top of page

ЧОМУ У СВІТІ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ ПРІСНА ВОДА


засуха

Вода — найцінніший ресурс для всього живого. Доступ до чистої води — базова потреба та універсальне право кожної людини. Пов’язаність всього з усім на нашій планеті означає, що те, як ми споживаємо, впливає на доступність води в різних куточках світу.


22 березня — Всесвітній день води, започаткований ООН з метою інформування про важливість захисту ресурсів питної води. У цьому матеріалі ми розглянемо яку роль відіграє тваринництво в руйнуванні водних ресурсів, та чому веганство — це найпотужніше, що ми можемо зробити, щоб захистити воду від забруднення й виснаження.



ЗМЕНШЕННЯ ЗАПАСІВ ВОДИ

недоступність води

Нестача води у світі — поширена проблема, яка зростає зі зміною клімату, забрудненням навколишнього середовища, та вичерпуванням запасів води. Лише 2% від загального обсягу води на планеті становить прісна вода, яку можна споживати.


У всьому світі приблизно 70% забору прісної води використовується для сільського господарства, що включає землеробство, тваринництво та аквакультуру.


Промислове тваринництво часто покладається на підземні води для поливу кормових рослин та питної води для худоби, що впливає на зменшення запасів води. Підземні води складають 97% всіх запасів прісної води. Надмірний видобуток підземних вод для цих цілей може призвести до виснаження водоносного горизонту, впливаючи на доступність води для інших цілей.


Швидке виснаження підземних вод широко поширене в усьому світі, і його темпи прискорилися в останні десятиліття. Підземні води є відновлюваним ресурсом, але для відновлення деяких водоносних горизонтів після їх виснаження можуть знадобитися десятиліття чи навіть століття.


Рекомендації з економії води — закривати кран, поки чистиш зуби, приймати душ, а не ванну — бліднуть, в порівнянні з тим, скільки води витрачається на виробництво продуктів тваринництва, таких як м’ясо, молоко та сир. Гамбургер витрачає приблизно 2,500 літра води, це приблизно 10-20 ванн. Щоб зекономити цю кількість води тобі прийшлось би не митись в душі протягом близько 2 місяців.


Витрати на гамбургер включають воду, яка використовується для вирощування зерна, яке їдять корови, і воду, яка використовується на різних етапах обробки та приготування гамбургера. Для порівняння, вирощування яблука потребує приблизно 130 літрів води, а вирощування помідорів — близько 25 літрів.


Для шкіряного взуття потрібно приблизно 13,723 літра води. Немало також потребує бавовна, про альтернативи цим матеріалам ми розповідали в статті. Виробництво шкіри потребує багато води для дублення. Але є ще гірші наслідки шкірної індустрії.



НАСЛІДКИ ШКІРНОЇ ІНДУСТРІЇ

виробництво шкіри

Шкірна та хутрова промисловість є не лише жорстокою, а й однією з найбільш забруднювальних і екологічно шкідливих галузей у світі. Промислові стоки скидаються на поверхню землі або в громадську каналізацію. Забруднювачі шкідливо впливають на воду, ґрунт, рослини та здоров’я людини. Щоб розв’язати проблеми з водою необхідно знайти альтернативи цій промисловості.


Шкіряні заводи споживають велику кількість води, яка використовується з сильнолужними та висококислотними сумішами, солями хрому та сульфідами в процесі дублення. Ця забруднена токсинами вода неуникно потрапляє у природу та в джерела води.


Часто такі заможні країни, як США, відкривають шкіряні заводи за кордоном, де є менше екологічних норм, які захищають місцеві громади. У результаті в бідніших регіонах Азії виробляється більше шкіри тварин, ніж будь-де. Громади навколо цих шкіряних заводів страждають від забрудненого повітря, води та ґрунту, що шкодить їх здоров’ю, а також безпеці їхніх харчових систем. Це несправедливе ведення бізнесу є проявом екологічного расизму.


Приблизно 80-90% шкіри дублять солями тривалентного хрому. Хром має здатність проникати в клітини людини та викликати патогенні ефекти, такі як алергічні реакції, виразки шкіри та захворювання дихальних шляхів, тому класифікується як канцерогенний та мутагенний.


У звіті Nature.com за 2017 рік про ризики для здоров’я, пов’язані зі шкіряною промисловістю, зазначається, що працівники цієї галузі хворіли на «астму, болі у спині, бронхіт, хронічний дерматит, хромосомне стирання, гіпертензію, зміни гемоглобіну, метаболічний синдром, пошкодження ДНК і навіть рак».


Індустрія намагається знайти сталі способи виробництва шкіри та всіляко применшити її негативний слід. Веганські альтернативи шкірі є значно екодружнішими, та дозволять нам перейти від тваринницької індустрії до більш сталих та етичних практик.



