top of page

ЕФЕКТИВНІ СТРАТЕГІЇ СТВОРЕННЯ ВЕГАНСЬКОГО СВІТУ


стратегії створення веганського світу

Тваринництво — одна з найактуальніших проблем сучасності. Перехід до менш інтенсивної тваринницької індустрії є невід’ємним кроком для зменшення страждань тварин. Проте наслідки його реалізації виходять далеко за межі цього: покращення біобезпеки та пом’якшення зміни клімату — лише декілька з них.


У цьому матеріалі ми детально розглянемо шляхи досягнення головної мети — припинення тваринництва. Порадимо ресурси, де активіст_ки можуть вдосконалювати свої навички та обʼєднуватись з однодумцями.


ПЕРЕЛОМНИЙ МОМЕНТ

веганська революція

Ідеї, подібно вірусам, можуть поширюватись, і якщо мова йде про настільки важливу концепцію, як веганство, це може врятувати світ.


Є гіпотеза, що коли світ досягне певної кількості веганів та веганок, настане переломний момент і відбудеться глобальна зміна парадигми. Тому боротьба за права тварин та відмова від експлуатації має надзвичайне значення — ми можемо наблизити цей переломний момент.

Дослідження показують, що існують певні критичні пороги. Від 10% до 25% населення світу, що обирають веганський спосіб життя, може призвести до глобальних змін, і вже не буде незначним рухом.


Однак деякі дослідники, як, наприклад, Че Грін, сумніваються у цій концепції, стверджуючи, що існує обмежена кількість людей, які готові перейти на веганство. Тим не менше, щоб забезпечити найкращий результат, ми маємо використовувати всі можливі стратегії, поєднуючи їх.


Одна з ключових ідей, на яку варто звернути увагу, — активізм на користь тварин може бути більш ефективним для збереження життів тварин, ніж лише уникнення тваринних продуктів. Хоча перехід на веганство надзвичайно важливий, нам потрібно якомога більше освічених та активних активіст_ок, які залишаються в русі впродовж всього життя. Тут зібрали для тебе поради як не вигоріти при цьому та поєднувати роботу та активізм.


Дуже важливо бути в курсі кампаній на захист прав тварин та допомагати, поширюючи їх і стаючи волонтер_ками. Більше зосереджуватися на впливі як на корпоративну, так і на державну політику для створення довгострокових змін для тварин.


Інші цінні ідеї Че Грін:

  • Нам потрібно стати політично впливовими, а потім використовувати цей вплив, щоб знищити системи, які зараз дозволяють — і навіть сприяють — стражданням тварин.

  • Ми повинні шукати нові сміливі ідеї, які роблять використання тварин і жорстоке поводження з ними застарілими. (Наприклад — культивоване м’ясо)

  • Страждання тварин зростають зі зростанням населення планети. Робота над зменшенням зростання людської популяції значною мірою сприяє захисту тварин.


ДІЄВІ СТРАТЕГІЇ

стратегії команд

  • Веганство за замовчуванням (Vegan default)

Це підхід до нормалізації веганства, що спонукає людей до здорового та сталого вибору харчування, який показує високу ефективність. Коли веганство є варіантом за замовчуванням, клієнт_кам подають веганські страви чи напої, якщо вони не вимагають іншого, і більшість людей не просять замінити рослинну страву.

Дослідження показують, що коли вегетаріанська страва була за замовчуванням, її обрали приблизно 86% людей. Натомість без впровадження рослинної опції за замовчуванням, лише приблизно 6% людей замовляли її спеціально.


Нормалізація рослинних варіантів допомагає споживач_кам робити кращий і екологічніший вибір, що, своєю чергою, допомагає тваринам і планеті.


Всебічний дослідницький спринт, проведений Food for Climate League за підтримки Better Food Foundation показав, що у дні, коли за замовчуванням подавали страву рослинного походження, спостерігається зниження викидів парникових газів, пов’язаних із їжею, на 23,6%. Вони також зробили багато інших цікавих висновків, дізнатись про які можна у публікації.

Багато організацій успішно експериментують з підходом vegan default, як, наприклад, Burger King в Австрії. PETA зібрала список таких організацій, серед них конференції TED, Кембриджький і Оксфордський університети та лікарні в Нью-Йорку.


