top of page

ЯК ЖИВЕТЬСЯ ВЕГАНАМ У РІЗНИХ КРАЇНАХ


прапори

Веганство зростає по всьому світі завдяки поширенню усвідомленості та обізнаності людей про жорстокість тваринництва, співчуття до тварин, знання про здоров’я та наслідки для довкілля. Приблизно 1-3% людей у світі є веган_ками, це здається невеликою кількістю, але вона стрімко зростає. В деяких країнах, таких як Індія та Мексика, майже кожна десята людина є веган_кою.


У цьому матеріалі ми розповімо про країни та міста, в яких веганський рух набрав великої сили, та які з них більш комфортні для веган_ок. Ми поділимось п'ятьма історіями українок-веганок, для яких переїзд за кордон не став на заваді веганському способі життя.


У сучасному світі можна знайти веганські заклади або опції в кожній країні. Для початку розглянемо країни, в яких веганство процвітає найбільше.



ВЕЛИКОБРИТАНІЯ: ПОТУЖНА ВЕГАНСЬКА СПІЛЬНОТА

Марш за права тварин у Великобританії

У Великобританії багата історія веганського активізму, де цей рух набув великого поширення в останні роки. Веганське товариство (Vegan Society), найстаріша веганська організація у світі, заснована в 1944 році Дональдом Вотсоном у Лондоні. Він та його дружина також ввели термін «vegan». Активіст Вільям Хорсел опублікував першу веганську кулінарну книгу 1849 року, написану веганкою та філантропкою Асенат Ніколсон, поклавши офіційний початок веганському руху.


У 2018 році Великобританія випустила більше веганських продуктів, ніж будь-яка інша країна, а у 2019-му майже кожен четвертий харчовий продукт, випущений у Великобританії, був позначений як веганський. У 2020 році звіти показали, що Великобританія купує третину всіх веганських альтернатив у Європі. Крім того, рівень купівлі та споживання веганських продуктів у Великобританії є найвищим у Європі.


Протягом 2020 року кількість веган_ок у Великобританії зросла на 40%. А згідно з новим опитуванням finder.com, приблизно 2,5 мільйона дорослих у Великобританії на початку 2024 року дотримуються веганського раціону. Це аж 4,7% населення країни.


Лондон, Глазго, Единбург і Бристоль неодноразово вважалися одними з найбільш веганських міст у світі.



ІНДІЯ: НЕ ДО КІНЦЯ ВТІЛЕНА АХІМСА

індуси

Індія — країна, відома своєю кухнею з гострими спеціями та асоціаціями з вегетаріанськими релігіями. Тут ви знайдете багато традиційно веганських страв, таких як чана масала (страва з нуту), алу гобі (страва з картоплі та цвітної капусти), алу матар (страва з картоплі та гороху) та дал (суп-пюре з бобових). Варто остерігатись масла гхі — популярного продукту в Індії, який виготовляють з топленого масла з коров'ячого молока, і часто додають до страв, які могли б бути веганськими.


Вважається, що в Індії найбільше число вегетаріанців у світі: до 42% населення уникають м’ясних продуктів. По всій країні є майже 100 повністю веганських ресторанів, найбільша концентрація в Мумбаї, Бангалорі та в Ауровілі.


У 2023 році опитування YouGov серед 2,033 учасни_ць по всій Індії виявило, що 59% респондент_ок з високою ймовірністю розглянуть веганський раціон найближчим часом.


Згідно з The Vegan Indians, країна має суттєві передумови для веганства, адже етичне ставлення до тварин вкорінене в культурних і релігійних традиціях Індії, таких як буддизм та джайнізм, які наголошують на ненасильстві, або ахімсі. Згідно з опитуванням 2022 року 9% населення Індії є веган_ками. І це вже добре — в Україні, наприклад, поки всього 2%.


Після Індії, за кількістю веган_ок серед населення лідирує Мексика (9% у 2016 році), Польща (7% у 2016 році), Ізраїль (5% у 2014 році). Мексиканська їжа також традиційно була рослинною і зараз шеф-кухар_ки повертаються до своїх витоків.