ІНШІ ВПЛИВИ ТВАРИННИЦТВА


Тваринництво потребує великих територій землі. Не лише для випасу, а й для вирощування кормів, адже більшість тварин — 74% з них — замкнені в концентрованих промислових установах, ніколи не бачать сонячного світла чи зеленої трави. У світі вбивають понад 100 мільярдів тварин щорічно, і це катастрофічно не лише з погляду етики, а й екології. Враховуючи масштаби цієї промисловості бачимо, що ключ до збереження водних ресурсів полягає в переході до веганства.


Евтрофікація

Евтрофікація виникає, коли у водойму потрапляють біозабрудники, такі як добрива та гній. Часто гній, яким обробили поля, змивається дощами у найближчі ріки. Внаслідок евтрофікації більша частина флори та фауни водойми може бути знищеною, а екосистема водойми — різко та катастрофічно зміненою.


Забруднення нітратами

Тваринництво виробляє стільки гною, що земля не може його ввібрати. Гній просочується до підземних вод, або змивається з опадами до місцевих рік та озер. Нітрати та кишкова паличка — найпоширеніші забрудники. Раніше ми розповідали про забруднення тваринництвом довкілля в Україні та світі, особливо забруднення води нітратами та антибіотиками.


Деградація природних екосистем

Для вирощування корму для тварин та пасовищ відведено 80% всіх земель. Оскільки чисельність населення зростає, зростає попит на продукти тваринництва, і водночас потреба в освоєних землях. Це є головним рушієм знеліснення, зорювання полів та висушування боліт, адже ці землі «очищають» для вирощування кормових рослин.


В результаті ми втрачаємо природні території, які допомагають компенсувати наслідки зміни клімату, вбираючи вуглець та відбиваючи сонячне світло. І втрачаємо біорізноманіття, бо дикі тварини не мають де жити.


Дослідження показують, що якби всі на планеті перейшли на рослинне харчування, ми б скоротили глобальне використання землі для сільського господарства на 75%. Ці землі допомогли б природі відновитись.



ПЕРЕВАГИ ВЕГАНСТВА ДЛЯ ДОВКІЛЛЯ

веганство

Якщо подивитись на оцінку витрат води на кілограм продукту, бачимо що продукти тваринництва є лідерами. Всі рослинні продукти, окрім горіхів, рису, арахісу та пшениці, потребують значно менше води, ніж тваринні продукти.


Наприклад, рослинний бургер використовує на 75-95% менше води, на 93-95% менше землі, та спричиняє на 87-90% менше викидів парникових газів.


У світі 2 мільярди людей не мали доступу до безпечного джерела води у 2017 році. Водночас тваринницька індустрія продовжує розводити мільярди тварин лише для того, щоб експлуатувати та вбивати їх, витрачаючи та забруднюючи воду при цьому. Оцінимо які ще є екологічні переваги веганства.


Дослідження показують, що харчовий вплив веган_ок становить 25,1% від впливу людей, які їдять багато м’яса (≥100 г на день) для викидів парникових газів, 25,1% для землекористування, 46,4% для використання води, 27,0% для евтрофікації та 34,3% для біорізноманіття. Тобто, оцінюючи приблизно, веганство створює в 4 рази менше парникових газів, використовує у 2 рази менше води, та спричиняє в 3 рази менше втрати біорізноманіття та евтрофікації.


Ми вбиваємо мінімум 100 мільярдів тварин щороку, не враховуючи трильйони риб, яких виловлює промислове рибальство. Щоб краще уявити цю цифру можна підрахувати скільки тварин припадає на одну людину: населення планети приблизно 8 мільярдів, 100/8=12,5 тварин на одну людину в рік. Однак якщо врахувати всю виловлену рибу — приблизно 265 тварин в рік може врятувати одна людина, перейшовши на веганство.


Веганство, засноване на принципах співчуття та справедливості, виступає за уникнення експлуатації та завдавання тваринам страждань. Тварини, яких вирощують у промисловості, проходять через ув’язнення, каліцтва та смерть. Живі істоти цінні самі по собі, а не тим як можна їх використати. Дивлячись на тварин з емпатією, можна усвідомити, що вони здатні відчувати біль, задоволення та бажання жити.



 


Утримуючись від продуктів тваринного походження та заміняючи їх рослинними, ми не підтримуємо карнізм — ставлення до живих істот як до товару. Перехід на веганство дозволяє нам узгодити наші дії з принципами доброти та поваги, які розділяють більшість людства. Ми можемо зробити внесок для порятунку тварин, людей та природи, перейшовши на веганство.


Підтримай діяльність «Кожної Тварини» донатом, щоб ми могли готувати для тебе корисні матеріали про веганство та світ, і відправляти веган-пайки військовим.

51 перегляд

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page