top of page

ЗООПАРКИ, ДЕЛЬФІНАРІЇ ТА ЦИРКИ — РОЗВАГА ЧИ КАТОРГА?



Людина — істота розумна. Саме інтелект допоміг нам побудувати таку розвинену цивілізацію. Водночас саме «людина розумна» придумала найжорстокіші «розваги». Згадай гладіаторські бої — раби чи військовополонені бились одне з одним за право на волю, гинули, і неймовірно потішали цим публіку. Або шоу-знущання над людьми, що не вписувались у стандарти зовнішності. І, звісно, споконвічною розвагою людини були й досі є, на жаль, тварини. Поміть, об’єкти цих скажених розваг — беззахисні, безпомічні та безправні істоти.


За 2 тисячі років знущання з людей почали суворо карати, а от тварини — досі іграшки в руках людей. Для багатьох зоопарки, цирки та дельфінарії стали досить сумнівною розвагою, тож усе більше людей від цього відмовляється. Але насправді, перелік «розваг» дещо ширший. У цій статті ми спробуємо пролити світло на темні сторони такої експлуатації тварин і розкажемо, що можеш зробити особисто ти, аби задовольнити свою потребу в контакті з тваринами з користю для них.



«ЗОО» ЧИ «ЗОНА»?

Тигр у вольєрі в зоопарку

Кожен_а з нас хоч раз в житті відвідували зоопарк. Особливо люблять таку розвагу діти. Тобто батьки змалечку привчають дітей, що поневолювати й використовувати тварин, як експонати, для втіхи — нормальна практика. У самих же глядачів формується неправильне уявлення про спосіб життя диких тварин. І не кажи, що ти ніколи, дивлячись на тварин, не думав_ла, що замкнені у вольєрах вони нещасні.


Першим аргументом на користь зоопарків часто є те, що вони буцім-то підтримують популяцію тварин на межі вимирання. Але подивімося правді в очі: хіба леви, зебри, косулі й вовки, наприклад, види що зникають? Абсолютна більшість тварин у зоопарку не знаходиться на межі вимирання. Це чистої води бізнес, що тримається на експлуатації поневолених тварин. Підтримувати популяцію набагато краще в заповідниках, де тварини живуть в природних для них умовах на великій території у спокої. Для диких звірів бачити людей, спалахи фотоапаратів і чути шум майже 24/7 — це стрес.


Другий аргумент полягає в тому, що в таких тепличних умовах тварини живуть набагато довше. Але що обереш ти: прожити до ста років, не виходячи з квартири, чи менше, але насиченим життям? На волі тварини багато рухаються, полюють, контактують одне з одним, грають, розмножуються — просто живуть. Крім того, не завжди умови в зоопарку такі прекрасні, як може здаватись. Згадаймо померлого від виснаження слона Боя з Київського зоопарку, історію зі згодованим левам «зайвим» жирафом в Копенгагені. А з початком повномасштабної війни росії проти України тварини в зоопарках стали просто заручниками: зоопарки, що опинились в окупації, були відрізані від тепла та їжі, налякані шумом тварини часто травмуються і гинуть. І деякі власники такого бізнесу не знаходять кращого рішення, як приспати тварин, або ж ігнорують волонтерів та волонтерок, які намагаються допомогти тваринам (яскравий приклад — зоопарк «Фельдман»). Тобто люди навіть неспроможні нести відповідальність за своїх поневолених підопічних.



ДЕЛЬФІНАРІЇ — МРІЯ ДЕЛЬФІНІВ?

басейн з дельфіном в дельфінарії/океанаріумі

Ще одна розвага, заради якої виловлюють дельфінів (приблизно 50% гинуть під час вилову і перевезення), дресують, утримують у замкненому просторі із неприродним складом води. Але у нас чомусь склалось враження, ніби дельфіни такі друзі людям, такі грайливі, що тільки й чекають, коли їх візьмуть в дельфінарій. Насправді дельфіни — теж дикі тварини, які, між іншим, здатні вбити. Тож знімімо рожеві окуляри. Вистави з цими ссавцями — теж експлуатація побудована на інстинкті, адже дресування — це про голод і винагороди у вигляді їжі, заради якої вони готові на все.


Поширеною стала дельфінотерапія, коли люди плавають з дельфінами й таким чином оздоровлюються. Але користь від такої розваги вже спростувала у 2018 році Уляна Супрун, а для самих тварин контакт з людьми — безвихідь.



ЧОМУ ТВАРИНИ — НАЙНЕЩАСНІШІ КЛОУНИ?

ведміть та його дресувальниця в цирку під час виступу

На щастя, якийсь крок в напрямку звільнення тварин з цирків в Україні був зроблений — заборона використовувати диких тварин у циркових виставах з 2030 року. Однак закон ще не вступив у дію і поширюється він саме на диких тварин.


