top of page

ВЕГАНКАМИ НЕ НАРОДЖУЮТЬСЯ, НИМИ СТАЮТЬ: 5 ІСТОРІЙ ДІВЧАТ, ЯКІ ОБРАЛИ ВЕГАНСТВО



Два роки тому команда «Кожної Тварини» запустила проєкт про веганство для початківців «Веган-експрес». Тоді ми й не сподівалися на те, що за цей час він набуде такої популярності, зокрема, й серед української молоді. Наразі майже 8500 людей пройшли наш безплатний курс. Всі вони отримали інформацію, як стати веганом чи веганкою, та знайшли однодумців і підтримку в нашому чаті, де вони досі підіймають питання, які їх турбують. Ми зрозуміли, що робимо правильні та важливі речі завдяки відгукам від веганів і веганок. Але краще за нас розкажуть наші дії, які призвели до того, що сотні українців та українок, обрали життя без насилля над тваринами.


Сьогодні ми зібрали для тебе п’ять історій дівчат, які стали веганками завдяки курсу «Веган-експрес». Вони розкажуть про свій особистий досвід веганства та надихнуть тебе змінити цей жорстокий та несправедливий світ на краще.

 

Перша розповідь — про Рену. Вона, як і багато з нас, почала замислюватися над ненормальністю вбивства тварин ще в дитинстві. Але ховала питання, які виникали в її голові, далеко вглиб. Втім, одна зустріч та один клік змотивували її зробити перехід на веганство.



Рена

Inst @dakhoven


Як і чому ти стала веганкою?

Змалечку я постійно чула від рідних, що вживання м’яса є обов’язковим, а мед, яйця, молоко та інше — тварини дають для людей. Ще у шкільні роки я задумувалась: «Спеціально для людей? Це дивно». І, коли я була в селі у бабусі, бігла в дім, щоб не бачити вбивство курки. Але все ж харчування без продуктів тваринного походження я не уявляла.


Життя почало змінюватись після знайомства в інстаграмі з @kostia_yuzviuk. Через пів року нашого спілкування він став веганом й активно публікував факти та різну інформацію на цю тему. Я почала цікавитись глибше, дізналась про те, що турбувало мене в дитинстві. Щодня знаходячи відповіді на питання, що хвилюють мене, я поступово змінювала спосіб свого життя. Останньою краплею став чудовий курс vgnxprs. Ось вже рік я веганка, бо я проти експлуатації істот.


Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?

Своїми діями я не стаю причетною до чиїхось страждань — вагомий плюс. Також перевага — відсутність дискомфорту після їжі.


Вагомий недолік: поки що в нашій країні недостатньо лікарів_ок, які адекватно сприймають веганів_ок.


Як веганство змінило твоє життя?

Я стала значно екосвідомою та більш прискіпливою до поживності та користі їжі, яку вживаю.


Як гадаєш, світ стане веганським?

Людство має таку перспективу в майбутньому. Але, можливо, світ буде просто вимушений стати веганським через екологічне питання.


Що ти можеш порадити невеган_кам?

Головне усвідомити, що будь-яка тварина — це не маріонетка для людини, щоб робити з нею все, що забажаєш. Також не обов’язково обожнювати тварин, щоб бути веганом_кою, емпатії достатньо. Важливо зрозуміти основні проблеми, з якими бореться веганство, детально ознайомитись з особливостями харчування і бути відвертим до себе!

 

Спроби Марії-Єсенії у підлітковому віці змінити свій раціон зазнавали невдачі через родину. Лише після отримання незалежності від батьків, вона перейшла на вегетаріанство. Коли в колі її спілкування почали з’являтися веган_ки, в неї з’явилися думки про веганство, але їй бракло інформації про те як стати веганкою та з чого почати. Тут став в пригоді «Веган-експрес».



Марія-Єсенія

Inst @yeseniia.teo


Як і чому ти стала веганкою?

