top of page

ЧИ ВІДЧУВАЮТЬ КОМАХИ БІЛЬ?


Комахи — невіддільна частина життя будь-якої людини. Ми зустрічаємо їх на вулиці чи вдома, досліджуємо на городі, живемо пліч-о-пліч впродовж сотень років. Однак ми не лише співіснуємо з цими маленькими тваринами, а й активно їх винищуємо.


Так, наприклад, внаслідок осушення боліт, вирубки лісів та збільшення кількості пасовищ, масово скорочуються популяції комах. З початку 1960-х лише у Новій Зеландії кількість молі у лугах зменшилася на 60%, а на пасовищах — на 90%. А популяція комах у Пуерто-Рико знизилася на 98%. Окрім того, що істоти помирають через нас випадково, люди ще й активно борються з цими «шкідниками», використовуючи отрути й інсектициди. Навіть «Продовольча та сільськогосподарська організація ООН» (FAO) заявляє, що комахи — екологічна альтернатива тваринного мʼяса та можливість уникнути продовольчої кризи.


Команда «Кожної Тварини» вважає, що все вищезазначене — це лише результат споживацького ставлення до комах та неосвіченості окремих людей. Ми переконані, що комахи, як і будь-які інші тварини, потребують захисту та підтримки. Адже веганство — це філософія, в основі якої лежить повна відмова від продуктів тваринного походження та їх експлуатації: їжі (мʼясо, риба, молоко, яйця, мед та інше), речей з натуральної вовни, шовку, хутра тощо, розваг (дельфінарії, цирки, зоопарки).


Вегани та веганки роблять цей вибір з етичних міркувань. Ми не хочемо спонсорувати страждання тварин, вживати продукти вбивства та виправдовувати експлуатацію інших мешканців планети. А більше про причини перейти на веганство ти можеш прочитати тут.



ПРАВО НА ЗАХИСТ

павук на павутині біля рослин

Співчувати корові, у якої відбирають теля або норці, яку збираються вбити заради хутра, легше, аніж тарганам на кухні або мушкам, які залітають у кімнату. Проте комахи теж живі істоти, які страждають від людського впливу та стають жертвами експлуатації. Ми часто недооцінюємо цих маленьких тварин і хибно вважаємо їх шкідниками та паразитами. Однак вони запилюють до 90% квіткових рослин, борються зі шкідливими організмами та є невіддільною частиною ланцюга живлення.



БІЛЬ У КОМАХ

комаха на квітці

У попередніх матеріалах ми вже розповідали тобі про страждання з якими стикаються кури, про біль, який відчувають тварини під час забою та про постійні знущання з корів. Це вчергове доводить те, що ПТП (продукти тваринного походження) — це продукти жорстокості до тварин. І комахи — не виключення. З’являється все більше досліджень, які доводять, що вони дійсно відчувають біль, але одноголосного висновку серед вчених досі немає.


Відчуття болю у комах досліджували вчені Лондонського університету королеви Марії. У висновку науковці зазначають, що комахи реагують на подразники, небезпеку та демонструють ноцицептивні (больові) реакції. Так, наприклад, тютюновий хробак починає вигинатися, коли його чіпають, метелик якнайшвидше летить геть, а жук Золота черепаха — змінює свій яскравий колір на темно-червоний.


Також у дослідженні 2019-го року йдеться про те, що плодові мушки (дрозофіли) відчувають хронічний біль навіть через довгий час після отримання травми. Під час дослідження вчений пошкодив нерв у нозі мушки. Після того, як травмована нога зажила, інші кінцівки дрозофіли стали гіперчутливими. Це доводить, що тіло захищає комаху від повторного каліцтва, «вмикаючи» захисні механізми.


Комахи, як і тварини та люди, відчувають біль, живуть з його наслідками та приймають чи уникають його.


Однак комахи не лише відчувають біль, вони готові його терпіти, якщо отримають за це вагому «нагороду». Це було доведено на прикладі бджіл. В експерименті комахам запропонували 2 годівнички: у першій був 40% цукровий розчин, у другій — рідина з нижчою дозою сахарози. Бджоли надали перевагу першій посудині. Далі вчені нагрівали більш привабливу годівничку до 55° C, щоб перевірити чи залишаться комахи терпіти біль через якісніше частування. Бджоли продовжували споживати більш солодкий розчин, навіть попри дискомфорт. Однак незручності під час дослідів — не єдине з чим стикаються ці комахи. Про страждання бджіл через бджільництво ми розповідали тут. Переходь та дізнавайся більше.



