top of page

ЧОМУ ВЕГАН_КИ НЕ НОСЯТЬ ЦЕ?



Наш із тобою світ переповнений швидкоплинними трендами та речами-одноденками. Мас-маркет часто пропонує речі «на сезон» з незрозумілим складом та сумнівною якістю. Однак культура споживання повільно розчиняється у потоці екоактивізму та свідомих покупок, а разом з цим набуває популярності й веганська мода.


Веганство не обмежується лише невживанням мʼяса, яєць, молока, а й містить у собі відмову від всього, що пов’язане зі вбивством та експлуатацією тварин. Тому сьогодні ми поговоримо про гардероб без жорстокості та речі «не по вегану».


У попередній статті ми вже зачепили тему одягу, який не носять вегани та зробили добірку магазинів, де його можна придбати. Цього разу ми детально розкажемо про невеганські матеріали та пояснимо, чому багато людей сьогодні відмовляються від хутра, шкіри, вовни та не тільки.



Що таке веганська мода?


Веганська мода — це одяг, взуття та аксесуари, які не містять продукти тваринного походження (ПТП). Етичні споживачі відмовляються від натуральної шкіри, вовни, кашеміру тощо на користь рослинних та штучних альтернатив. Підтримувати жорстокість та спонсорувати вбивство тварин відмовляються не лише веган_ки, а й люди, які просто турбуються про довкілля та долю тварин.


Зазначимо, що веганське ≠ синтетичне і дороге, а тваринне ≠ якісне й довговічне. У суспільстві досі популярна думка, що якщо купувати шкіряне взуття, то воно обовʼязково довго «прослужить», а найтепліші светри чи шкарпетки — тільки з натуральної вовни. Ретельно добирати гардероб й уникати неякісних речей дійсно треба, але заплющувати очі на страждання тварин через це не можна! Тим паче, що зараз ми з тобою маємо величезний вибір товарів та можливість бути стильними без ПТП.


Яскравим прикладом підтримки веганської моди став Vegan Fashion Week, який проводять із 2018 року. Дизайнери пропонують світу стиль без жорстокості та модну етичну альтернативу тваринним матеріалам. Попит на етичний одяг та взуття зростає в усьому світі, тому не дивно, що бренди частіше створюють веганські образи та відмовляються від продуктів тваринного походження. До речі, цього року на VFW пройшов показ від Ukrainian Fashion Week під гаслом «Співчуття». На ньому 11 українських дизайнерів представили свої cruelty-free колекції.



Як одяг з тваринних матеріалів пов’язаний з екологією?


Тваринництво завдає величезної шкоди екології, тваринам та нашому з тобою здоровʼю. Адже 14,5% всіх щорічних викидів антропогенних парникових газів припадає на цю жорстоку промисловість. Виснаження ґрунтів, забруднення повітря та водойм, значне використання водних ресурсів тощо — усе це призводить до критичних наслідків для людства.

Шкіряна, хутряна та тканинна промисловості використовують величезну кількість води у своїй роботі: напоювання тварин, очищення шкур, промивання хутра, «добування» шовку і т.п. Натуральні тканини з тварин не лише виснажують водні ресурси, а й забруднюють їх. Адже значна частина компонентів обробки сировини — це різноманітні токсичні речовини.


Деякі «екознавці» полюбляють вказувати на те, що натуральна шкіра розкладається набагато швидше, аніж штучна, тому краще обирати її. Однак їх «натуральну» шкіру якраз і обробляють десятками хімічних сполук, щоб вона не «розлізлася» під час носіння. Найчастіше це ціанід, хром та різні смоли. А отже кінцевий продукт шкіряної промисловості вже більш токсичний та шкідливий для нас з тобою, аніж його синтетична чи рослинна альтернатива. Це, до речі, ще одна причина стати веганом чи веганкою.



Які матеріали не по вегану?


Якщо тебе цікавить чи носять веган_ки шовк/шкіру/хутро, то коротка відповідь — ні! А детальний розбір найпопулярніших не веганських матеріалів ми підготували нижче. Лови 5 позицій, які варто прибрати з гардероба веган_ки.