З самого дитинства я любила тварин і життя зводило мене з ними дуже близько. Весь мій дитячий простір (мультфільми, казки, іграшки тощо) вчив мене, що вони друзі (а друзів не експлуатують і не їдять), і я мала дисонанс, оскільки розуміла походження їжі за столом. У підлітковому віці мала спроби перейти на вегетаріанство, але вони присікалися бабусею чи батьками. І тільки у 21 рік я змогла повністю свідомо та самодостатньо обрати «не їсти м’ясо та рибу», але знала, що колись перейду саме на веганство. Через пів року у моєму особистому просторі з’являється більше веганів_ок та інформації, а саме мені її не вистачало. Я не знала про кількість веганів_ок в Україні, не знала про пабліки, де перевіряють склад їжі «за тебе» і ти можеш купувати стільки різного веганського у звичайних супермаркетах. Я не знала відповіді на свої запитання, бо не могла їх навіть сформувати через відсутність інформації. У тому числі я натрапила на курс «Веган-експрес», який був одним з тих, хто доклав останні камінці у будування мого переходу. Я стала веганкою, бо я проти будь-якої експлуатації тварин і тому, що я не хочу підводити себе-маленьку, яка не розуміє, чому ми їмо друзів.


Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?

Найбільший плюс веганства — непричетність до страждань та гарне фізичне самопочуття.


Найбільший мінус — відсутність у моєму житті тепер плівки для фотоапарата (активно шукаю та чекаю альтернативу).


Як веганство змінило твоє життя?

Веганство змінило життя тільки на краще. Я ліпше себе відчуваю, схудла. Рідні мене підтримують, а мама із задоволенням дивиться на мій досвід і також планує перейти на веганство.


Як гадаєш, світ стане веганським?

Світ обов’язково стане веганським, оскільки це розвиток. Наша еволюція веде нас до збільшення прав у тих, у кого їх недостатньо. Так само буде і з тваринами.


Що ти можеш порадити невеган_кам?

Невеган_кам хочу порадити уміти оточити себе об’єктивною інформацією. Не дивитись «показушні» або агресивні відео (що від одної, що від іншої сторони), а ось взаємоповажні діалоги чи просто цікаві факти — так.

Знайте, вас підтримає набагато більше людей, ніж ви можете собі уявити! Варто тільки захотіти.

 

Не вистачало знань про життя веганів та веганок і Чайці, хоча глибоко в душі вона завжди знала, що стане нею. І це сталося після 8 років вегетаріанства. Вона змогла наважитися на повне виключення тваринних продуктів зі свого життя щойно дізналася про те, якою жорстокою галуззю є тваринництво.



Чайка

Inst @plastic.dot_ua



Як і чому ти стала веганкою?

Я була вегетаріанкою з 16 років і загалом цей досвід зайняв майже 8 років. Тоді в мене було кілька інтернет-знайомств, які опосередковано змусили замислитися. Я така, що довго поглинаю інформацію, а потім різко видаю результат. Тож, у певний момент просто не змогла більше їсти м’язи тварин, і з того ж моменту знала, що колись стану веганкою. Тоді мені було мало підтримки, надзвичайно мало продуктів та особливо мало інформації. Цього року записалася на травневий курс «Vegan Express», бо подумала, що, можливо, він допоможе потроху з часом перейти. Тоді зайнятися ним не змогла через сімейні обставини, але у липні серйозно взялася. А потім, отримавши знання, пішла до супермаркету, зробила закупи та зрозуміла, що тепер я — веганка.


Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?

Найбільший плюс, напевно — те, що це мій особистий розвиток, яким я заразом впливаю на розвиток суспільства та навіть планети. Мені важливо бути корисною і я відчуваю, що навіть вибором кави на рослинному молоці щодня трішки допомагаю нам усім. Мінус — це не саме веганство, а ставлення до нього більшості. Але на фоні цього ще приємніше отримувати підтримку від окремих людей та виробників.


Як веганство змінило твоє життя?

Веганство сильно змінило моє життя! Від купи нових знань та зміни раціону, до чудової нової спільноти та знайомств у чатику «Веган-експрес». І впевнена, що це тільки початок.