  • Маркетингові рішення

Також ефективним є розміщення веганських опцій поряд з відповідними продуктами тваринного походження у магазинах. Такий маркетинговий підхід дозволяє збільшити ймовірність, що рослинну альтернативу обере більша кількість людей, ніж коли для цього потрібно йти у спеціальний веганський відділ супермаркету.


Ця стратегія орієнтована на спонукання споживач_ок-невеган_ок куштувати рослинні альтернативи та переконуватись, що вони смачні й різноманітні. У поєднанні з маркуванням про вуглецевий слід продуктів це матиме ще потужніший ефект.


  • Співпраця з місцевим населенням

Побудова гігантських промислових ферм є трагічною не лише для тварин, а й для місцевого сільського населення, якому доведеться мати справу з наслідками. Життя поруч з промисловими фермами стає жахливим через сморід, нашестя мух та забруднення річок й ґрунтових вод. Іноді такі ферми можуть спричиняти екологічні катастрофи.


Об’єднавши зусилля з місцевими громадами, можна ефективно протидіяти цій індустрії та зупиняти побудову ферм, що вбереже тисячі тварин від експлуатації.


  • Співпраця з виробниками рослинних альтернатив

Окрім активізму з захисту прав тварин, актуальним та ефективним є працювати у компаніях, що розробляють веганські альтернативи. Саме ці організації роблять веганство доступним для широкого суспільства, а тому важливо надавати їм підтримку у напрямку наукових та технологічних розробок, SMM, медіа тощо.


  • Платити людям за веганську освіту?

На форумі Effective Altruism ведуться обговорення нових, ще не перевірених підходів до популяризації веганства, наприклад — платити людям за те, що вони вивчають інформацію про рослинне харчування.


На деяких автомагістралях Австралії є зупинки «Drive-and-Revive», де можна безкоштовно отримати каву та перекусити, щоб водії могли відпочити від довгих поїздок. Ідея полягає в тому, що витрати суспільства на перекуси є нижчими, ніж потенційні витрати суспільства на нещасні випадки.


Подібним чином автор аргументує свою ідею платити людям за вивчення веганської кулінарії — може бути так, що витрати на це будуть нижчими, ніж витрати суспільства на лікування через нездорове харчування, страждання тварин і загрози для планети тощо.


НЕПОМІТНА ПРОБЛЕМА З КОМАХАМИ

індустрія комах

Борючись з великомасштабним тваринництвом, активіст_ки із захисту прав тварин можуть проґавити проблему, що назріває з індустрією комах. Зараз вона набирає обертів і залишилось мало часу, щоб її зупинити.


Більше трильйона комах вирощують щороку як корм для тварин з високим вмістом білка. З точки зору величезної кількості комах, які через це страждають та вмирають, це швидкість і масштаб трансформації, яких ми ніколи раніше не бачили.


Одне з ключових етичних питань тут полягає в тому, чи комахи свідомі та здатні відчувати біль і страждати. Свині, кури та риби вже широко визнані свідомими. У 2021 році Берч написав звіт, який призвів до того, що уряд Великої Британії визнав здатність кальмарів і восьминогів відчувати біль та емоції, а також крабів, омарів і всіх хребетних тварин. Натомість дослідження чутливості комах набагато неоднорідніші. Існує більше мільйона відомих видів комах, і лише деякі з них коли-небудь вивчалися, щоб з’ясувати, чи можуть вони відчувати біль.


Однак ми можемо сміливо припустити, що комахи можуть страждати, та є багато в чому більш чутливими, ніж ми зазвичай думаємо. Існують докази ноцицепції (здатність відчувати біль) у жуків, мух, бджіл і метеликів. А тому необхідно шукати способи припинити розгортання індустріалізації комашиних ферм.


«Майже кожного разу, коли вчені шукають ноцицепцію комах, вони її знаходять» — каже Ларс Чіттка, засновник Дослідницького центру психології Лондонського університету королеви Мері та автор книги «Розум бджоли».


ОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ АКТИВІСТ_КАМ

разом ми змінимо світ

Серед організацій, які займаються пошуком ефективних підходів та стратегій створення веганського світу, або діляться цінними дослідженнями та знаннями, ми рекомендуємо такі:


  • Faunalytics — рятує тварин, допомагаючи активіст_кам бути максимально ефективними. Місія організації полягає в тому, щоб надати захисни_цям тварин доступ до досліджень, аналізів, стратегій і знань, які максимізують їхню ефективність для зменшення страждань тварин.