ЧИ ЗДАТНІ КОМАХИ ВІДЧУВАТИ ЕМОЦІЇ?

мураха

Нам складно уявити засмученого комара, піднесеного метелика чи радісну мушку. Однак безхребетні дійсно мають спектр певних емоцій, хоч і не такий широкий, як у нас з тобою. Тож розгляньмо, що можуть відчувати комахи більш детально.


У дослідженнях часто зустрічаються висновки, що бджоли радісно дзижчать, коли знаходять щось приємне або впадають у відчай, коли не можуть позбутися неприємних речей. Вони радіють, лякаються, зляться та реагують на біль так само як інші тварини. Скотт Ведделл, професор нейробіології Оксфордського університету, встановив, що дрозофілові мушки наслідують інших особин та вчаться один в одного (вони навіть можуть мати друзів та ворогів). А таргани взагалі дуже соціальні істоти, які утворюють групи та завжди тримаються разом.


Почуття та емоції допомагають комахам правильно реагувати на ситуації, виживати та розмножуватися. Наприклад, голод змушує безхребетних зосередитися на пошуку їжі, а гнів — підштовхує протистояти агресії. Так, наприклад, вуховертка (усім відома, як «щипавка») прикидається мертвою, коли відчуває загрозу. Комахи не лише емоційні, а й розумні. Мурахи знаходять в навколишньому середовищі різні предмети й використовують їх для своїх потреб, а бджіл можна навчити додавати та віднімати.



ЯК ЛЮДИ ВПЛИВАЮТЬ НА КОМАХ ТА ШКОДЯТЬ ЇМ?

дика оса біля сот

Загалом популяція комах різко скорочується і понад 40% їх видів знаходяться на межі вимирання. Це призводить до руйнівних наслідків для людини: зникнення сільськогосподарських культур, порушення балансу в ланцюгу живлення тощо. Тому так важливо піклуватися про комах та захищати їх від людського впливу. Тим паче, що сама Анджеліна Джолі закликає нас з тобою це робити.


Знання про те, що відчувають комахи, допоможе вберегти тварин не лише від страждань, а й від вимирання. Адже їх часто розцінюють як шкідників та паразитів або взагалі не помічають. Так, наприклад, тільки в США щороку труять інсектицидами 3,5 квадрильйона комах (це 15 нулів!), а під колесами авто в Нідерландах помирає 2 трильйони особин. Масштаби вбивства членистоногих тварин навіть важко уявити чи порахувати. Комах труять, випадково вбивають на фермах та полях, роздушують, калічать або їдять. Останнє, до речі, все частіше пропонують як гуманну заміну мʼяса. Однак нам це здається недопустимою альтернативою.


Тримай декілька порад від команди «Кожної Тварини», які допоможуть тобі жити в гармонії з комахами:

  • Слідкуй за порядком вдома й не створюй сприятливих умов для розмноження комах. Ці маленькі істоти зазвичай люблять тепло, вологу та залишки їжі;

  • Для відлякування жуків та мушок використовуй ефірні олії. Комахи не люблять різкі запахи, тому швидко дадуть тобі спокій. Спреї з отруйними речовинами покалічать або змусять безхребетних тварин помирати довгою й болісною смертю, уникай їх використання;

  • Якщо в кімнату залетіла мушка чи метелик — злови комаху великою склянкою та випусти на вулицю. Цей метод працює також із жуками та павуками. Проте будь дуже обережн_ою, не пошкодь крила чи лапки комахи;

  • Висади на клумбі квіти, які полюбляють бджоли. Це можуть бути: бегонії, хризантеми, дзвіночки тощо. Так ти створиш сприятливі умови для комах та підтримаєш їх в епоху екологічної кризи та масштабних забудов.

А ще проходь 7-денний безплатний курс «Веган-експрес» та дізнавайся про те, чому веганство — це важливо та доступно. Кожен з нас може зробити світ кращим та жити в мирі з тваринами й комахами!

310 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page