Як гадаєш, світ стане веганським?

Світ має стати веганським. Я не можу заглянути у майбутнє, але просто зараз бачу, як він активно змінюється у цьому напрямку. Це той щоденний вибір, без якого можливо навіть не вижити планеті. І так, це настільки глобально. Це як сортування і перероблювання сміття або вибір локальних продуктів замість екзотичних — невеликі щоденні дії кожного та кожної, які можуть нас врятувати й вже рятують.


Що ти можеш порадити невеган_кам?

Найважливіше тут, як на мене — наважитися. На сприйняття нової інформації, в ідеалі відсторонене та об’єктивне. На конструктивний діалог із веган_ками (замість конфліктів та агресивного захисту своїх поглядів). На прийняття веган_ок як рівноцінних людей зі своїми історіями та знаннями. Та головне — на зміни. Я на власному досвіді переконалася, що веган_ки — доброзичливі люди, які можуть підтримати та не мають на меті одразу всіх переламати, щоб світ за один день відмовився від тваринних продуктів. Усі розуміють, що зміни — це, у першу чергу, процес. А те, чого (тепер вже) ми справді хочемо — щоб нас спокійно вислухали й розуміли, що ми такі самі люди, зі своїми потребами та поглядами, щоб нас підтримували чи, хоча б, не перешкоджали робити власний вибір.

 

Світлана полюбляла смак морозива та сиру, вона не уявляла життя без м’яса та інших тваринних продуктів. Але зрозуміла, що це — справа звички, причому поганої, яку нав’язували суспільству протягом багатьох тисячоліть. Тож вона прийняла рішення думати своєю головою й обрала альтернативу знущанням з тварин — рослинне харчування.



Світлана

Inst @l.crazy.harmony


Як і чому ти стала веганкою?

З етичних причин. Не хочу, щоб хтось страждав через те, що мене змалку привчили, що я маю їсти мертвих тварин.


Під час повномасштабної війни в Україні це стало для мене максимально зрозумілим питанням. Росіянам змалку вносять у голову пропаганду і вони живуть нею. Так, зараз вони думають, що це необхідне «маленьке зло» — вбивати українців задля їх умовної «безпеки». А до цього люди використовували рабів і вважали, що це ОК. І тут я зрозуміла! Це ж я! Мені кажуть їсти тварин норма — я їм, я не думаю, а просто роблю, що кажуть інші.

Вирішила, що буду думати своєю головою і написала вам про допомогу, бо в мене була й інша проблема — я обожнюю смак м’яса, сир, морозиво, і раніше мої спроби відмовитись від цього були провальні. Саме ваша підтримка та рекомендації допомогли мені безболісно пройти етап відмови.


Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?

Плюс: гордість за те, що я можу приймати власні рішення і дотримуватись їх. Розуміння своєї свободи у виборі.


Мінус: не можу сказати, що вони є. Існують деякі складнощі в тому, щоб вивчати нові рецепти, обирати в меню те, що я їм. Та я вважаю, що це справа звички й такі складнощі в мене були завжди, коли я починала робити щось нове. Тож, для мене немає мінусів.


Як веганство змінило твоє життя?

Зараз ніяк. Запитайте мене через рік, два, десять.


Як гадаєш, світ стане веганським?

Не знаю що буде завтра. Не можу говорити за інших людей. Проте, я точно знаю, що коли є альтернатива вбивству та знущанню — я хочу обирати альтернативу. Сподіваюся, світом буде правити любов та турбота один про одного. Сподіваюся на свідомість людей.


Що ти можеш порадити невеган_кам?

  • Не поспішайте. Вивчіть детально питання. Почитайте різні дослідження, ознайомтесь з різними точками зору.

  • Не пускайте у своє інформаційне поле агресивних веганів та агресивних дотримувачів традиційного харчування. Взагалі фанатики — це не є «гуд». В жодній сфері життя.