Умови, в яких утримують циркових тварин жахають: погане харчування, постійне транспортування, тісні клітки, жорстокість на манежі, хвороби, викликані таким способом життя (детальніше про боротьбу в Україні за права циркових тварин довідуємось зі статті «Суспільного»).


Дикі тварини — зовсім не такі, як одомашнені багато тисяч років тому тварини-компаньйони. Вони важко піддаються дресування, мають вроджені інстинкти. Щоб зробити диких тварин «слухняними», їх можуть бити струмом чи палицями, їх ламають зсередини. Щоб краще відчути, що переживають тварини, запрошуємо переглянути коротеньке відео з емоціями випущених на волю в’язнів цирку.



ЩО СПІЛЬНОГО У КОРИДИ Й КІННОГО СПОРТУ?

вершник на коні долають перегороду на змаганнях

Биків вирощують спеціально для поєдинку, і вижити в ньому пощастить лиш за поблажливості публіки. Після поєдинку професійному матадорові присуджується «винагорода» у вигляді вух чи хвоста, які зрізають із вбитої тварини. І люди несамовито радіють цьому…


Кінний спорт схожий на кориду. Тут теж цілеспрямовано вирощують коней, безперестанку тренують для перегонів. Тварини дуже часто травмуються і сильно виснажуються. Коли ж кінь стане неугодним вершникові, його відправлять на бійню.



ВЕРХОВІ ПРОГУЛЯНКИ ТА ФОТО З ТВАРИНАМИ

фото жінки з  конем впряженим

А зараз поговоримо про непомітні й «милі» експлуатації тварин у сфері розваг. Наприклад, прогулянки в парку верхи на поні/коні або ж у кареті. За будь-яких погодних умов весь день тварини знаходяться на ногах, без належного харчування і пиття, особливо у спеку. Така «робота» досить небезпечна для них: травми ніг і копит, хвороби спини, вихлопні гази на дорогах.


Фотографії зі зміями, поні, птахами й мавпочками — доволі поширена експлуатація, особливо у курортних містах. Цілими днями тварин водять туди й сюди узбережжям, вимагаючи за фото шалені суми. Тварини знаходяться під відкритим сонцем, зазвичай прив’язані й знесилені передаванням з рук в руки. Нещасні наживають ментальних хвороб, у тварини просто немає власного простору. Нерідко фотографи досить жорстоко поводяться із ними, і навіть не мають паспорт та дозвіл на утримання, ветеринарних документів та ліцензії на свою діяльність. Те саме стосується і контактних зоопарків. На щастя, торік було прийнято Закон №2351, у якому йдеться про те, що «забороняється жебракувати з тваринами, а також надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв». Але закон не позбавляє від страждань тварин інших видів експлуатації у сфері розваг.


Катання на слонах чи купання з ними. Тварин попередньо жорстоко дресують, аби зробити безпечними для людей. До того ж цей бізнес підтримує полювання, вилов і торгівлю слонами. Чи варта розвага цього?


Наступне — розведення домашніх улюбленців. По суті тварин вирощують для втіх майбутніх господарів. Одноманітне життя в клітках і квартирах — також не зовсім природно для котів/собак/хом’яків/щурів та інших. Чому люди проти того, щоб бути чиєюсь власністю, а тварини повинні нею бути? Найгірше те, що тварин часто виставляють за поріг чи перепродають неуважним, чи навіть жорстоким людям (тут вже як повезе).



ЯКЩО НЕ ВИСТАЧАЄ КОНТАКТУ З ТВАРИНАМИ

щаслива людина та її тварина компаньйон собака

Найкраще, що ти можеш зробити, аби припинити експлуатацію тварин у сфері розваг — перестати спонсорувати їх. Тварини — індивіди, а не експонати чи іграшки. Вони народились і живуть для себе. Щоб показати дитині, як живуть леви, жирафи й змії, наприклад, у природному для них середовищі, радимо подивитись документальні фільми. А якщо не вистачає саме контакту із тваринами, краще відвідати притулок і замість квитка у зоопарк/цирк/дельфінарій витрать ці гроші на їжу та медикаменти для безпритульних чи мешканців притулку.


Якщо тобі кортить завести домашнього улюбленця, не купуй у розпліднику, візьми з притулку чи з вулиці. Чим менше буде попиту на купівлю породистих тварин, тим менше стане безпритульних і загиблих на вулиці тварин.


Та якщо мешканців зоопарків, цирків, дельфінаріїв і домашніх улюбленців закон захищає від жорстокого поводження, то вбивати свійських тварин — досі норма. Зоозахисництво без веганства не має сенсу, адже тварини продовжуватимуть страждати та помирати заради задоволення наших харчових потреб.


У нашому блозі ти знайдеш більше матеріалів про експлуатацію тварин в інших сферах життя. Довідуйся більше і ставай веганом чи веганкою заради тварин. А щоб шлях до веганства був простим — записуйся на безплатний 7-денний курс «Веган-експрес», де можна дізнатись про філософію веганства і допомогти припинити страждання тварин.

305 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page