top of page

ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ІНТЕЛЕКТ КОРІВ І КУРЕЙ


корова та курка

Ми знаємо що тварини розумні: якщо з тобою живе кіт або собака, то ти спостеріга_ла це на власні очі. Однак інтелект сільськогосподарських тварин та навіть їхня самосвідомість, ставиться під сумнів. Правда в тому, що тварини, які потрапляють до нашої тарілки, не менш розумні за тих, яких ми любимо та про яких піклуємось, а багато в чому й перевершують їх.


«Фермерські» тварини мають соціальний інтелект: здатність запам’ятовувати та впізнавати інших тварин і людей, спілкуватися між собою та створювати дружні звʼязки.


КУРИ

кури

Птахи мають багато дивовижних навичок, які вважаються властивими лише людям:

  • Сороки впізнають своє відображення в дзеркалі;

  • Новокаледонські ворони конструюють знаряддя праці та вчаться цього у старших птахів;

  • Африканські сірі папуги вміють рахувати, класифікувати предмети за кольором і формою та вчаться розуміти людські слова;

  • Какаду вміють танцювати в такт музики.

Чому тоді ми думаємо, що кури, качки, перепілки та гуси не мають своїх талантів і не є настільки ж розумними? Якщо дослідити інтелект тварин, легко переконатись що це не так.


Все більше доказів свідчать про те, що звичайна курка набагато розумніша, ніж вважалось. Ці птахи турботливі, емоційні, хитрі, підступні, розумні та здатні до співпереживання. Приймаючи рішення, курка враховує власний попередній досвід, спостерігає, навчається та запам’ятовує. Птахи мають складні навички спілкування нарівні з навичками деяких приматів та використовують хитромудрі сигнали для передачі своїх намірів.


ЕМПАТІЯ

Якщо ти коли-небудь чул_а, щоб турботливих батьків називали «матуся-квочка» — це не просто так. Кури хвилюються, коли думають, що їхні пташенята в небезпеці, і вони можуть бути спокійними лише забезпечивши безпеку для діток. Квочки самовіддано йдуть на все, щоб захистити своїх пташенят.


В одному експерименті кури-матері спостерігали, як їхні курчата отримували нешкідливий подув повітря, який ворушив їхнє пухове оперення. Курчата сприйняли це як загрозу та показали класичні ознаки стресу, включаючи прискорене серцебиття та зниження температури очей. Інтригує, що їхні матері також засмучувалися, просто спостерігаючи за реакцією своїх курчат. Вони демонстрували ті самі ознаки стресу, що й курчата, хоча самі квочки не отримували подув повітря, і курчатам не загрожувало жодної очевидної небезпеки. Квочки також більше кудкудакали до своїх курчат. Ці знахідки вказують на те, що кури можуть сприймати точку зору інших птахів, емпатично ставати на їхнє місце — здатність, яка раніше була помічена лише у кількох видів.


На короткому відео ти зможеш побачити, як квочка турбується про своїх пташенят та спілкується до них:



СПІЛКУВАННЯ

Дослідження показали, що курки використовують різні голосові сигнали та мову тіла, щоб спілкуватися одна з одною. Кури та півні люблять розмовляти, вони висловлюють різні думки, почуття та поведінку за допомогою звуків. Птахи використовують 24 або більше вокалізацій, щоб передати широкий спектр повідомлень. Спілкування починається ще до вилуплення: кури-матері цвірінькають своїм пташенятам, які перебувають у яйці, а ті пищать у відповідь.


Птахи можуть видавати тихе кудкудакання, щоб закликати інших, коли знаходять хороший корм або цікавий предмет. Є звук, що сигналізує про злість та агресію, після якого можна чекати атаки. А є звук, що свідчить про переляк та несподіванку, на який інші кури реагують втечею або навпаки кидаються допомагати. Якщо ти проведеш достатньо часу зі зграєю, ти почнеш розпізнавати різноманіття звуків, які видають ці птахи.


Крики курей є «функціонально референційними», як сказали б біхевіористи, тобто вони посилаються на конкретні об’єкти та події в широкому сенсі, як і слова людей. У курки, яка чує крик, звуки створюють уявну картину конкретного об’єкта, спонукаючи птаха відповідним чином реагувати — тікати від хижака чи наближатися до джерела їжі.


Кури із зацікавленістю реагують на нові предмети та полюбляють гратись. Ось, наприклад, відео про курей, як вони граються та спілкуються між собою:


МИСЛЕННЯ

Результати спостережень свідчать про те, що їхні звуки не просто відображають внутрішній стан птаха, наприклад, «переляканий» або «голодний». Натомість кури інтерпретували значення подій і реагували не простим рефлексом, а продуманими діями. Схоже, що кури думають, перш ніж діяти чи говорити, а не просто реагують — така розумова діяльність тварин частіше асоціюється із ссавцями з великим мозком, аніж з птахами.


Молоді кури мають здатність розрізняти числа та використовувати геометрію. Наприклад, маючи наполовину завершений трикутник, курчата можуть визначити, як має виглядати фігура з усіма її частинами. Ці розумні тварини можуть вивчати закономірності в наборах предметів (під час пошуку їжі) або звуків, і знову розпізнавати ці патерни в майбутньому.

Ось короткий відеозапис, як курка з легкістю і бездоганно виконує прості задачі:



СТРАЖДАННЯ

Ці тварини, як і всі інші, не тільки здатні співпереживати та міркувати, але вони також здатні відчувати біль, страждання та смуток.


