top of page

НОВОРІЧНІ СВЯТА: ЩО ПОДАРУВАТИ ВЕГАНУ ЧИ ВЕГАНЦІ?



Коли зимові свята усе ближче і ближче, кожен і кожна з нас стикається із питанням: «А що подарувати рідним та близьким?» Дещо складніше із вибором подарунків для веганів чи веганок, адже слід враховувати деякі особливості філософії веганства і додати до цього дрібку креативу.


До речі, у нашому безплатному 7-денному курсі «Веган-експрес» ти зможеш добути найбільше корисної інформації про веганство.


Отож, крім подарунків важлива й атмосфера. Та, на жаль, коли за столом збирається сім’я чи колектив, веган_ки та не веган_ки, нерідко виникають неприємні ситуації й небажані дискусії. Тож давай разом розберемось, як зробити новорічні святкування максимально комфортними, якщо в компанії будуть веган_ки, та що їм можна подарувати.



ВЗАЄМОПОВАГА — ЗАПОРУКА ХОРОШОГО СВЯТА


Якщо у святкуванні братиме участь веган чи веганка, треба перш за все усвідомити, що цей світогляд є вмотивованою позицією, під кутом якої людина дивиться на цей світ. Тому радимо утриматись від розваг і розмов, у яких тварини виступають об’єктами експлуатації. Якщо ти дійсно поважаєш людину, краще виключити зі святкового образу матеріали тваринного походження (шкіру, пір’я, хутро). Не варто смакувати й рецептами із м’яса, риби, молока та яєць. Не намагайся навіть жартома пропонувати спробувати не веганські страви чи співчувати, що веган_ка не може спробувати. Дискусіям на тему веганства не місце на святі, адже будь-яка конфронтація, намагання переконати у своїй правоті — додатковий негатив, а як результат — зіпсоване свято.


Натомість попіклуйся про те, щоб на столі були веганські страви й напої. Чудові добірки таких смаколиків пропонує, наприклад, IndieCindy (цілий плейлист), vegan_tron і yaryna_paslavska.


Веганські десерти можна замовити у Sereda. Не бійся особисто поцікавитись у персони, що б він або вона хоті_ла скуштувати, які рецепти поради_ла б. Веганський стіл буде прекрасним проявом поваги й турботи, адже ти не просто приймаєш позицію вегана чи веганки, а й розділяєш її. Як і будь-яка кухня, рослинна містить в собі безліч цікавих і смачних рецептів.


Зауважимо, що веганам та веганкам не дуже приємно дивитись, як інші за столом перебирають кістки риби чи курки, ламають клешні раків, розбирають креветок чи мідій. Дехто з моральної точки зору просто не може сидіти за одним столом із людьми на традиційному харчуванні. Краще попередньо це обговорити й ненав’язливо з’ясувати, як людині комфортніше.


Подбай, щоб на столі не лежало цілих частин тіл тварин. Посадити веган_ку краще так, щоб він або вона могли відволіктись (навпроти телевізора, біля вікна). Якщо на столі будуть виключно веганські страви, це буде найвищим проявом толерантності й приємним сюрпризом.



ЩО ПОДАРУВАТИ ВЕГАНКАМ ТА ВЕГАНАМ?


Підійшовши до вибору подарунка, уникай смаколиків із молоком, медом, яйцями та іншими птп (продуктами тваринного походження). Звертай увагу, чи не тестували продукцію на тваринах, уникай речей з воском, шкірою, хутром, пір’ям, і таких, в яких є підтекст експлуатації тварин (візерунки з тваринною їжею, мисливські мотиви, ігри, де тварина — об’єкт). А щоб тобі було легше обрати подарунок для вегана чи веганки, ми підготували багато цікавих ідей на будь-який смак і бюджет.


Смачненьке

Не сумнівайся, з цим ніколи не прогадаєш. Можна, наприклад, скласти бокс (як тут) із горішків, сухофруктів та чаєм чи кавою. Щодо горіхів, то це може бути волоський, мигдаль, фундук, кеш’ю та дорожчі — кедровий чи бразильський, цукати, відбірне сушене манго, томати й ще купа всього. Такий мікс краще збирати самому, адже готові коштують більше, а частка дорожчих складників значно менша за дешевші.


Можна зібрати суперфуди, які людина не може собі дозволити у повсякденному житті: рослинний протеїн, батончики, амарант, кіноа, сироп топінамбура, харчові дріжджі, горіхові пасти тощо. Варіант, що зігріває — веганський алкоголь: вино чи лікер без продуктів тваринного походження (детальніше про це ми писали тут) — теж доволі приємний подарунок, особливо на холодні зимові вечори без світла при свічках.


На просторах інстаграму знаходимо круті асорті веганських цукерок (наприклад, у coffee__and__sweets або на розетці), зефіру чи шоколаду. Ідеї більш доступних перевірених веганських солодощів (шоколад, цукерки, печиво) пропонуємо підглянути в ukrainian.vegan.moment або veganotvety. З цього всього також можна скласти бокс і, доклавши до нього святкову листівку, подарувати вегану чи веганці легальну дозу щастя.


Неабиякої популярності набули різноманітні адвент-календарі. Чудовий веганський варіант з набором смачних цукерок від Schogetten можна знайти тут.


