top of page

МАНІКЮР ПО ВЕГАНУ: ЕТИЧНІ МАТЕРІАЛИ Й ТРЕНДИ 2023


манікюр

Багато людей не уявляє свого життя без охайного манікюру. Хтось полюбляє ніжні кольори, хтось — яскраві та екстравагантні дизайни, а дехто просто підтримує чистоту та акуратність нігтів, чи фарбує декілька з них. Однак усі ми знаємо, що лаки, бази, топи, знежирювачі й ремувери можуть тестуватись на тваринах та/або містити компоненти тваринного походження. Якщо ще донедавна веган_кам доводилось відмовляти собі у задоволенні заради тварин, то зараз етичний манікюр є цілком досяжним.

У цій статті ми підібрали усі необхідні для веганського манікюру матеріали, відшукали кілька майстринь, які спеціалізуються на етичному прикрашанні нігтів, а також підготували добірку трендових дизайнів 2023-го року.


ЩО ТРЕБА ДЛЯ МАНІКЮРУ БЕЗ ШКОДИ ТВАРИНАМ

манікюр вдома

Жахлива статистика Cruelty Free international за 2015 рік показує, що число піддослідних тварин може складати близько 192 мільйонів щороку. Це жорстокі випробування, які обов’язково закінчуються смертю живої істоти. Саме тому суспільство говорить про відмову від тестування на тваринах будь-якої продукції, у тому числі й засобів для манікюру. Детальніше про те, чому вегани та веганки проти тестування на тваринах і що насправді відбувається в стінах лабораторій, читайте у нашому минулому матеріалі.


За технологією, перш ніж виконати покриття, необхідно очистити нігті від кутикули. Очищування від тканини, яка псує естетизм манікюру, може полегшити ремувер. Однак знайти його веганський варіант в Україні нам поки не вдалося. Але можна скористатись класичним методом — потримати руки у ванночці з теплою водою, а потім зрізати зайве спеціальними ножицями для кутикул чи кусачками. У манікюрних салонах таку процедуру виконують зазвичай апаратом.


Охочим зробити етичне покриття можна скористатись звичайним веганським лаком. Або можна навчитись сам_ій робити складніше покриття гель-лаком. Як варіант — купити все необхідне, принести в салон і попросити зробити манікюр зі своїми матеріалами. Багато елементів обладнання обробляють невеганськими розчинами, тож з собою доведеться взяти й інструментарій, завчасно прокип’ятивши його вдома.


Будь-який якісний манікюр починається з підготовки нігтів. Для цього доведеться скористатись такими допоміжними засобами, як: дезінфектор, дегідратор (прибере зайву вологу) та праймер (забезпечить зчеплення із гель-лаком). Все це пропонує JOIA vegan — бренд веганських засобів для манікюру. Замовити їхню продукцію можна в інтернеті або придбати у крамницях із професійними засобами догляду.


Покриття. Виявляється, навіть у мережі магазинів «EVA» вже можна купити лаки для нігтів, що не тестуються на тваринах, і зробити манікюр вдома. Хтось зробить звичайним лаком (лінійка лаків по вегану від Catrice). На Makeup можна замовити бюджетний лак Benecos, Golden Rose Green Last & Care Nail Color або Vegan Natural Nail Polish For Vegan. Однак ці лаки грішать стійкістю та відсутністю глянцю. Високостійкий лак пропонує Nails Inc. — Vegan Nail Polish (ціна, щоправда, «кусається» — приблизно 400 грн). Крім цього, на сайті «Notino» є зручний розділ із великим асортиментом веганських лаків.


Для більш популярного манікюру з ультрафіолетовою лампою веганські гель-лаки пречудової якості за аналогічну до невеганських гель-лаків ціну можна придбати у вищезгаданого бренду JOIA vegan. Закріпити результат можна топом їхнього ж виробництва. Вдалий манікюр готовий, тепер залишається зволожити пальці олією, яка також доступна в JOIA vegan або, наприклад, олією від Vegan Natural.


А ЯК ЩОДО ЕТИЧНИХ МАНІКЮРНИХ САЛОНІВ?

манікюр в салоні

На жаль, наразі знайти салони чи майстр_инь, які спеціалізуються на процедурах для веганів та веганок нам не вдалося, однак завжди можна запитати, чи є така опція у вашому місті або попросити зробити манікюр своїми засобами (за інструкціями вище). Ми поцікавились у менеджерів JOIA vegan щодо майстр_инь чи салонів, які закуповують у них продукцію. Амбасадорками бренду є, наприклад, Lesia Vara з Києва, Strekoza та Nadkova з Івано-Франківська, GIA_NAILS з Чернівців, Зоряна з Тернополя, Даша Макаровець з Кролевця та ще багато майстринь (посилання на їхні профілі можна знайти під дописами на інстаграм-сторінці JOIA vegan).


