top of page

НОВИЙ РІК З НЕВЕГАНАМИ: ЯК НЕ ПЕРЕСВАРИТИСЯ ЗА СТОЛОМ


святковий стіл

Новий Рік у компанії з однодум_ицями, які розділяють твої цінності  — це мрія кожної веган_ки. Якщо ти плануєш саме такий Новий Рік — ми за тебе дуже раді. Але, на жаль, не у всіх є така можливість.


У цьому матеріалі поділимось порадами та ідеями про те, як провести святкування Нового Року з невеганами найбільш приємно для всіх. Дуже важливо відчувати межі своїх емоційних ресурсів, вчитись пріоритизувати себе і хороші стосунки, якщо вони для тебе важливі.


В КОМПАНІЇ З НЕВЕГАНАМИ

невеганське застілля

Рідні та друзі нерідко мають відмінні погляди та цінності. Це велика рідкість та удача бути в оточенні людей, які настільки відкриті до нового, що можуть почути тебе одразу та змінити свій спосіб життя на більш етичний.


Перебування з невеган_ками може бути неприємне. Часто бесіда заходить про м’ясо тварин та інші продукти тваринництва, коли люди дізнаються, або вже знають, що ти веган_ка. Можливо ти поміти_ла, що у твоїй присутності щось спонукає людину виправдовуватись, що вона їсть не так і багато ПТП (продуктів тваринного походження). Дехто ж навпаки, може жартувати над тобою, чи критикувати веганство.


Часто всеможливі упередження про веганство спричиняють тривогу та гіперопіку рідних. Якщо ти лиш недавно перейш_ла на веганство, тебе можуть активно залякувати та наполегливо відмовляти від цього способу життя, виправдовуючи це турботою про твоє здоров'я. Важливо бути готовою до перебування з родичами, і якщо певне ставлення повторювалось останнім часом, не тішити себе надією, що цього разу все буде краще. Цілком можливо, що рідні зрештою змінять свою думку, але на це потрібний час, іноді роки. Надто позитивні очікування від святкування можуть розчарувати та засмутити, коли побачиш реальність.


Твоє найголовніше завдання — це зосередитись на власному житті. Якщо ти будеш прикладом щасливої та здорової людини, що дотримується веганства, це найкраще переконає людей в тому, що веганство — це добре та правильно. Тому вивчай веганські рецепти та готуй смачні й збалансовані страви. Стеж за споживанням достатньої кількості білка та мікроелементів. Ставай активіст_кою та приєднуйся до команди «Кожної Тварини», щоб отримати підтримку. Також займайся самоосвітою, щоб знати як відповідати на хитрі відмовки невеган_ок. Для цього рекомендуємо пройти «Веган-експрес» та прочитати книгу Еда Вінтерса 30 non-vegan excuses, яка є у вільному доступі англійською.



ВАЖЛИВІСТЬ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ

емоційні виклики

Можливо ти бачи_ла подібні меми: якщо ти думаєш, що навчилась екологічно спілкуватись — поживи тиждень зі своїми родичами. Взаємини з родичами — це може бути складно. Емоційний інтелект є ключем до порозуміння з рідними. Маючи звичку звертати увагу на емоції та оцінювати свої ресурси, ти залишатимешся налаштован_ою на свої та чужі почуття та швидко зрозумієш, коли тобі потрібно відновити сили. І це критично необхідно, щоб не зриватись та не говорити те, про що потім шкодуватимеш. Для того, щоб зберегти власні емоційні ресурси та приємну атмосферу зустрічі, дуже важливо розвивати емоційний інтелект.


Емоційний інтелект означає здатність розпізнавати, розуміти, виражати, керувати та ефективно використовувати власні емоції, а також здатність сприймати емоції інших і впливати на них. Це поняття охоплює поєднання самосвідомості, саморегуляції, емпатії та соціальних навичок. Деніел Гоулман (Daniel Goleman), видатний психолог, популяризував цю концепцію та визначив п’ять ключових компонентів емоційного інтелекту:


  • Самосвідомість: розуміння власних емоцій, усвідомлення їх впливу на твої думки та поведінку.

  • Саморегуляція: управління та контроль над своїми емоціями, збереження самовладання та адаптація до мінливих обставин.

  • Емпатія: розуміння та розділення почуттів інших, вміння побачити ситуацію з їхніх точок зору та реагування зі співчуттям.

  • Соціальні навички: побудова та підтримка здорових стосунків, ефективне спілкування, вирішення конфліктів та співпраця.

  • Мотивація: прагнення до досягнення особистих і професійних цілей, здатність відкладати задоволення та збереження оптимізму, попри невдачі.


Самоусвідомленість дозволяє стежити за власним психологічним станом, розпізнавати свої реакції та правильно визначати кожну окрему емоцію. Люди, які усвідомлюють себе, також помічають зв’язок між тим, як вони себе почувають, і тим, як вони поводяться. Емпатія ж дозволяє побачити ці емоції та зв’язки зі словами та діями в людей довкола.


Розвивати самосвідомість допомагає ведення щоденника, де ти можеш рефлексувати над власним досвідом, вчитись говорити до себе позитивно (positive self-talk), практикуватись у розпізнаванні своїх емоцій, прийнятті та регулюванні їх. Аналізуючи складні розмови наодинці, ти можеш покращувати свої навички спілкування з рідними. З часом в тебе виходитиме все краще і краще.



ЯК ПОРОЗУМІТИСЬ З ІНШИМИ?

