top of page

МАЙБУТНЄ РОСЛИННИХ АЛЬТЕРНАТИВ



майбутнє рослинне

Споживач_ки все більше надають перевагу рослинним альтернативам через етичні, екологічні та інші причини, що поступово трансформує ринок. М’ясо рослинного походження має величезний потенціал у створенні сталої та етичної харчової системи.


Однак попереду ще довгий шлях: дійсно схожі на м’ясо продукти стали широко доступними для споживач_ок лише з 2013 року, а рослинне м’ясо все ще становить лише 1% роздрібного ринку м’яса. Судячи з наведених досліджень це скоро зміниться. У цьому матеріалі досліджуємо розвиток популярності рослинних альтернатив, які новинки з’являються на ринку, та чому це не просто тренд.



ЗРОСТАННЯ ПОПУЛЯРНОСТІ РОСЛИННИХ АЛЬТЕРНАТИВ

За даними Green Queen, США є одними із найбільших ринків рослинного м’яса, обсяг продажів якого у 2021 році склав 939 мільйонів доларів. Однак інші регіони також демонструють високий попит, наприклад, Європа, Азійсько-Тихоокеанський регіон і Латинська Америка.


Зростанню ринку сприяють такі фактори:

  1. Поширення стурбованості щодо жорстокого поводження з тваринами.

  2. Підвищення свідомості про переваги рослинного м’яса для здоров’я порівняно з м’ясом тварин.

  3. Зростання споживання м’яса на основі сої через схожість текстури та смаку з м’ясом тварин.

  4. Поширення веганського та леситаріанського (lessitarian — зменшення ПТП в раціоні) способу життя.

  5. Поширення усвідомленості про шкоду промислового фермерства для довкілля.

Однак перед виробниками альтернатив зараз стоять певні виклики:

  • Ціна рослинного м'яса порівняно з м’ясом тварин

Виробники рослинних альтернатив не мають підтримки від держави у вигляді субсидій, як у тваринництва. А також менший попит та доступність інгредієнтів спричиняють вищі цінники. Хоча прогнозується, що ціна на альтернативне м’ясо буде падати, а ціна на м’ясо тварин — зростати.

  • Різні погляди стосовно смаку рослинних альтернатив

Згідно з опитуванням Gallup 2020 року, 40% дорослих американців стверджують, що вони пробували рослинне м’ясо. І близько 60% тих, хто їв рослинне м’ясо, готові їсти його знову. А смак рослинного м’яса сподобався 53% людей, згідно з Foodinsight.


Продукція Beyond Meat доступна в 122,000 магазинах по всьому світу, а продукція Impossible Foods у 20,000, за даними Reuters. Популярності рослинного м’яса можуть також сприяти партнерства з популярними мережами ресторанів, такими як Burger King і Hardee’s.


В Україні за останні роки з’явились численні стартапи, які виробляють рослинні альтернативи, включаючи Meet not meat, Wanted Vegan, The loopci, Eat me at, GG Plant Based, Vega’s Divine Food, Vegurman та інші. Eat me at також укладають вигідні партнерства, бургери з їхньою котлетою тепер можна знайти в багатьох заправках WOG.


М’ясо рослинного походження дозволяє зберегти кулінарні традиції, знижуючи перешкоди для зміни поведінки у сторону етичного споживання. Якщо все що людям потрібно — це смак м’яса тварин, то його можна отримати й без вбивства.



ЧОМУ СВІТ ПОТРЕБУЄ ЗАМІННИКІВ ТВАРИННИХ ПРОДУКТІВ

  • Співчуття до тварин

Більшість продуктів тваринного походження походять з промислових ферм — гігантські комплекси, де тварини живуть у тісноті, позбавлені свободи та спілкування з іншими тваринами. У цих місцях тварини — ресурс, проте вони залишаються чутливими та розумними створіннями, і проживають своє коротке життя в стражданнях. Відчути як це — бути на такій фермі — ти можеш прочитавши наш матеріал або переглянувши фільм.

  • Здорове харчування

М’ясо рослинного походження та рослинний раціон загалом можуть запобігти цілій низці захворювань, пов’язаних із їжею та способом життя, таких як діабет 2 типу та хвороб серця. Згідно з дослідженням, заміна лише 3% калорій тваринного білка рослинним, асоціюється зі зниженням загального ризику смертності на 10%. Про всі переваги веганства для здоров’я ти можеш прочитати в нашому матеріалі.