ІЗРАЇЛЬ: ЕМПАТІЯ ДО СТРАЖДАНЬ

Тель-Авів

Веганство та єврейський кашрут (дозволеність певних продуктів для вживання в їжу) хоч і є дуже різними, але останній поділяє один веганський принцип (на словах) — не заподіювати непотрібних страждань тваринам. Тому ізраїльтяни здавна їли фалафель і хумус, уникаючи хоча б деяких невеганських продуктів.


Вплив Гарі Юрофскі, єврейсько-американського активіста, був особливо значним у розвитку веганського руху в Ізраїлі. Його лекція 2011 року з субтитрами на івриті, набрала значної популярності в цій маленькій країні та виявилась трансформаційною. Юрофскі порівняв поводження з тваринами в харчовій промисловості з голокостом, закликаючи співпереживати тваринам і пропагуючи веганство з етичної позиції.


Ізраїльські веган-активіст_ки дуже сміливі та конфронтаційні — відомо про акцію, в якій вони прикували себе до воріт м'ясопереробного заводу. Також одна організація провела демонстрації, під час яких активіст_ки таврували себе номером за допомогою гарячого заліза, щоб продемонструвати жорстокість таврування корів.


Згідно з останніми даними, в Ізраїлі 5% населення дотримуються веганства. Опитування доволі старе, тому ймовірно, що зараз цифра вища. В ізраїльських силах оборони солдат_ки-веган_ки мають рослинні пайки, веганські берети та черевики без шкіри тварин.


Тель-Авів, де розташовано майже 100 веганських і вегетаріанських ресторанів, є веганською столицею Ізраїлю, але також, як пише The Independent, «веганською столицею світу».



НАЙКРАЩІ МІСТА ДЛЯ ВЕГАНІВ І ВЕГАНОК

Лондон

HappyCow — платформа для пошуку веганських закладів, що має велику базу локацій, де є рослинні опції. Згідно з HappyCow у 2024 році кількість виключно веганських ресторанів у деяких містах дещо зменшилася, проте загальна доступність веганських страв значно зросла. Ця тенденція відображає зростання глобальної обізнаності й визнання веганства у світі.


Ми поділимось рейтингом міст, який склала HappyCow у 2024 році. Перші місця займають наступні три міста:


1. Лондон

Зараз у центрі Лондона є 161 повністю веганський ресторан, понад 350 повністю веганських закладів (включаючи, але не обмежуючись ресторанами), і загалом 1,997 позицій (веганських опцій у закладах) на HappyCow.


У Лондоні працює українська веганська кондитерська Cream Dream. Її відкрила Єлизавета Татарина, яка виїхала з України у жовтні 2022 року через війну. В Cream Dream подають десерти без глютену та цукру, такі як еклери, тістечка, макаруни та тарти.


2. Берлін

В цьому прогресивному місті неймовірно просто знайти веганські страви та речі. На HappyCow кількість веганських бізнесів зросла на 21%, а кількість веган-опцій зросла на 34% з 2022 року.


Кількість веганських ресторанів у центрі Берліна наразі становить 124. У місті 209 повністю веганських закладів (включаючи, але не обмежуючись ресторанами) і 1,656 веганських страв на HappyCow.


3. Барселона

Барселона, мабуть, є містом, що розвивається в сторону веганства найшвидше. З часу попереднього звіту HappyCow у 2022 році зростання було приголомшливим — на 173%. Зараз у Барселоні є 58 повністю веганських ресторанів (у центрі міста), 116 веганських підприємств (включаючи, але не обмежуючись, ресторанами), а також 894 веганських опцій на HappyCow.


Далі в рейтингу йдуть міста Амстердам, Гамбург, Портленд, Лос-Анджелес, Париж, Бангкок та Лісабон. Читайте більше про цю найкращу десятку на HappyCow.



ЗРОСТАННЯ ВЕГАНСТВА У ФІНЛЯНДІЇ


У Фінляндії живе активістка «Кожної Тварини» Єва Зайцева, яка розповідає про свій досвід переходу на веганство у цій країні. Фінські школи мають веган-опції, а нутриціолог_ині там можуть допомогти скласти правильний раціон:


«У Фінляндії шкільні обіди безплатні, я сказала про веганство кухарям, і вони мене направили до медсестри, а вона мене до нутриціологині, яка допомогла скласти мені раціон, сказала які пігулки треба пити й допомогла краще все зрозуміти. Також в школі в нас є окремий стіл з їжею для алергіків та для людей з іншим типом харчування. Тому тепер я ходжу брати їжу туди, мені навіть часто готують окремо і підписують тарілочку моїм ім'ям».


