top of page

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ = ВЕГАНСТВО?



Багато хто вважає, що всі вегани та веганки схиблені на своєму здоров’ї. Наче ми обов’язково маємо вживати виключно корисну їжу, займатися спортом, не мати шкідливих звичок і взагалі бути прикладом для наслідування. Безперечно, турбота про власне здоров’я приносить велику користь та закладає міцний фундамент твого щасливого майбутнього. Але чи дійсно веганство передбачає повну відмову від ваших повсякденних, та не завжди корисних, звичок? Будемо розбиратися в цій статті.



ВЕГАНСТВО ТА ТУРБОТА ПРО ВЛАСНЕ ЗДОРОВ'Я

велосипедист в горах

В одному з наших матеріалів ми вже писали, що одна з причин ставати веган_кою — це здоров’я. Адже велика кількість міжнародних діабетичних асоціацій та міністерств охорони здоров’я визнають вегетаріанство, зокрема веганство, поживними та збалансованими дієтами, що мають ряд переваг для вашого самопочуття та можуть запобігати розвитку певних видів захворювань. Крім того, ці дієти підходять людям на будь-якому життєвому етапі: від немовлят, вагітних жінок, людей похилого віку до спортсмен_ок.

Особливо поєднання рослинного раціону (що складається переважно з цільних продуктів) із фізичними навантаженнями позитивно позначається на вашій витримці/продуктивності, сприяє гарному самопочуттю та зміцнює імунітет.


В іншій статті про веганство та здоров’я ми спростували найбільш розповсюджені міфи про шкоду веганства, де пояснили чому не варто його боятися. Зазначимо, що для того, аби отримувати всі необхідні макро- та мікронутрієнти з веганського раціону, необхідно його балансувати. Переконайтеся, що ваше харчування забезпечує вас надійними джерелами надходження вітаміну D, йоду, DHA (незамінної поліненасиченої жирної кислоти омега-3), вітаміну А, цинку, а також додатково вживайте вітамін В12, якого немає в достатній кількості у рослинних джерелах.


Багато хто займається спортом, бо піклується про своє здоров’я, але це не вимога для того аби бути веганом чи веганкою.

Мак Данциг, американський боєць змішаних єдиноборств

Серед всесвітньо відомих спортсмен_ок багато веган_ок, які досягли успіхів у своєму виді спорту і рослинний раціон не став їм на заваді, а навпаки став в пригоді.


Англійська крикетистка Меді Вільєрс розповідає, що рослинна їжа допомогла їй підвищити спортивні результати.


Бельгійська паверліфтерка Сахюрі Лаліме пишається, що стала веганкою-пауерліфтеркою. У 2021 році на Чемпіонаті Бельгії з важкої атлетики та паверліфтингу вона стала кращою серед жінок у категорії до 63 кг.


Мак Данциг, американський боєць змішаних єдиноборств, в інтерв'ю організації РЕТА розповів, що ставши веганом, йому набагато легше було увійти у вагову категорію до 155-фунтів, при цьому не втрачаючи м’язової ваги.


Але якщо відійти від теми професійного спорту, адже здебільшого це трохи далеко від звичайних людей (які можуть надавати перевагу бігу чи вуличним прогулянкам, або ж взагалі не займатися фізичною активністю), то причина турботи про власне здоров’я може бути зовсім не на першому місці їх в етичному виборі. Тому далеко не всі вегани й веганки слідкують за калорійною цінністю своєї їжі та купують лише здорові рослинні альтернативи. Тож чим харчуються люди на веганстві, якщо не корисною їжею?



ВЕГАНСТВО ТА ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

ЗСЖ блюда правильного харчування злаки та овочі з соусом в тарілці

Рослинний раціон теж буває різним, тому не варто судити про користь такої дієти, спираючись на її рослинні складові. Адже навіть веганська їжа може містити в собі шкідливі жири, велику кількість цукру, холестерину та інших нездорових компонентів. Але навіть якщо ти вживаєш «некорисну» рослинну їжу — ти не перестаєш від цього бути веганом чи веганкою.


