top of page

ЧОМУ РИБА ТА МОРЕПРОДУКТИ НЕ «ПО ВЕГАНУ»?


Усі ми змалечку неодноразово чули, що риба та морепродукти багаті Омега-3 і вітаміном D. Буцім-то вони є відносно дієтичними продуктами та легко перетравлюються. Люди, які не бажають підтримувати насильство над фермерськими тваринами, часто вважають рибу й морепродукти альтернативою. Звісно, співчувати тваринам, схожим на нас, легше, ніж рибам та іншим жителям водоймищ, морів і океанів. Та чи справді ссавці суттєво відрізняються своєю чутливістю від риб? У цій статті ми спробуємо розібратись, як масова відмова від вживання риби, молюсків та ракоподібних пов’язана із новітніми дослідженнями про чутливість риб, чому рибальство є загрозою іншим видам водних тварин, а також з’ясуємо, чи їдять вегани й веганки рибу та морепродукти.



НЕВЖЕ РИБИ, ЯК І МИ, ЗДАТНІ ВІДЧУВАТИ БІЛЬ?

жива виловлена риба на суші задихвється без води

Чутливість морських тварин до болю доводять, приміром, дослідники з Техаського університету в Арлінгтоні. В ході дискусії 2021 року вони дійшли висновку, що те, що у нервовій системі риб немає спеціальних ділянок обробки болю, ще не означає, що вони не можуть його відчувати. Науковці аргументують це тим, що люди, у яких були уражені ці ділянки, все одно відчувають біль. Тобто мозок певним чином компенсує здатність розпізнавати біль для підтримання інстинкту самозбереження.


Результати іншого дослідження 2021 року при Державному університеті Сан-Франциско показали, що восьминоги теж здатні реагувати на больові стимули й виявляти при цьому афективний стан (відповідь на дію подразників, що виявляється у певних симптомах чи поведінці), як і ссавці. Головоногі намагались тікати й оминати місце, де їм вводили спеціальні ін’єкції, а також розрізняли біль за інтенсивністю. При цьому, після введення анальгетиків, афективний стан тамувався.


Давніше дослідження, проведене ще у 2007 році у Великобританії, також показало, що кісткові риби мають системи ноцицептивної (больової) обробки, тож можуть відчувати як біль, так і стрес. Та й взагалі у Великобританії усвідомлення чутливості риб, молюсків та ракоподібних вийшло на державний рівень. Про це свідчить визнання урядом кальмарів, восьминогів, десятиногих ракоподібних, омарів, крабів та креветок такими, що відчувають не лише біль і стрес, а й радість і задоволення. У своєму рішенні уряд спирався на більше як 300 досліджень у цій галузі.


У Нідерландах усвідомлення чутливості водних тварин теж змусило декого замислитись над етичністю. В Амстердамі — місті, де ринків з продажу лобстерів та крабів найбільше в країні, міська рада вирішила з 2021 року заборонити продаж цих морських тварин з міркувань захисту їх прав. Тобто з кожним роком етичний аспект у споживанні водних тварин набуває розголосу.


Тобто не тільки риби відчувають біль, а й восьминоги, омари, лобстери, краби та інші тварини, що мешкають у воді. І це одна з відповідей на питання, чому вегани та веганки не їдять рибу. Тож вегетаріанство це коли не вживають м'ясо (в тому числі водних тварин). Пескетаріанство — коли в раціоні залишають «морепродукти». А от веганство — життєва філософія, яке відстоює права усіх тварин, в тому числі мешканців водойм/морів/океанів.



ПАРАЗИТИ, КАЛІЦТВО ТА СМЕРТНІСТЬ НА РИБНИХ ФЕРМАХ


Мало хто з нас бачив, яким насправді є життя риби та морських мешканців до того, як вони потраплять на прилавок магазину. Розслідування, проведене благодійною організацією Compassion in World Farming International на 22 шотландських лососевих фермах, показало, що рибу тримають у тісних підводних клітках, що унеможливлює їх природну міграцію, призводить до високої смертності через нудьгу, стрес, каліцтво і хвороби. Чверть риби гине ще до забою, а на оприлюднених знімках риба без очей чи клаптів плоті, адже їх живцем виїдають паразити. Крім цього, на рибних фермах активно використовують хімію й медикаменти, які потрапляють у навколишнє середовище, і, як наслідок, через тарілку в наш організм.


Згадаймо акваріуми у супермаркетах, які кожен і кожна з нас бачили хоча б раз у житті. Велика кількість риби перебуває у тісному замкненому просторі, подеколи разом із мертвою чи скаліченою рибою. Згадаймо агонію, в якій перебуває риба, коли її виловлюють, як куплена вона задихається у пакеті, а потім ще декілька годин лежить у холодильнику і повільно в муках помирає. І чи не кожн_ій з нас було її шкода (P.S.: нормальна реакція, яку ми придушуємо нав’язаним «що зробиш, така її доля»).