  • Шкіра. Це найочевидніший продукт жорстокості до тварин, який, на жаль, й досі користується шаленою популярністю. Деякі люди вважають, що шкіра — побічний продукт м’ясної промисловості, але це не так. Тварин найчастіше вирощують заради мʼяса й шкіри окремо. Саме тому на багатьох фермах не турбуються про добробут тварин. Особини народжуються та живуть в жахливих умовах, щоб потім стати шкіряним взуттям, сумкою чи одягом. Активісти PETA показали, як на одній із ферм в Азії, працівники шкуродерні зривають шкіру зі ще живих пітонів. Заради шкіри найчастіше вбивають корів, кіз, свиней, крокодилів, коней тощо.

  • Хутро. Задля отримання цього матеріалу щороку вбивають близько 100 млн тварин. Найчастіше жертвами хутряної промисловості стають шиншили, норки, песці, зайці та лисиці, але іноді це трапляється навіть із собаками. «Хутряних» тварин навмисно перегодовують та утримують у маленьких клітках. Активні й розумні звірі страждають від психологічних розладів, перебувають у постійному стресі та стають дуже агресивними. Тому на таких фермах розповсюджені випадки канібалізму та самокаліцтв. А закінчують своє життя беззахисні тварини від задушення газом, сильного удару важким предметом чи шокером. Однак це не завжди спрацьовує, тому хутро знімають зі ще живих тварин. Більше про методи вбивства та їх гуманність ми писали тут.

  • Вовна. Тварин стрижуть впродовж всього їх життя і цей процес зовсім не такий, яким його показують в рекламі чи фільмах. Вівці під час стрижки знаходяться у постійному стресі та часто отримують травми. Стригалі разом із вовною зрізають тваринам шматочки шкірі та іноді вух. Люди помилково вважають, що вівцям потрібні стрижки, але насправді звірі мають рівно стільки вовни, скільки їм необхідно для регулювання температури тіла. Вони скидають зайву вовну навесні, однак індустрії невигідно чекати, тому їх стрижуть вручну. Це призводить до того, що щороку близько 1 млн особин помирають від переохолодження. Єдиний вид овець, який не може жити без стрижки — це «меринос», але їх штучно вивели генетики, щоб отримувати ще більше вовни. Це вчергове доводить, що людство хвилюється лише про свій добробут, а не комфорт інших жителів планети.

  • Пірʼя та пух. Популярний наповнювач для курток та пальт вищипують із птахів. Качок та гусей зазвичай общипують після забою на мʼясо, однак часто птахи страждають від жорстокої процедури й за життя (так, наприклад, можна вищипати тварину під час линяння 4-5 разів впродовж її життя). Саме під час цього процесу птахи отримують найбільше пошкоджень, адже разом з пухом, люди виривають у них й шматочки шкіри. І все це супроводжується жахливим стресом і страхом для тварини.

  • Шовк. Ніжні та вишукані нитки шовку створюють шовкопряди, і роблять вони це для себе, а не для чергової хустки чи блузки. Гусінь замотує себе в спеціальний шовковий кокон, у якому перетворюється на метелика та прогризає собі шлях назовні. Саме тому, щоб не пошкодити такий «цінний» матеріал, люди варять шовкопрядів живцем, аби ті не встигли зіпсувати нитку. В індустрії існує техніка, де шовкопрядів залишають живими, але такий матеріал коштує дорожче, а сама комаха більше не може їсти, літати й жити звичним життям. Для того, щоб масштаби шовкового вбивства були більш зрозумілими, зазначимо, що для 450 г шовку потрібно вбити 3 000 шовкопрядів. Дізнатися більше про ставлення веганів до комах ти можеш тут.

Також продуктами жорстокості є: кашемір (тканина виготовляється з підшерстя кашемірових кіз. До 80% новонароджених козенят вбивають лише тому, що їх вовна не відповідає «стандарту» індустрії), ангорська вовна (її видирають із живих й переляканих ангорських кроликів), перламутр (добувається з раковини молюска), глютиновий клей для взуття та тканин (виготовляється зі шкіри та кісток тварин) тощо. А устілки для взуття виготовляють зі шкіркартону. На жаль, тут, як і з ліками, які тестуються на тваринах, ми поки не маємо альтернатив.



