднощами вибору товарів без продуктів тваринного походження. Є очевидні не веганські позиції, такі як мʼясо, молоко, шкіра, шовк тощо, а є продукти, які, на перший погляд, здаються цілком етичними, але такими не є, наприклад, мед, парфуми чи перлини. Тому далі ми поговоримо про 10 популярних товарів, які містять продукти жорстокості та не відповідають принципам веган_ок, й етичні альтернативи, якими їх варто замінити.



1. МЕД

банка з медом і сотами

Ми вже детально розповідали, чому мед — невеганський продукт, тому тут зосередимося лише на головному.


Бджоли виробляють його виключно для власного вжитку та потреб рою. Жодні лікувальні властивості цього продукту чи поживна цінність не є приводом відбирати у комах природне джерело харчування.


Яскравим прикладом того, чому вегани не їдять мед, є сумнівна етичність продукту. Адже люди утримують комах на пасіках насильно й постійно контролюють їх пересування. Маткам обрізають крила, щоб бджоли не роїлися і продовжували працювати саме для цих вуликів, а коли виробництво меду зменшується, їх вбивають і замінюють більш продуктивними матками. Якщо в природі ці особини живуть 6-8 років, то на пасіках лише 2-3. Бджоли агресивно захищають свої запаси їжі, тому люди відлякують їх їдким димом. Також пасічники замінюють вкрадений мед цукром або солодким сиропом, який шкодить тваринам і викликає проблеми зі здоровʼям. Така «дієта» погіршує імунітет бджіл і не покриває їх добові потреби в харчуванні, а повноцінної синтетичної заміни меду для бджіл — ще не існує. Про те, як вегани ставляться до комах ми писали тут.


Багато хто й досі вважає, що мед — це веганський продукт, але ми радимо тобі повністю відмовитися від нього. Адже у бджіл немає продуктів, якими можна замінити мед, а в нас є. Серед рослинних альтернатив: сиропи (кленовий, цукровий, фініковий тощо), стевія, сукралоза, патока та інші. Однак якщо людство продовжить винищувати комах, забираючи у них їжу, ми залишимося без фруктів, овочів, круп та навіть кави, бо саме ці рослини та культури опилюють бджоли.



2. ПЕРЛИНИ

перлина у мушлі

Перламутрові намистини вважаються коштовностями не одне століття, але для вегана чи веганки вони — табу. Перлина утворюється у раковині молюска внаслідок захисної реакції. Коли всередину потрапляє якесь стороннє тіло (паразит, піщинка чи інший подразник), молюск починає покривати його шарами кристалічної рідини, аби знешкодити. Морська тварина має слабкі мʼязи, тому вона не може виштовхнути перлину з мушлі й «непроханий гість» залишається всередині назавжди.


Оскільки у природі звичні нам перлини утворюються десятками років, на промисловому виробництві поширене культивування. Всередину молюсків поміщають чужорідне тіло і занурюють їх у водойму для «дозрівання» на спеціальних сітках. Ці сітки постійно переміщують у воду різної температури й травмують тварин. Робляться такі процедури лише для того, щоб підтримувати «ріст» перлини, тому якість життя молюсків нікого не хвилює.


Відмовитися від перлин не важко, оскільки це предмет розкоші, а не першої необхідності, тим паче, що їх вартість доволі висока. Як альтернативу ти можеш обрати прикраси зі срібла, золота чи інших етичних матеріалів. А якщо відмовитися від перлів не можеш — надавай перевагу штучним намистинам. Однак будь обережн_ою, бо деякі з них покривають натуральним перламутром (добувається із внутрішнього шару раковини).



3. ЖЕЛАТИН

різнокольорові мармеладні цукерки

Цей продукт отримують під час варіння шкіри, хрящів і кісток тварин, тому думаємо, довго пояснювати, чому вегани не їдять желатин — не варто. Однак він є розповсюдженим компонентом багатьох товарів. Желатин можна знайти у багатьох харчових продуктах, таких як желейні десерти, мармелад, мус та пудинги. Також він присутній у капсулах для ліків, вітамінах та додатках до харчів, у косметичних товарах, зокрема, масок для обличчя та шампунях. Желатин використовують як освітлювач для напоїв й адсорбент для пива, який збирає дріжджі в осад на дні місткості. Він присутній навіть у плівкових фото. Тому будь дуже обачн_ою під час вибору товарів і уважно читай склад.

Ось кілька варіантів, чим замінити желатин вегетаріанцю/вегану у рецептах: агар-агар, карагенан та пектин.



4. КАРМІН

помада рожевого кольору і помада червого кольору

Це барвник, який часто зустрічається у виробах червоного, помаранчевого та пурпурного кольорів (Е120). Його виробляють із тіл самок кошенілі та їх яєць. Використовують в кулінарії, виробництві алкоголю, косметики, художніх фарб тощо. Ти можеш побачити кармін у складі мармеладу, жуйок, газованих напоїв, соків, вин, соусів, помад, румʼян тощо.


Комахи отримують свій характерний відтінок напередодні відкладання яєць, саме у цей період їх і збирають. Самок зішкрібають з кактусів спеціальною жорсткою щіткою, висушують і товчуть тільця у порошок, який потім фільтрують в спеціальному розчині. Тому обовʼязково звертай увагу на склад продуктів у магазинах, а вдома використовуй природний барвник, наприклад, з буряку.