  • Вплив на навколишнє середовище

Вживання рослин в їжу є ефективнішим, ніж вирощування рослин для годування тварин і подальше їх споживання. Кожне дослідження на сьогодні виявляє, що заміна звичайного м’яса рослинним значно зменшує будь-який виміряний негативний вплив на навколишнє середовище. Згідно з дослідженням Quantis International і Beyond Meat, м’ясо рослинного походження виділяє на 30-90% менше парникових газів та забруднення океану, ніж м’ясо тварин, а також витрачає менше енергії, води та землі. Про те, як веганство допоможе вирішити багато проблем на планеті, читай у нашому матеріалі.



ІННОВАЦІЇ В РОСЛИННОМУ НАПРЯМКУ

веган-шнітцель

Українські виробники рослинних альтернатив створюють рослинні сашимі та навіть сало (Wanted Vegan). Різноманіття рослинних альтернатив ти можеш знайти у нашому довіднику. Практично всі улюблені смаколики тепер є в рослинному варіанті: зефір, нутелла, чи морозиво.


Багато компаній у світі впроваджують інновації в цій сфері, наприклад Quorn — виготовляють м'ясо з мікопротеїну шляхом ферментації, а також Gardein, Morningstar Farms, Tofurky, Lightlife, Oatly тощо. Крім того, деякі традиційні виробники м’яса також виходять на ринок рослинного м’яса, такі як Tyson Foods, Nestlé, Hormel Foods і Smithfield Foods. Навіть найбільші у світі м’ясні компанії виготовляють м’ясо рослинного походження через доступність, різноманітність, якість і поширення веганства та вегетаріанства.


Багато інвестицій залучає напрямок культивованого м’яса. Щороку стартапи повідомляють про нові відкриття та прориви, і створюють все доступніші та етичніші версії м’яса з пробірки. Від 30 до 67% людей у різних опитуваннях за останні роки готові їсти м’ясо, вирощене в лабораторії.


Альтернативи молоку, сиру, яйцям з допомогою точної ферментації мають великий потенціал захопити ринок ще швидше, ніж альтернативи м’ясу. Вже зараз є чудові рослинні альтернативи молочним продуктам від таких брендів як Fineorganic, Fermented Food, SayCheese та інші. Однак стартапи намагаються відтворити тваринні продукти ще точніше, створивши рослинний казеїн, що зробить молочні альтернативи дуже подібними на традиційно виготовлені з виділень тварин.


Так само намагаються відтворити яйце, як це вже вдається у Just Egg. Технологія точної ферментації дозволить відтворити веганський та екологічно сталий жир тварин, колаген, морепродукти, мед та інші ПТП (продукти тваринного походження).



ЧОГО ЧЕКАТИ В МАЙБУТНЬОМУ

За деякими оцінками, світовий ринок рослинного м’яса сягне 87 мільярда доларів США до 2032 року, за іншими сума навіть вища. Прогнозується, що між 2013 і 2050 роками світовий попит на м’ясо зросте на 50%.


Ми можемо очікувати, що все більше роздрібних магазинів та закладів харчування буде впроваджувати рослинні опції. А шеф-кухарі високої кухні розроблятимуть нові етичні страви. Ми побачимо все більше альтернатив тваринним продуктам, рослинних, грибних та виготовлених за допомогою мікроорганізмів, і вони ставатимуть дешевшими та доступнішими.


Все більше урядів країн починають підтримувати рослинні альтернативи через їхню користь для здоров’я людей та довкілля. Це означає, що буде більше державних ініціатив та інвестицій, що пришвидшуватиме зростання ринку.


Зростання пропорції людей, які свідомо відмовляються від тваринних продуктів на користь рослинних також сприяє розвитку ринку рослинних альтернатив. Оскільки це переважно не якась тимчасова дієта, а етичний вибір на все життя, то попит на рослинні альтернативи буде тільки рости.


 

Якість і ефективність тваринництва знижується, а м’ясо рослинного походження стрімко вдосконалюється. Інновації в цьому секторі зроблять рослинне м’ясо ще смачнішим, доступнішим і екологічно стійкішим, ніж воно вже є.


Реєструйся на «Веган-експрес», щоб дізнатись більше про веганський спосіб життя та приходь на благодійний фестиваль «Веган Вікенд» вже на наступні вихідні, 9-10 грудня в Культ Мотив, де ти зможеш спробувати веган-їжу на фудкорті, зігрітись глінтвейном та теплими розмовами з однодум_ицями, а також підтримати наших військових. Квитки-донати можна придбати за посиланням.

70 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page