Догляд за тілом і здоров’ям

Без сумніву, засоби догляду за шкірою і волоссям необхідно кожному і кожній з нас. Пінка для гоління, гелі, креми, маски, пілінг, термозахист для волосся — неодмінні атрибути щоденного туалету. NYX, Garnier і LUSH (однак ця трійка не вийшла з рашистського ринку); LAMEL, Makeup і Revolution, українські Planta та Moon&Rune — невеликий перелік брендів, у яких можна знайти «vegan friendly» і «cruelty-free» продукцію, головне уважно дивитись на позначки (перевіряй тут). До того ж варто пам’ятати, що не завжди веганська (без продуктів тваринного походження) і не тестована на тваринах продукція — одне й те саме, тому має бути одразу дві позначки («vegan» і «cruelty-free»).


Косметика та парфумерія — ризикований варіант, адже тут складно влучити й придбати те, що сподобається та підійде. Але якщо наважишся, веганську продукцію шукай у vegan.makeup.ua й у vegan.perfumery. Так, представниці жіночої статі можна скласти подарунковий набір із палетки, туші й блиску для губ, а можна придбати розкішний набір тестерів етичної парфумерії.


Набір для ліфтингу (масажний ролер, шкребок гуаша), бамбукова щітка і вушні палички, багаторазові замінники ватних дисків — теж приємний подарунок на кожен день, який, до того ж збереже чистоту довкілля.

Вітаміни та сертифікат на здачу аналізів — витратна, але дуже важлива складова здоров’я. Тож ти не лише зробиш приємне і виявиш турботу, але й без перебільшення полегшиш людині життя. Однак, про всяк випадок, щоб не образити людину, краще обговорити це завчасно.


Корисні речі для дозвілля

Свічки — важлива складова нашого повсякдення в умовах масових відключень світла. Тож вони можуть стати як ніколи актуальним і корисним подарунком. Веганським і до того ж екологічним варіантом будуть соєві ароматичні свічки (у нашому «Веган-гіді» теж є перелік instagram-магазинів). Такі знаходимо у candles.boutique.ua або у roshcha.home (є святкові набори, але солодощі, які кладуть у них, можуть бути не веганськими, тож треба уточнювати перш ніж оформити замовлення).


Ще можна зібрати комплект столових приладів, баночок для зберігання бобових/ круп/ насіння або кухонних рушників. Уникай вовни та воску, мисливських орнаментів, малюнків страв із тварин. Бомбезним подарунком буде блендер. У ньому виходять відмінні смузі, намазки з бобів чи горіхів.

Обираючи книжки/мангу (японські комікси) і канцелярське приладдя, будь уважн_ою: ніяких шкіряних обкладинок і пір’я. Якщо людина нещодавно стала веган_кою, можна подарувати тематичну книгу з порадами правильного переходу на веганський спосіб життя (наприклад, «М'ясо для слабаків» Джона Джозефа, «Вилки замість ножів» Алони Пульде та Метью Ледермана чи пошукати веганську літературу в інтернеті).


Одяг, як і косметика, ризикований варіант, але, якщо знаєш смаки персони, основне правило ти вже зрозумі_ла: ніякої шкіри, шовку, вовни, ангори та пір’я. Ми робили повний перелік не веганських компонентів в одязі та добірку етичних брендів теплого вбрання та взуття, тож можеш подивитись там ідеї (там багато ексклюзивного від українських виробників).


Подарунки для внутрішньої «дитини»

Неабияк приємно отримувати щось тематичне, від чого ти фанатієш. Це фігурки культового фільму, серіалу, мультику чи аніме: значки чи прикраси (в act.brand_ua є намисто із написом «веган» чи «веганка» та інші милі вироби ручної роботи), шопер (як тут з малюнком на тему веганства), одяг з улюбленим персонажем чи мемом, мерч улюблених блогерів.


Також будь-кого порадує сертифікат на різноманітні процедури (масаж, SPA, салон краси), але варто уточнити, чи «по-вегану» ті засоби, які там будуть використовувати. Це може бути абонемент у спортзал і спортивні атрибути (якщо людина цікавиться спортом, адже в іншому випадку це можуть сприйняти так, ніби їй або йому треба схуднути!).


Чудова ідея — абонемент на танці, йогу чи якийсь вид єдиноборств, майстер-клас чи курс приготування веганських страв (наприклад, в another_healthysweets або dora_cake_school). Це може бути й бокс тематичних дрібничок на тему «Гаррі Поттера», серіалу «Друзі» абощо, наприклад, від dyvna_ptaha (можна покласти безлактозні пряники) або kashalot_gift. Однак будь уважн_ою, обирай ті, що без солодощів. А якщо хочеш докласти веганські, просто попроси залишити для них місце. Радимо також подивитися «квест у коробці» від Box Quest. У них багато інтерактивних ігор для дорослих.


Сподіваємось, цей перелік вийшов достатньо вичерпним, тож із майбутнім подарунком ти вже визначи_лась. Якщо ти вже веган_ка і робиш подарунки не веган_кам, все одно обирай те, що не суперечить твоїм принципам. Так ти зробиш приємне, не підтримаєш експлуатацію заради когось і будеш популяризувати «vegan friendly» продукцію.


А щоб дізнатись про філософію веганства ще більше і краще розуміти принципи веган_ки за новорічним столом, радимо зареєструватися на безплатний 7-денний курс «Веган-експрес». Там ти знайдеш інформацію про зворотний бік тваринництва, а за бажання зможеш долучитися до нашої веган-спільноти, яка радо допоможе тобі корисними порадами з пошуку не тільки веганських подарунків, а й іншої продукції та речей.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page