РИБАЛЬСТВО ЯК ЗАГРОЗА ІНШИМ ТВАРИНАМ

моряк рибак контролює підйом тенет з рибою морепродуктами

Окрім того, що рибу розводять на фермах, її ще й масово виловлюють. Одним з методів промислового рибальства є тралінг: величезні тенета тягнуть дном, затягуючи на своєму шляху не лише певний вид, а й інших морських мешканців. Показовим було дослідження Ради захисту природних ресурсів (NRDC) 2014-го року, внаслідок якого з’ясувалось, що близько 650 тисяч морських ссавців, зокрема китів і дельфінів, щороку гинуть, потрапивши на гачок чи заплутавшись в тенетах та іншому рибальському знарядді. Практично всі випадково виловлені тварини гинуть.


У статті «Oceana», американського фонду охорони всесвітнього океану, зауважують, що таке агресивне промислове рибальство завдає колосальної шкоди біорізноманіттю тварин і рослин, що проживають на дні водойм. Тралінг вщент руйнує корали та губки, які є прихистком і місцем розмноження багатьох видів. Рибки, молюски, морські черепахи та змійки, яким вдалось вижити, стають дуже вразливими. Отож за систематичного розорення океанського дна ми маємо усі шанси втратити певні види водних тварин.


Більше про те як сучасне рибальство впливає на нашу планету можна дізнатись в фільмі SEASPIRACY / МОРСЬКА ЗМОВА (2021).



МІСІЯ «ВРЯТУЙ ВОДНИХ МЕШКАНЦІВ»

рибки та корали

Кожен і кожна можуть долучитись до захисту морських та інших тварин, які, між іншим, такі ж мешканці нашого великої домівки — Землі. Просто відмовся від них. І ось тут виникає логічне питання: «А чим замінити рибу?» На щастя, кулінарія зайшла надто далеко у своєму розвитку, тож, щоб відчути подібний смак і отримати необхідні поживні речовини, зовсім не обов’язково їсти рибу.

Люди цінують «морепродукти» за високий вміст білка та Омега-3. Але це не єдине джерело жирних кислот, а білку — тим паче. Аби задовольнити потребу організму у поживних речовинах, які люди отримують з морепродуктами та рибою, радимо звернути увагу на такі продукти:

  • морські водорості або олію водоростей – велика кількість омега-3 та рибний смак гарантований;

  • льон у вигляді олії чи насіння. Просто заправляй олією страви, додавай мелене лляне насіння у каші чи смузі. Цупке насіння краще перетравиться і віддасть організму усі свої вітаміни та мінерали;

  • насіння чіа та волоські горіхи, які також чудово смакують у смузі чи салатах.

Приємно радує і те, що крім Омега-3, ці продукти містять у собі багато білка, вітаміни групи B, залізо, магній, фосфор та багато клітковини. Насіння льону, чіа, волоські горіхи та водорості точно покращать стан шкіри, зміцнять кістки та імунітет. Проте якщо все одно виникають якісь побоювання, варіантом стануть веганські харчові добавки на рослинній основі, такі як довголанцюгові Омега-3 жирні кислоти DHA та йод.


А ось тим, хто скучив саме за смаком (хоча насправді далеко не всі люди люблять рибу), радимо звернути увагу на веганське сашимі — аналог червоній рибі на інгредієнтах рослинного походження. В Україні таку продукцію виготовляє Wanted Vegan та GreenGo.


Більш бюджетним варіантом будуть нехитрі рецепти з водоростями норі. Ти здивуєшся, але якщо правильно замаринувати в них і соєвому соусі моркву, тофу чи навіть кавун, можна отримати схожий рибний присмак і консистенцію. Такі рецепти легко знайти за запитом на кшталт «веганський тунець» або «веганські шпроти». До речі, у нашому Веган-гіді ти також знайдеш рецепт неШпротів і тофу-риби, тому ласкаво просимо;)

риба з тофу веганська рослинна альтернатива


У нашому блозі ти також знайдеш пояснення, чому веган_ки не їдять й інші продукти тваринного походження, зокрема м’ясо. Дізнавайся більше та ставай веганом та веганкою. А щоб шлях до веганства був простим — записуйся на безплатний 7-денний курс «Веган-експрес», де можна краще зрозуміти принципи веганства, дізнатись походження тих чи інших продуктів та отримати практичні поради як змінити життя тварин на краще.





484 перегляди

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page