Веганські альтернативи


Тепер розгляньмо яка тканина є веганською. Одразу зазначимо, що не всі веганські матеріали — екологічні. Наприклад, для вирощення бавовни витрачають величезну кількість води та обробляють землю пестицидами, а синтетичні матеріали містять мікропластик, який дуже повільно розкладається та шкодить здоровʼю. Однак для їх виробництва не вбивають і не експлуатують тварин чи інших мешканців планети, тому це вже хороший аргумент спробувати щось «нетваринне».


Знайти прийнятну для себе альтернативу легко, адже веганський одяг створюється як із синтетичної, так і з рослинної сировини. До синтетичних тканин без ПТП відносять: акрил (називають «штучною вовною» й добувають із природного газу), віскозу (отримують хімічним шляхом з деревної целюлози й обирають для літнього одягу), ліоцел (в основі евкаліптова целюлоза), мікрофібру (складається з поліаміду та поліестеру, які добре поглинають воду й відштовхують жир), екохутро (важко відрізнити від тваринного та легше доглядати за ним) тощо.


До натуральних тканин без ПТП відносять: конопляну тканину (екологічний матеріал, який не потребує багато води та хімічної обробки), льон (міцний та шовковий на дотик), органічну бавовну (потребує набагато менше води та пестицидів, аніж звичайна), рамі (тканина з кропиви, яка не дуже еластична, але дозволяє шкірі «дихати») та інші.


Існує навіть веганська шкіра. Вона зазвичай виготовляється зі гнучкого пластику, особливих видів грибів, переробленої шкірки та листя яблук/ананасів, кактусів тощо. Така шкіра тонша, легша та довговічніша за натуральну. А ще веган-шкіра — це матеріал, заради якого не вбили жодну тварину цієї планети. Отже, відповідь на питання «чи можуть веган_ки носити штучну шкіру?» — однозначно так!


Перелік того, що веган_ки використовують замість шовку/шкіри/хутра дуже великий, тому підібрати етичний одяг — не проблема. Головне — бажання і трохи практики.



А секонд-хенд — «по вегану»?


Друзі й подруги, ми з командою «Кожної тварини» не можемо оминути й тему секонд-хендів. Адже саме їх називають екологічною альтернативою у світі «швидкої моди». Однак чи може веган_ка купувати вживаний одяг з ПТП?

У веганській спільноті думки стосовно цього дуже різняться. Одні вважають, що заради цього одягу, взуття чи аксесуарів тварину вже вбили, тому варто якнайдовше використовувати річ. Інші — що етична складова веганства не дозволяє використовувати продукти тваринного походження навіть вторинно.


Придбавши нові чи вживані товари тваринного походження, ми підтримуємо індустрію та створюємо на них попит. Масштаб порівняно менший, ніж при купівлі нових речей у магазині, але він є. З економічної точки зору, якщо ми створюємо попит, то секонд-хенди ймовірніше віддаватимуть перевагу товарам тваринного походження під час чергової закупівлі. І навпаки, якщо попиту немає, то відповідно такі товари не будуть популярними та на них не можна буде заробити.


Також, обираючи вироби тваринного походження, ми умовно погоджуємося, що тварин дозволено експлуатувати та вбивати заради одягу. Ми ніби не бачимо проблеми, оскільки річ не нова.


Якщо маєте можливість, намагайтеся перевіряти склад речей, які купуєте, та обирайте етичні товари.


А якщо ти хочеш дізнатися про веганство більше — реєструйся на наш безоплатний 7-денний курс «Веган-експрес». Там ти не лише знайдеш інформацію про веганський спосіб життя та зворотний бік тваринництва, а й зможеш долучитися до нашої веган-спільноти, яка допоможе тобі з пошуком веганського одягу й підтримає у потрібний момент.


Кожен може змінити світ, просто почавши з себе!

297 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page