Сумно, що люди їдять мільярдами тварин з такими здібностями. Птахи, які зазвичай живуть невеликими зграями в дикій природі й мають змогу вільно пересуватись, можуть бути напхані в тісні клітки або перебувати в ангарі з 50 000 птахів. Потенційна 10-річна тривалість життя скорочується до шести тижнів для курей, вирощених на м’ясо. Їх вбивають дітьми, тому що ці птахи були генетично відібрані для такого швидкого росту, тож якщо дозволити їм стати старшими, вони матимуть хвороби серця, остеопороз та зламані кістки. Несучки живуть лише 18 місяців у просторі розміром приблизно з аркуш паперу для принтера, і несуть в сотні разів більше яєць, ніж це відбувалось на природі, а тому теж дуже страждають.


Півників вбивають на 1-2 день після народження, перемелюючи їх заживо, адже ті не можуть нести яєць і вважаються «браком виробництва». Така практика вже заборонена у багатьох країнах світу. Більше про жорстокість яєчної індустрії розповідали у цьому матеріалі.


TW. Коротке відео показує частину жорстокості у яєчній промисловості:


КОРОВИ

Корови

Корови можуть мати такі ж різноманітні характери, як коти, собаки та люди: деякі дуже швидко навчаються, а інші трохи повільніше. Деякі сміливі та схильні до пригод, а інші сором’язливі та боязкі. Деякі доброзичливі та уважні, а інші — владні та підступні. Наукові факти про корів свідчать про те, що вони співчутливі, розумні та соціальні створіння.


ЕМПАТІЯ

Ці ніжні велетні оплакують смерть і навіть розлуку з тими, кого люблять, іноді проливаючи сльози через свою втрату. Зв’язок між матір’ю та дитинчам є особливо сильним, і є незліченна кількість повідомлень про те, як корови-матері продовжують кликати та шалено шукати своїх малюків після того, як телят забирають від них і продають на ферми з виробництва телятини чи яловичини.


Телята формують соціальні зв’язки з іншими телятами та виявляють співчуття до своїх товаришів.


На відео можна побачити, як корова захищає своє теля, коли люди намагаються забрати його в неї:



СПІЛКУВАННЯ

Корови спілкуються між собою та будують тривалі соціальні стосунки з іншими коровами. Вони використовуютьрізну вокалізацію та міміку, щоб спілкуватися одна з одною, включно зі звуками, що свідчать про голод або стрес.


У дослідженні, опублікованому в Scientific Reports у грудні 2019 року, зазначається, що телиці можуть спілкуватися одна з одною, використовуючи свій стиль мукання. Це доводить, що кожна з них має свою унікальну особистість.


Дослідники взяли 333 зразки вокалізації корів і проаналізували їх за допомогою програм акустичного аналізу. Вони виявили, що корови здатні виражати різні емоції, включаючи хвилювання, збудження, зацікавленість і страждання:


«Корови — товариські, соціальні тварини, — говорить провідна дослідниця Олександра Грін, — не дивно, що вони проявляють свою індивідуальну ідентичність протягом усього життя, а не лише під час імпринтингу матері та теляти. Але це перший раз, коли ми змогли проаналізувати голоси, щоб отримати переконливі докази цієї риси».


На відео ви можете побачити, що, окрім голосу, корови спілкуються непомітними сигналами, які люди не розрізняють, як рух вух, позиція голови та хвоста, і подібна мова тіла.


МИСЛЕННЯ

Згідно з спостереженнями, телята надовго запам’ятовують деяких людей, інших телят та довкілля. Вони можуть розв’язувати задачі, наприклад, відчиняти двері зубами.


Дослідження показали, що корови чітко розуміють причинно-наслідкові зв’язки, що є ознакою розвинених когнітивних здібностей. Наприклад, вони можуть навчитися натискати важіль, щоб запустити фонтанчик, коли відчувають спрагу, або натискати головою кнопку, щоб насипати зерно, коли вони голодні. Дослідники виявили, що корови не тільки можуть вирішувати проблеми, але й отримують задоволення від інтелектуального виклику та радіють, коли знаходять рішення, як і люди.


Корови запам’ятовують місцезнаходження годівниць та джерел води, навіть після їх переміщення. Ці тварини навчаються на основі попередніх досвідів, та можуть пристосовувати свою поведінку відповідно до ситуації.


СТРАЖДАННЯ

Телят зазвичай відлучають від матерів через 1-3 дні після народження. Самці не придатні для експлуатації для молока, тому їх тримають у клітках ще до 22 тижнів, поки не забʼють на телятину. Самки змушені проходити через ті самі кола штучного запліднення, розлуки з дітьми, доїння, що триває щорічно 4-5 років. Природно корова може прожити до 20 років, але у у промисловості їй не дозволяють дожити до старості — корів відвозять на бійню тоді, коли надої зменшуються.


TW. Жорстоке ставлення до корів у молочній промисловості можна побачити на цих документальних кадрах:



Звісно, не обовʼязково мати інтелектуальні здібності, щоб вартувати нашого співчуття: багато людей, особливо дітей, не настільки розумні, та все ж не можна допускати їхнього страждання.

У наступних статтях ми розглянемо інтелект інших тварин, таких як риби та свині. Всі тварини здатні співпереживати та мислити, відчувати біль та страждання.


Саме тому мільйони людей у ​​всьому світі переходять на веганство та відмовляються споживати у їжу, чи купувати одяг чи засоби з цих розумних, емпатичних та чутливих створінь.


 

Якщо ти готов_а спробувати альтернативи без жорстокості, наш курс «Веган-експрес» допоможе тобі в цьому. Там ти знайдеш рецепти та поради для новачків та ще більше цікавинок про тварин.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page