Так, навіть на полицях магазинів можна знайти перероблені веганські страви, напівфабрикати, солодощі чи багаті жиром м’ясні аналоги. Існує багато пабліків, які шукають прості та звичні веганські продукти у магазинах та супермаркетах, щоб полегшити нам життя. Їх ти можеш знайти у нашому «Веган-гіді».


Мало хто знає, що, до прикладу, батончик «Гулівер», деякі закуски «Пікнік», велика кількість чорного шоколаду різних марок, пряники «Північні» від «Київхлібу» і безліч інших продуктів є веганськими. Тобто для того, аби бути веган_кою зовсім не обов’язково відмовлятися від улюблених смаколиків та ставати фіто-няшкою. Бути здоровим чи здоровою, обираючи для себе правильне харчування — свідомий вибір кожної людини. Тож не варто засуджувати когось за бажання харчуватися тими веганськими продуктами, якими йому або їй хочеться.


Багато веганів і веганок готують вдома. Якщо ти теж — шукай цікаві рецепти в нашому довіднику, а ще велику кількість рецептів смачних і поживних веганських страв і десертів можна знайти у «Інді Сінді».


Деякі рослинні страви, особливо у закладах, де складно перевірити кількість білків/жирів/вуглеводів, не відрізняються корисністю, але від того не стають менш смачними чи не веганськими. Якщо ти любиш балувати себе і ходити їсти у ресторани чи в точки веганського фаст-фуду — ми теж вже все зробили за тебе. Просто клацай сюди та знаходь локації смаколиків поблизу тебе.



Не варто забувати, що веганство — це не лише не споживання тварин у їжу, а й відмова від їх експлуатації. Це стосується й індустрії одягу та взуття, сфери розваг та тестування побутової хімії та косметики на тваринах. Саме тому вегани та веганки, які стають на шлях ненасилля і так роблять багато для збереження життів мільярдів тварин на рік, тому не треба докоряти собі за людські бажання перекусити після шостої вечора та забігти в улюблений веганський стріт-фуд.



ВЕГАНСТВО ТА АЛКОГОЛЬ

алкогольний коктель з м'ятою та лаймом в склянці з скляною соломинкою

Дискусійне, та не менш цікаве питання: чи вживають вегани та веганки алкоголь? Складно сказати за всіх, але багато член_кинь веганської спільноти все ж відмовляються від цієї поганої звички. Знову ж таки, це особистий вибір. Це зовсім не означає, що всі без винятку вегани та веганки ведуть абсолютно тверезий спосіб життя і вимушені відмовляти собі у проводженні дозвілля з друзями та подругами таким чином. Але що робити, якщо після тяжкого робочого дня, чи на день народження або у відпустці хочеться випити келих вина?

Відповідь проста: алкоголь «по-вегану» існує, але не весь.

Є декілька причин, через які алкогольні напої можуть бути невеганськими:


Перша. До спиртних напоїв можуть додавати інгредієнти тваринного походження на фінальному етапі їх приготування. У складі лікерів або пива можуть бути молочні компоненти, а до деяких коктейлів можуть додавати мед або яйця. Про те чому мед — невеганський продукт ми писали раніше, так само і про яйця. Крім того, у складі алкогольних напоїв можна знайти таку неочевидну невеганську складову як кармін — це червоний барвник, який видобувається з комах.


На другому місці неетичного алкоголю — механіка його виробництва. Це означає, що для фільтрування рідини можуть використовувати продукти тваринного походження: яєчні білки, желатин, риб'ячий клей, мушлі, молочні продукти, альбумін, хітин, а також кісткове вугілля. Їх часто застосовують при виготовленні алкоголю, але на жаль, немає вимоги від виробників вказувати це на етикетці.


Саме тому, щоб перевірити бренд чи конкретну продукцію необхідно додатково звертатися до виробника та питати про практики, які вони застосовують під час виробництва своєї алкогольної продукції.

Але не думайте, що на веганстві потрібно зовсім відмовитися від вживання алкоголю. Зазвичай, міцні напої, які проходять через дистиляцію під час виготовлення, є веганськими. Як-от горілка, бренді, джин, віскі, текіла та ром.


