top of page

ПАРАЗИТИ У ТВАРИННИХ ПРОДУКТАХ


паразитичний черв'як

Гельмінти, мікроорганізми, всеможливі бактерії та паразити харчового походження — невидима загроза, яку несе споживання тваринних продуктів.

Хоча є бактерії та навіть паразити у тваринних продуктах, які можуть приносити користь людському організму, багато з них все ж шкідливі, небезпечні, та навіть смертельні.


У цьому матеріалі дослідимо різновиди паразитів та ризики зараження ними, що є ще однією причиною заміняти тваринну продукцію рослинною. Також рекомендуємо переглянути наш попередній матеріал про інфекції, стійкі до антибіотиків бактерії та пандемії, які виникають через тваринництво.



ЯКІ Є ПАРАЗИТИ

Тваринна продукція є найнебезпечнішою з усього, що люди можуть їсти, тому вона потребує особливих правил зберігання та приготування, бо може стати причиною зараження. Інфікуватись можна бактеріями, вірусами та паразитами. Серед них:


Найпростіші — це одноклітинні організми, які можуть жити й розмножуватися всередині тіла людини. Інфекції, спричинені найпростішими, включають лямбліоз.


Гельмінти — це багатоклітинні організми, які можуть жити як у вашому тілі, так і поза ним. Вони більш відомі як глисти. До них відносяться плоскі черви, стьожкові черви, шипоголові черви та круглі черви.


Паразитарні інфекції можна діагностувати декількома способами. Наприклад, лікар може виконати або призначити:


  • Аналіз крові;

  • Обстеження калу: під час такого обстеження буде зібрано зразок калу та перевірено на наявність паразитів та їхніх яєць;

  • Ендоскопія або колоноскопія: ці тести можуть бути призначені, якщо результати обстеження калу непереконливі;

  • Рентгенівські промені, магнітно-резонансна томографія (МРТ) або комп’ютерна аксіальна томографія (CAT): ці сканування використовуються для перевірки ознак уражень або пошкоджень органів, спричинених паразитами.


Має сенс уникати продуктів тваринного походження заради безпеки харчування: рослинна їжа не несе таких ризиків для здоров’я.



Солітери


Солітер це неофіційна назва стьожкового черва, поширеного паразитичного черв’яка, який може досягати розмірів в довжину до 8 метрів. Такі глисти найчастіше заселяють організми тварин, однак людина теж може ними заразитись, споживаючи паразита у м’ясі. У людини можуть паразитувати 10 видів стьожаків.


Існує кілька видів солітерів або цестод, які можуть потрапити в організм через їжу. Залежно від виду черва, цестоди спричиняють різні хвороби, що мають назву цестодози, зокрема дифілоботріоз, гіменолепідоз, ехінококоз тощо. Останній часто реєструється в Україні. Ехінококоз є професійною хворобою пастухів, власників «їздових» собак, стригалів овець, вовна яких буває забруднена яйцями паразита.


Тривалість життя широкого стьожківця, який викликає дифілоботріоз, в організмі людини коливається від 10 до 20 років і більше. Заразитись цим паразитом можна при вживанні сирої, недостатньо просмаженої або слабо посоленої риби та її ікри. Симптомами можуть бути нестача В12 та анемія як наслідок.


Більшість стьожкових черв’яків, які вражають людей, походять від споживання недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження — особливо м’яса корів та свиней, що може викликати теніоз. Його симптоматика: біль, втрата ваги, закорковування кишківника, проблема з травленням.


Симптомів може і не бути: люди можуть жити зі стьожковим хробаком і не знати про це місяцями або навіть роками. Теніоз частіше розвивається у людей, які мають ослаблену імунну систему і не здатні боротися з інфекцією. У важких випадках личинки можуть мігрувати в мозок і викликати нейроцистицеркоз, що призводить до судом, неврологічних розладів і навіть смерті.



Лямблії

лямблія

Лямблії — це крихітні паразити (мікроби), які викликають діарейне захворювання лямбліоз. Лямблії зустрічаються на поверхнях або в ґрунті, їжі чи воді, які були забруднені фекаліями інфікованих людей або тварин.

Лямблії живуть у кишківнику носіїв, які заражаються при ковтанні або контакті з зараженою їжею, ґрунтом або водою, або через контакт з зараженими людьми чи тваринами. Стосовно їжі, то найчастіший спосіб зараження — вживання недовареного м’яса свині, барана або дикої тварини.


Симптоми лямбліозу, які можуть почати з’являтися через 2 дні після зараження, можуть включати легку або сильну діарею, надлишок газів, шлункові або абдомінальні (ред. в животі) спазми, розлад шлунка та нудоту. До появи симптомів може пройти від 1 до 2 тижнів, і потрібно від 2 до 6 тижнів, щоб вони зникли. У рідкісних випадках симптоми можуть тривати місяцями або навіть роками.


Лямбліоз трапляється по всьому світу. У США лямблії є найпоширенішим кишковим паразитарним захворюванням, і воно вражає понад 1 мільйон людей щороку. Діти мають набагато вищий ризик та рівень інфікування лямбліями, ніж дорослі.