порозуміння

Хоча для багатьох веган_ок є принциповим дружити та спілкуватись тільки з іншими веган_ками, в нас часто є близькі стосунки з людьми-невеган_ками й руйнувати відносини з ними не хочеться. Дуже часто це люди, які хоч і люблять тварин та підтримують ідею веганства, та все ж не готові перейти на такий спосіб життя самостійно. А іноді це родичі, які переживають лиш про твоє здоров’я, а не про страждання тварин. Важливо не боятись, що веганство зашкодить твоїм стосункам, і водночас не очікувати, що близькі люди перейдуть на веганство разом з тобою. Це може трапитись і бути приємним сюрпризом, але якщо сподіватись на це — розчарувань не уникнути.


Якщо для тебе важливо зберегти стосунки з родич_ками, ось пам'ятка помічних принципів, про які варто нагадувати собі перед спілкуванням з ними:


  • Активне слухання: переконайся, що ти розумієш точку зору іншої людини, активно слухаючи її думку, не перебиваючи. Якщо людина повторює одні й ті ж думки, це може бути сигналом, що їй не вистачає активного слухання з твого боку. Щоб дати знати, що ти справді почу_ла, можна перефразувати що вона сказала, так ти покажеш, що розумієш її.

  • Зберігай спокій: тримай свої емоції під контролем і уникай імпульсивних реакцій.

  • Співпереживай: намагайся зрозуміти емоції та занепокоєння іншої сторони.

  • Використовуй твердження «Я»: висловлюй свої думки та почуття, використовуючи твердження «Я» замість тверджень «Ти», щоб уникнути звинувачення.

  • Знайди спільну мову: визнач спільне, що є у ваших поглядах та цілях, це може стати основою для пошуку рішень і компромісів.

  • Роби перерви: якщо обговорення стає надто інтенсивним, запропонуй перерву. Коротка пауза дозволить більш раціонально продовжити розмову.

  • Використовуй конструктивну мову: формулюй свої думки позитивно й конструктивно. Замість того, щоб сказати, що ти проти чогось, висловлюй, що ти за щось і чому так.

  • Пам'ятай про свої особисті межі: підняття голосу та крик, саркастичні та каральні інтонації — це не те, що варто терпіти. Якщо хтось дозволяє собі таке, ти можеш сказати людині, що спілкування в такому дусі тобі не до душі. «Або ми спілкуємось з повагою та терплячістю, або я не зможу продовжувати цю розмову». Ти можеш покидати той простір, у якому тебе ображають.

  • Пам'ятай, що ти завжди можеш «погодитись не погоджуватись»: якщо людина твердить на своєму знову і знову, та, здавалося, б не чує твоїх аргументів — намагатися щось довести немає сенсу. В такому випадку краще зберегти свої емоційні ресурси та припинити дискусію. Кожен з нас доходить до змін та особистого зростання у своєму темпі.



ВЕГАНСЬКО-НЕВЕГАНСЬКЕ ЗАСТІЛЛЯ


Святкування Нового Року з родичами та друзями, які не є веганами, може бути доволі позитивним досвідом, якщо обидві сторони йдуть назустріч. Ось кілька порад, як орієнтуватися в аспектах святкування, пов’язаних із їжею та харчуванням:


  • Спілкуйся заздалегідь

Перед святом розкажи рідним і близьким про твій раціон. Поясни, що ти веган_ка, і поділися причинами свого рішення. Це може допомогти згладити емоції, якщо очікування були іншими.


  • Запропонуй внесок

Принеси веганські страви, щоб поділитися з усіма. Це гарантує, що буде їжа, якою ти зможеш насолоджуватися, а також познайомиш інших зі смачними веганськими стравами. Приготувавши щось смачне, ти також зможеш поділитися рецептами, якщо тебе попросять.


  • Запропонуй веганські заклади

Якщо святкування буде поза домом, запропонуй заклади з веганськими стравами або стравами, які можна легко змінити на веганські.


  • Знайди спільне

Приготуй або допоможи приготувати страви, які є традиційно веганськими або які можна легко адаптувати, наприклад, салати, смажені овочі, фруктові тарілки, десерти або зернові страви.


  • Навчай без зверхності

Якщо хтось запитає про твій веганський спосіб життя, будь відкри_та, щоб відповісти на запитання, не засуджуючи. Поділися інформацією про переваги веганського раціону та етичні міркування, але таким чином, щоб не здатися проповідни_цею або конфронтацій_ною.


  • Будь терплячою

Пам’ятай, що не всі можуть бути знайомі з веганством, і деякі можуть робити ненавмисні помилки. Використовуй будь-які помилки як можливість навчати, а не критикувати.


  • Створи позитивну атмосферу

Зосередься на самому святкуванні, а не виключно на їжі. Розмовляй, грай в ігри або бери участь у заходах, які не пов’язані з їжею. Це допомагає змістити увагу з відмінностей у способі життя, а особливо харчуванні.


  • Вислови подяку

Подякуй своїм родич_кам і друзям та подругам за їхні зусилля, щоб тобі було комфортно за столом та було що поїсти. Висловлення вдячності допомагає будувати позитивні відносини та показує, що ти цінуєш їхню увагу та ваші стосунки.


 

Пам'ятай, що хоча ти, можливо, єдина людина в сім'ї, що дотримується веганства, ти не одна — тисячі інших веган_ок зараз у такій же ситуації.

Світ поступово змінюється, і твої рідні та друзі також можуть перейти на веганство у майбутньому. Тому не засмучуйся, якщо зараз вони не розділяють твої цінності.


Проходь «Веган-експрес», щоб знати як відповідати на запитання про веганство та вміти аргументувати своє рішення. На курсі ти також зможеш долучитись до веганської спільноти, щоб ділитись своїм досвідом і знаходити підтримку.

226 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page