Також існує перелік відомих пивних брендів, які виробляють веганські напої — «Heineken», «Budweiser», «Corona», чеський «Staropramen», половина продукції «Guiness» та «Stella Artois» тощо. Деталі складових крафтових видів пива варто уточнювати у броварнях.

алкоголь в бокалі неонове світло

Мабуть, у супермаркетах ви вже помічали маркування Vegan на пляшках вина? Однак веганським може бути вино і без таких лейблів. Є більша ймовірність зустріти інгредієнти тваринного походження у масовому виробництві, ніж у невеликих виноробнях.


Але знайти веганське вино можна й у звичайному магазині, а не тільки в спеціалізованих. Перевірити етичність алкоголь можна в застосунку BevVe (андроїд) або на сайті barnivore.com.



ВЕГАНСТВО ТА ПАЛІННЯ

запалена цигарка в руці з запальничкою

Команда «Кожної Тварини» не пропагує тютюнопаління і вважає це шкідливою звичкою, яка несе лише негативні наслідки для вашого здоров’я та підвищує ризик виникнення деяких видів раку.


Хоч сигарети рослинного походження, однак переважна більшість їх не веганські. Це пов’язано здебільшого з тим, що багато сигарет перед продажем масовому покупцю тестують на тваринах. Електронні пристрої для тютюнопаління так само тестують на тваринах. Наприклад, компанія IQOS тестує свою продукцію безпосередньо на щурах. Також до складу рідин для вейпінгу можуть входити продукти тваринного походження.


Але тестування на тваринах, через видові відмінності з людиною, не є надійним джерелом перевірки безпечності сигарет для людини. Саме тому тестування на тваринах тютюнових виробів та електронних сигарет разом з їхніми інгредієнтами, не вимагається згідно з законодавством США, а також заборонено в Британії, Німеччині та Бельгії. Більше про види тестувань сигарет можна дізнатися у відео Тамари Х’юман.


Деякі бренди також можуть використовувати побічні продукти тваринного походження під час виробництва. На жаль, виробники сигарет не зобов’язані розкривати додаткові добавки, які вони використовують. Оскільки технічно вони не харчові продукти, тож їм не потрібно перераховувати всі інгредієнти, які використовуються в їхньому продукті. Це може бути бджолиний віск, мед, сухий молочний жир і кастореум (анальний секрет, який бобри використовують для позначення своїх територій. Використовується для ванільного присмаку).


Які марки сигарет є веганськими?

Якщо поки ви не в змозі покинути свою шкідливу звичку, то в пригоді стануть наступні марки веганських сигарет, які не тестуються на тваринах і не містять продуктів тваринного походження:

  • West

  • Davidoff

  • Gauloises

  • Manila

  • Brookfield

  • Black Hawk

  • Dockers

  • JBR

  • Red Bull

  • Denim

  • Allure

  • Route 66

  • Turner

А ці марки варто уникати, адже вони 100% не веганські:

  • Samson

  • Lucky Strike

  • Westpoint

  • Winchester

  • Camel

  • Chesterfield

  • Optima

  • Boston

  • Kent

  • Memphis

  • Dunhill

  • Pall Mall

На жаль, невеганські бренди все ще переважають на ринку. Тому краще, все ж таки, обійтися без них, щоб уберегти своє здоров’я та життя тварин.



турист з рюкзаком споглядає краєвид та перекушує хлібцем

Сподіваємося, що наша стаття допоможе тобі подивитися під іншим кутом на веганство та пояснити його різноманітність. Перш за все, веганство — це про тварин, а в іншу чергу — турбота про власне здоров’я та довкілля. Обирати спорт та здоровий спосіб життя — вибір кожної окремої людини. Не забувай, що бути веганом чи веганкою не радикальний крок, і що ти сам чи сама вирішуєш з чим ти в змозі впоратися, бо веганство передбачає відмову від продуктів тваринного походження та експлуатації тварин настільки, наскільки це практично здійснено.


Дізнатися більше про галузі, де помирають та страждають тварини можна у нашому безплатному 7-денному курсу «Веган-експрес».

256 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page