  • Зверніться до @vgnxprs, там вам допоможуть розібратись у питанні, не засуджуючи за те, на якому етапі ви зараз.

  • Спробуйте відмежуватись від стереотипів — багато з них нам нав’язали з дитинства.

  • Якщо ви вже на шляху змін, знайдіть тих, хто вже пройшов його. Вам не завадить підтримка.

  • Головне — думайте своєю головою і не дозволяйте впливати на свою свідомість. Ви людина і маєте право приймати свої рішення. Це ваша головна перевага перед іншими формами життя. Ви людина. Ви вільна людина. Приймайте свої рішення. Не картайте себе за помилки, та ставайте кращою версією себе кожного дня.

 

Досвід веганства навчив Данію більше цінувати себе і своє тіло. Вона переходила поступово, хоча останньою краплею став культовий фільм «Земляне», який часто радять вегани й веганки після питання: «Як перейти на веганство?» Більше тематичних фільмів можна подивитися за посиланням.



Даная

Inst @_dankls


Як і чому ти стала веганкою?

Веганкою стала після перегляду фільму «Земляни». До цього я відмовилась від косметики, яка тестується на тваринах, виробів зі шкіри, до хутра завжди ставилася негативно. А от веганкою стала лише після перегляду фільму — він занадто мене вразив, і я почала більше цікавитися цією темою, так і перейшла.


Що стало для тебе найбільшим плюсом веганства? А мінусом?

Найбільший плюс — загальне самовідчуття, мені тепер ніби легше жити, знаючи, що я нікого не їм. Мінус лише в тому, що забуваю пити B12.


Як веганство змінило твоє життя?

Я дізналася набагато більше рецептів, але з бобовими мені однаково тяжко.

Також почала більше слідкувати за своїм здоров’ям та регулярно здавати аналізи, стала вживати менше алкоголю, не скажу, що я часто його пила, але тепер мені взагалі не хочеться, а ще в моєму житті з’явився спорт. Це все відбулося не одразу, я себе не примушувала, і веганство також не зовсім про це. Але коли стала веганкою, то почала більше цінувати себе та своє тіло.


Як гадаєш, світ стане веганським?

Якщо чесно, то навіть не знаю. Має пройти занадто багато часу, свідомість людей має змінитися, мені дуже складно уявити коли це відбудеться і чи станеться взагалі.


Що ти можеш порадити невеган_кам?

Я б порадила не ставитися категорично до веганства, а спробувати додати у свій раціон страви, у яких немає тваринних продуктів, розширити його, спробувати щось нове, більше заглибитися у тему веганства і зрозуміти чому це важливо. Страждають не лише тварини, а й ми також. Так чому б не зменшити негативний вплив на нас та середовище? Тому моя порада — вивчати більше інформації. А людям, які кажуть та пишуть під постами веганів_ок: «Ну я ж люблю м’ясо, мені важко відмовитись/ Нащо ви створюєте щось схоже на м’ясо, якщо любите тварин/ Мені більше м’яса дістанеться, раз веган_ки відмовляються/ я б зараз стейк з’їв» — я раджу сходити до психолога.



 

Чому «Веган-Експрес»?


Ці 5 історій — лише верхівка айсберга під назвою веганство (спойлер: не той, що потопив «Титанік»). Позаду — 89 наборів охочих дізнатися про індустрії, що тисячоліттями вбивають та експлуатують тварин та про те, як навчитися встановлювати причинно-наслідковий зв’язок між їжею і тим, як вона потрапляє до нас на тарілку. Попереду, сподіваємося, ще більше реєстрацій, і, відповідно — більше веганів і веганок та збережених життів наших друзів по планеті.


Якщо ти ще вагаєшся, не розумієш хто такі ті веган_ки взагалі, не знаєш як вберегти довкілля та тварин, хочеш зробити користь для свого здоров’я та всіх, хто тебе оточує — переходь за посиланням та реєструйся на безплатний 7-денний курс «Веган-експрес». Можливо, саме ти станеш нашим наступним героєм чи героїнею!

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page