5. МИЛО

чотири бруска мила, лаванда

Цей товар теж може бути не веганським, тому обовʼязково звертай увагу на його склад. Веганське мило не містить тваринних жирів, гліцерину, бджолиного воску та меду. Окрім цього, вегани та веганки вибирають лише мило, яке не тестують на тваринах. Тому важливо детально вивчати склад і шукати сертифіковану позначку Cruelty free, яка підтверджує етичність продукту. На жаль, якщо на товарі не вказано, що це мило для веганів, ймовірніше всього воно містить ПТП (ред. продукти тваринного походження) чи тестується на тваринах. Серед перевірених етичних брендів є PLANTA, Zelena та інші.



6. СИГАРЕТИ

рука, що тримає сигарету

Куріння і веганство — поняття не дуже сумісні. Адже сигарети (електронні теж) тестують на тваринах і містять тваринні продукти. Щоб перевірити безпечність виробів експлуатують щурів, собак, мавп тощо. Особин змушують дихати тютюновим димом протягом декількох тижнів або навіть років, після чого тварин вбивають і досліджують вплив тютюну на організм. Сам по собі тютюн є веганським, однак його змішують з десятками небезпечних та неетичних домішок. Наприклад, в сигаретний фільтр додають гемоглобін (висушену кров тварин) для фільтрації шкідливих речовин з диму, а з желатину роблять ароматичні капсули. Однак веганські альтернативи все ж існують. Серед них: Davidoff, West, Dockers, Manila, Black Hawk.

Детальніше про те, чи може бути куріння по вегану ти можеш дізнатися у відео Тамари Хʼюман, засновниці ГО «Кожна Тварина».



7. АЛКОГОЛЬ

кухоль світлого пива

Ця категорія товарів не завжди є веганською, оскільки продукти тваринництва можуть бути компонентом напою чи коктейлю або використовуватися під час виробництва алкоголю. Так, наприклад, у вина додають уже відомий тобі кармін, желатин використовують, як адсорбент для очищення пива після бродіння чи як освітлювач для вина, сидру тощо. Також функцію освітлювання виконує рибʼячий клей (isinglass), який добувають із сечових міхурів риб. Напої з високим вмістом спирту (бренді, горілка, віскі, джин, текіла), зазвичай є етичними. А перевірити наявність в алкоголі таких невеганських компонентів як молоко, вершки, казеїн, желатин, мед, рибʼячий клей, хітин, кармін тощо, можеш на сайті barnivore.com чи на сторінці @vegan.vidpovidi та @ukrainian.vegan.moment.



8. МАНІКЮР

манікюр у салоні

Так-так, і він може бути неетичним, особливо якщо робити його в салоні. Веганів та веганок можуть чекати продукти тваринного походження як у звичайних лаках, так і під час дезінфекції інструментів. Шелак (один із видів покриття нігтів) зовсім не по вегану, він виготовляється зі смоли, яку виробляють комахи Laccifer lacca. Для того, щоб отримати цей матеріал, лакових червців просто вбивають. Також варто уникати товарів для манікюру, де міститься кератин (тваринний білок), кармін (барвник, який отримують з комах), гуанін (добувається з рибʼячої луски) та мускусна олія (отримують з виділень бобрів, ондатр, видр). Однак, навіть якщо лак на 100% не буде містити продуктів жорстокості, його все ще можуть тестувати на тваринах.


Етичні товари для манікюру можна придбати від брендів JOIA, Vegan natural чи Catrice.



9. ПРЕЗЕРВАТИВИ

два презервативи на жовтому фоні

Чи можуть презервативи містити продукти тваринного походження та бути невеганськими? Питання не риторичне, бо дійсно можуть. По-перше, бренди тестують продукцію на тваринах, тому звертай на це особливу увагу. По-друге, латекс можуть обробляти молочним білком (казеїном), щоб пом’якшити його. По-третє, на ринку й досі можна знайти засоби контрацепції зі шлунку ягняти. Тому вибирай лише етичні та перевірені бренди. Такими, наприклад, є веганські презервативи від One, My Size, Einhorn, а повний перелік з посиланнями ми зібрали для тебе тут.



10. ПАРФУМИ

прилавок з парфумами

Аромати часто містять інгредієнти, які отримують з продуктів тваринного походження. Це може бути мускус, амбра, кісткове масло тощо. Компоненти отримують шляхом вбивства й експлуатації тварин. Крім того, деякі парфуми містять молочний жир або мед. Однак відмовлятися від всіх парфумів не обовʼязково, адже на ринку з’являється все більше веганських альтернатив з рослинних інгредієнтів. Наприклад, бренди Pacifica, Lavanila, Coast Perfumery чи Aesop.


Ще окремо зазначимо, що позначка Cruelty free ≠ веганський товар. Вона лише доводить, що цей продукт не тестували на тваринах. Лише 3 організації надають офіційне маркування, яке підтверджує відсутність тваринних компонентів та тестувань на тваринах. Це PETA, Leaping Bunny та Choose Cruelty Free. Деякі бренди розміщують в себе на сайті відповідне маркування, але по факту не відповідають вимогам, а деякі навпаки — є повністю етичними, але сертифікату не мають. Щоб не заплутатися в усіх цих тонкощах, використовуй додатки та допоміжні сервіси.


Якщо тебе здивували бодай декілька пунктів з цього списку, реєструйся на 7-денний безоплатний курс «Веган-експрес» від ГО «Кожна Тварина» та дізнавайся більше про веганський спосіб життя та його переваги. І памʼятай, кожен може змінити світ: для цього варто почати з себе.

520 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page