Фінляндія робить кроки до веганського способу життя, зменшуючи споживання продуктів тваринного походження та збільшуючи кількість рослинних опцій. Ця зміна частково пояснюється зростальною стурбованістю щодо зміни клімату та впливу споживання м’яса тварин на довкілля. За даними 2021 року, у Фінляндії 2% веган_ок.

Також у Фінляндії зростає веганський активізм і веганська спільнота. Відомою є організація захисту тварин Animalia, яка працює вже 60 років.


«Більшість фінів нормально ставиться до веган_ок, я зустрічала багато вегетаріан_ок, які не вживають м'яса та риби», — зауважує Єва.


Фінські супермаркети пропонують широкий асортимент веганських продуктів, у тому числі фаст-фуд рослинного походження, як-от гамбургер «McVegan». Доступними є також різноманіття веганських сирів, молока та джерел білка, що робить Фінляндію все більш привітною країною для веган_ок.


З досвіду Єви, яка вже рік проживає у Фінляндії, веганські продукти є більш-менш доступними:


«Оскільки я живу в маленькому місті, тут мало товарів для веганів, тому я іноді їжджу у великі міста як Тампере або Форсса і роблю там закупи».


У Фінляндії є навіть веганська продуктова мережа Vegekauppa, заснована у 2019 році з представництвами в трьох найбільших містах (Гельсінкі, Тампере та Турку).


Минулого року у нашому проєкті «Веганська Кухня України» волонтерила мешканка Фінляндії — Кайла, яка готувала для українців веганські страви у Рівному.



ІСПАНІЯ — КРАЇНА КОНТРАСТІВ


У Іспанії живуть веганки та активістки КТ Вікторія Петриченко, Дарія Молчанова та Ірина Пєтрова. Вони поділяться враженнями про доступність веганства в країні.


Хоча все більше іспанців обирають веганське харчування, у країні все ще сильні кулінарні традиції, зосереджені навколо м’яса тварин та «морепродуктів». Та все ж багато закладів пропонують веганські опції, бо на них є попит.


Вікторія ділиться своїми враженнями від проживання в Іспанії протягом двох років у невеличкому місті:


«Для мене це був позитивний досвід. Але важливо пам'ятати, що це дуже м'ясна та рибна країна. І хамон/риба тут всюди й часто цей запах не з найприємніших».


Ірина розповіла про свій досвід веганства в Іспанії:


«Іспанія — країна контрастів. Безліч різних фруктів та овочів круглий рік і можеш зненацька у фрутерії натрапити на підвішену до стелі ногу вбитої свині. Так само може бути у кафешці, від якої цього не очікуєш».


Споживання рослинної продукції в Іспанії зросло на 48% за останні два роки. Ще 10 років тому лікар_ок та дієтолог_инь в університетах навчали боятись веганства, як чогось неповноцінного та небезпечного, але тепер це змінилось.


В Іспанії популярні маркети, де можна придбати продукти за доступною ціною:


«У кожному місті проводять тижневі маркети, де можна придбати дуже смачні та недорогі овочі та фрукти цілий рік. Тобто кілограм маленьких стиглих авокадо коштує 2-3 євро, фрукти та овочі часто можна знайти по 1-2 євро за кг. В пекарнях можна знайти один-два види веганського хліба, але солодку випічку знайти майже неможливо», — розповіла Вікторія.


Вона поділилась, які веган-опції можна знайти у спермаркетах:


«Веганські альтернативи доступні у звичайних супермаркетах. В LIDL та Mercadona можна знайти різні види тофу та хумусу, сосиски, фалафель, сир, морозиво тощо.


Але наряду з цим рослинне молоко продається скрізь, навіть у маленькому магазинчику маленького містечка є кілька варіантів, веган майонез не проблема, багато альтернатив вершковому маслу. У звичайних супермаркетах є веган бургери, сосиски тощо. Не у всіх, але є», — каже Ірина.