Можливо, шукати майстрів, які зроблять етичний манікюр, дещо складно і це займе певний час, але ті страждання, на які ми прирікаємо тварин через наш вибір косметичної продукції, зобов’язують нас обирати етичну альтернативу — зробити манікюр самостійно чи витрати трохи часу на пошук веган-френдлі майстри_нь чи салонів.


ТОПОВІ ДИЗАЙНИ МАНІКЮРУ 2023 РОКУ

бежевий манікюр

Колір. Абсолютними хітами цього року є білий та рожевий з усіма його відтінками (галас навколо кінострічки «Барбі» не минув безслідно). Крім того, головним кольором 2023 року інститут Pantone назвав Viva Magenta — малиново-червоний тон, що балансує між теплим та холодним. Якщо більш загально — рожевий.

рожеві нігті

Дизайн. Серед трендових дизайнів цього року опинився давно відомий френч, однак не просто так, а виконаний у стилі 3D або кольоровий (особливо рожевий).

френч нігті

До вподоби багатьом і хвилі на нігтях: виведені пензликом, чи викладені гелем. Широко використовується фольга для нігтів, сухоцвіти та золоті лінії лаку.

нігті з квітами

Малюнок. Популярним малюнком цього літа є ромашка, імітація блиску води або радіальний градієнт — білий острівець на тлі будь-якого яскравого кольору.

радіальний градієнт

Часто можна побачити й анімалістичний манікюр, коли нігті вкривають леопардовим чи коров’ячим принтом. Хоча деякі веган_ки можуть засуджувати такий вибір, що можуть інтерпретувати як споживацьке ставлення до цих створінь, все ж кожен і кожна з нас вкладає у це особисте значення, яке навпаки — може символізувати близькість до тварин.

анімалістичний малюнок нігтів

Цікаво, що більшість дизайнів поєднують у собі одразу кілька модних елементів, коли кожен палець прикрашений по-різному. Приміром, на рожевому френчі бачимо ромашки або хвилі. Фольга на нюдових тонах поєднується із молочними лініями, що надає ефекту мармуровості, або ж її поєднання з анімалістичним принтом.

мармурові нігті

Словом, буйна фантазія та еклектика — мода на поєднання різних стилів — задають тренд 2023. Ще більше цікавих рішень можна побачити у Wonderzine Україна.


Серед чоловічого манікюру в трендах лаконічні, але досить екстраординарні дизайни. Це переважно прозорі нігті, чорні або з чорними візерунками, із матовим покриттям та на коротку довжину. Справили враження й нігті учасників цьогорічного Євробачення кольорове яскраве покриття.

чоловічий манікюр

Концепція чоловічого манікюру полягає в акцентах. Зазвичай це яскраві деталі на декількох нігтях. Має попит стемпінг (зі спеціальних штампів з візерунками лак переносять на нігті), геометричні малюнки та смуги, що можуть різнитись на кожному пальці.


Досить цікавими є дизайни з літерами на кожному пальці окремо або цілим словом, ієрогліфи, абстрактні малюнки та градієнт чорним.


Стильно виглядають на чоловічих нігтях смайлики, бризки фарб та ефект піни, коли на ще вологий лак наносять піну, просушують та отримують внаслідок цього незвичну фактуру слідів від бульбашок.


Як бачимо, веганство не обмежує сучасну людину у прагненні зробити манікюр, не завдаючи шкоди тваринам. Таким чином, веганський манікюр не просто альтернатива, а свідомий вибір збереження тваринного світу та планети в цілому. І включення його в наш повсякденний догляд за собою може мати позитивний вплив на навколишній світ, роблячи нас більш етичними споживач_ками.


Якщо ж ти прагнеш зменшити негативний вплив на природу та диких звірів, то варто зважати також на екологічність манікюру. Зробити стандартний манікюр на нігтях, або пофарбувати вдома, безсумнівно, буде екологічніше, ніж наклеїти акрилові нігті. Але найбільш екологічним, а також найкращим для твого здоровʼя, є просто піклуватись про природну красу нігтів, не використовуючи хімічних засобів.

 

Про те, чому веганам та веганкам так важливо уникати експлуатації тварин, ти можеш дізнатись на безплатному курсі «Веган-експрес», де ми структуровано і просто розповідаємо про різноманітні сфери нашого життя, через які щороку страждає понад 80 мільярдів тварин.


143 перегляди

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page