  • Effective Altruism — це науково-дослідна та зосереджена на практиці спільнота, яка прагне знайти найкращі способи допомоги іншим і застосувати їх на практиці. Спільнота розділяє цінності веганського руху, бо розуміє, що тваринництво спричиняє наймасовіші страждання в історії людства. Деякі живі істоти ігноруються, тому що вони не схожі на нас або знаходяться далеко.

  • Sentient Media — це некомерційна новинна організація, яка змінює те, як ведеться дискусія про тваринництво по всьому світу. Серед інших новинних платформ, які пишуть про веганство та права тварин, рекомендуємо підписатись на: VegNews, Plant-Based News, Vegan Food and Living, The Beet, LiveKindly, Vegconomist, VeganSociety.

  • Vegan Hacktivists — організація, місія якої полягає в створенні потужних та інноваційних data-driven проєктів (збір та аналіз даних), які допоможуть покласти край експлуатації тварин.

  • 80,000 Hours — некомерційна організація, яка прагне допомогти відповісти на запитання «Яку кар’єру обрати, щоб створити якнайбільше добра?». У твоїй кар’єрі 80 000 годин: 40 годин на тиждень, 50 тижнів на рік протягом 40 років. Це величезна кількість часу. І це означає, що твоя кар’єра є не лише основним фактором твого щастя — це, ймовірно, також твоя найбільша можливість позитивно вплинути на світ. Організація вважає боротьбу з тваринництвом хорошим способом покращити світ.

  • Our World In Data — платформа, що ставить за мету зробити наукові дослідження стосовно важливих світових проблем доступними для широкої аудиторії. Там можна знайти статті з корисною інфографікою, яка викриває масштаби тваринницької індустрії та її наслідків для навколишнього середовища та всіх землян.

  • Impactful Animal Advocacy Resources — це спільнота активіст_ок в Slack (соціальній платформі), які діляться багатьма ресурсами, що допомагають нам бути ефективнішими у боротьбі за права тварин.


ОСВІТНІ ПОДІЇ ТА КУРСИ ДЛЯ АКТИВІСТІВ ТА АКТИВІСТОК

запрошуємо всіх
  • Скоро відбудеться вже другий щорічний дистанційний безплатний симпозіум Faunalytics для активіст_ок з захисту прав тварин. Академіки та вчені представлять оригінальні дослідження та рекомендації для захисни_ць тварин. За київським часом симпозіум відбудеться з 19:00 по 00:30, 14 вересня 2023 року, реєстрація за посиланням.

  • Нещодавно відбулась CARE (Conference for Animal Rights Europe) — конференція з захисту прав тварин у Європі, яка проводиться щороку. Прослухати записи презентацій за минулі роки можна за посиланням. Це чудова можливість дізнатись про досвід, висновки та стратегії зоозахисних організацій всього світу.

  • Саміт AVA (Animal & Vegan Advocacy) — всеосяжна серія конференцій для захисту прав тварин і веганства, яка об’єднує активіст_ок з усього світу, які зосереджуються на системних змінах і працюють над різними тактиками, стратегіями та підходами над спільною метою: вилучення тварин із нашої харчової системи та інших видів експлуатації людиною. Наступний саміт запланований на 16-19 травня 2024 року у Вашингтоні.

  • Організація We the free проводить безплатні онлайн курси для активіст_ок з захисту прав тварин.

  • Веган-Вікенд (23 вересня 2023 року), який проводить організація «Кожна Тварина» та Львівський веганський фестиваль (11-12 листопада 2023 року) — можливість для активіст_ок розширити коло знайомств у русі за права тварин, послухати пізнавальні лекції та багато іншого. Читайте про те, як відбувався попередній Веган-Вікенд за посиланням.


Ми розглянули лише невелику частину ідей, які можуть допомогти у створенні веганського світу. Це величезний простір для інновацій та креативності, і можливо саме ти зможеш допомогти зробити людству великий крок вперед до майбутнього без експлуатації тварин.


 

Навчайся разом з нами активізму для тварин, читаючи матеріали «Веган-експрес». А також приєднуйся до команди волонтерів і волонтерок «Кожної Тварини» за посиланням.


206 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page