Найбільш веганським містом Іспанії є Барселона, а що більш віддалений та традиційний район, то важче з веганством. Дарія проживає в Країні Басків вже близько 4-х місяців:


«Традиційна баскська кухня, як і іспанська, базується на мʼясі та морепродуктах, тому буває важко знайти веган-опції в ресторанах. Проте я знаю, що така ситуація не скрізь, та в більш туристичних та людних містах типу Барселони, Мадриду, Майорки та інших, з веганською кухнею набагато краще. Але все одно, в місті Більбао, де я зараз проживаю, є окремі веган-кафе, веган-кавʼярні з рослинними десертами. Щодо магазинів, тут все плюс-мінус, так само як скрізь по Європі».


У 2023 році в Іспанії кількість веганів зросла на 60% до 315,000.


«Вегани-іспанці, що мають дітей та ростять їх на рослинному раціоні, жаліються, що в школах здебільшого не передбачене веганське харчування, — поділилась Дарія, — В Іспанії дуже добре ставляться до собак, але при цьому в країні досі не скасовано кориду».


Ірина додає:


«Масштабно експлуатуються коні, у маленьких містечках та селах нерідко побачиш самотнього собаку на ланцюгу».


За оцінками 2021 року, в Іспанії було 0,8% веганського населення.



ЛЕГКО ВЕГАНИТИ У НІМЕЧЧИНІ


Настя, активістка «Кожної Тварини», сформувала дуже позитивне враження про веганство у Німеччині, адже вибір рослинної продукції в магазинах та закладах є більшим.


Німеччина визнана однією з найбільш сприятливих для веган_ок країн зі середньою кількістю веганського населення (2% у 2021 році) і широким спектром веганських продуктів і ресторанів. Прогресивна позиція країни щодо прав тварин і проблем навколишнього середовища сприяє створенню дружнього середовища для веган_ок.


Настя поділилась своєю історією:


«Бувають тижні, коли можна абсолютно забутися про статус веганки й обмеженого вибору. Протягом 2,5 років життя тут я не мала досвіду неможливості замінити якийсь продукт рослинною альтернативою.

Більшість веган-товарів (також стосується доглядової/декоративної косметики та засобів гігієни) мають відповідне маркування «vegan», їхня кількість постійно збільшується. Цілі компанії розширюють асортимент рослинних альтернатив, а іноді відкрито заявляють про намір і кроки у повному перелаштуванні виробництва на виключно веганські опції».


Хоча в традиційних стравах Німеччини здебільшого віддають перевагу м’ясу свиней, сьогоднішні шніцелі та різноманітні ковбаси часто готують без м’яса тварин:


«Традиційна німецька кухня дуже нагадує українську, однак майже всюди в меню можна знайти веган-опції. У дьонерних (схоже на нашу шаурму) в 99% випадків є фалафель або сейтанове мʼясо».


42% населення свідомо скорочують споживання м'яса тварин.


«Більшість населення мають розуміння термінів і, за моїм спостереженням, достатньо відкрито ставляться до комунікації на цю тему, особливо молоде покоління. Багато людей, які в повсякденному житті не є веганами, все одно обирають багато веган-альтернатив, маючи розуміння щонайменше з погляду користі для здоров’я», — розповіла Настя.


Настя навчається та працює і зазначає, що в її оточенні багато веганів і веганок:


«В університеті завжди є детально марковані веган-страви в меню, у кавʼярнях — рослинна випічка і сендвічі, рослинне молоко. На виборах студентського самоврядування нерідко можна почути пропозиції розширювати веганські опції на кампусі та зменшувати кількість продуктів тваринного походження. У вбиральнях і у на стінах нерідко зʼявляються речення на кшталт «Бути веганом/кою — єдиний можливий етичний вибір» або «Молоко корови призначене для її дитини».


 

Читай більше про веганство в Україні та світі у блозі КТ та знаходь корисні поради про веганський спосіб життя у нашому безплатному курсі «Веган-експрес».


Підтримай діяльність «Кожної Тварини» донатом, щоб ми могли готувати для тебе корисні матеріали про веганство та відправляти ще більше веган-пайків військовим.


83 перегляди

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page