Токсоплазма

токсоплазма

Toxoplasma gondii належить до найпростіших, це мікроскопічний паразит, який викликає хворобу токсоплазмоз. Паразит може бути в недовареному або сирому м’ясі, особливо у м’ясі свині, барана та оленя та сирому молоці, а також у забрудненому ґрунті, воді та котячих фекаліях.


У здорових людей інфекція може не викликати симптомів, але у вагітних жінок або людей з ослабленою імунною системою це може призвести до серйозних ускладнень, таких як викидень, мертвонародження або неврологічні проблеми. Токсоплазмоз стає глобальною небезпекою для здоров’я, оскільки ним інфіковано 30–50% населення світу, згідно з дослідженнями.


Симптоми інфекції схожі на грип, і Міністерство сільського господарства США (USDA) повідомляє, що токсоплазмоз є третьою причиною смерті від харчових захворювань у світі. Діагностика, як правило, проводиться шляхом аналізу крові на наявність антитіл.



Криптоспоридій

криптоспоридіоз

Cryptosporidium є найпростішим, що вражає широкий спектр хребетних, включаючи людей, викликаючи гострий гастроентерит (гостре запалення шлунково-кишкового тракту). Захищені твердою оболонкою, паразити Cryptosporidium можуть бути у свіжих продуктах, молоці та фруктовому соку.


Криптоспоридіоз — зараження паразитом, що може спричинити розлад шлунка, низьку температуру, судоми та водянисту діарею. Ці симптоми зазвичай з’являються через 2-10 днів (або в середньому через 7 днів) після потрапляння в організм.


Найбільшими резервуарами цього зоонозу є велика рогата худоба, вівці та кози. Крім того, останніми роками криптоспоридіоз вразив багатьох промислових розвідників леопардових геконів, яких тримають як домашніх улюбленців.


Інфекція трапляється по всьому світі, але є не дуже поширеною — кількість зареєстрованих випадків криптоспоридіозу в усьому світі за останні роки зросла до 3 випадків на 100,000 населення. Як і з багатьма іншими паразитами, люди з порушенням імунної функції та діти є найбільш вразливими.



Трематоди

трематода з риби

Є кілька різновидів трематод або сисунів, що належать до плоских червів, які можуть жити в рибі та заражати людей, наприклад, Opisthorchiidae і Paragonimus. Ці організми гинуть у процесі приготування, тому найбільший шанс проковтнути їх, з’ївши сиру рибу.


Симптоми різняться залежно від виду червів. Вони можуть проявитися через місяці, але найчастіше вони включають розлад травлення.


Печінковий трематод — це група паразитів, які можуть заразити людину та викликати захворювання печінки та жовчних шляхів. Люди можуть заразитися ними, споживаючи сиру або недостатньо термічно оброблену рибу, крабів або раків, які заражені цим паразитом.


Три найпоширеніші печінкові трематоди інфікували понад 45 мільйонів людей у всьому світі. Ця зоонозна інфекція може спричинити значні проблеми зі здоров’ям (запалення печінки, крововилив, некроз і фіброз та інші).


Рибний ціп’як, який викликає захворювання дифілоботріоз, зазвичай не викликає жодних симптомів при зараженні, однак можливі діарея, втома, спазми та біль у шлунку, хронічний голод або відсутність апетиту, втрата ваги та слабкість.


Розведення риби може поширювати інфекцію з однієї території в іншу. Усі випадки дифілоботріозу, наведені у звіті журналу Emerging Infectious Diseases, пов’язані з тим, що люди їли суші з лососем.



Трихінела

різновид аскариди

Трихінельоз — це захворювання, яке викликається різновидом аскарид (глист, що поселяється в людині) під назвою Trichinella. Ці паразитичні аскариди зустрічаються у тварин, які їдять м’ясо, наприклад: свині, ведмеді, лисиці, моржі, дикі тварини.


Можна заразитися трихінельозом, якщо споживати сире або недостатньо оброблене м’ясо тварини, зараженої трихінельозом. Найпоширенішим збудником для людини є м’ясо свиней.


Згідно з Центром з контролю та профілактики захворювань, щороку в усьому світі діагностують приблизно 10,000 випадків трихінельозу. Інфекція частіше зустрічається в сільській місцевості та менш розвинених країнах, однак бувають випадки на всій планеті.


 

Тваринні продукти несуть багато ризиків для здоров’я людей, окрім паразитів, включаючи серцево-судинні захворювання, ожиріння та діабет, а також різні інфекції. І це далеко не всі негативні наслідки тваринництва. Веганство може захистити від інфекцій, а також врятувати мільярди тварин від страждань та смерті.


Щоб познайомитись з веганством та спробувати веганську кухню, запрошуємо тебе на фестиваль Веган Вікенд, який відбудеться вже на цих вихідних 27-28 квітня в Community Café + Garden. Детальну програму заходу можна прочитати за посиланням, а тут придбати квитки-донати.

18 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page