top of page

ЧИ МОЖУТЬ ЛЮДИ ЖИТИ БЕЗ ТВАРИННОГО МОЛОКА?


дівчина п’є молоко

1 червня більше, ніж у 100 країнах відзначають Всесвітній день молока. Цьогорічне святкування, як зазначають на офіційному сайті події, «буде сфокусоване на тому, як молочна індустрія зменшує свій вплив на навколишнє середовище і при цьому забезпечує людей поживними харчовими продуктами та засобами до існування». У цій статті розвінчуємо міфи про тваринне молоко та розповідаємо про багаті на кальцій рослинні альтернативи цьому продукту.



ІСТОРІЯ СВЯТА: МІЖНАРОДНІ ФЕСТИВАЛІ ТА ПРОПАГАНДА МОЛОКА

хлопець-підліток сидить за столом і п’є молоко

Всесвітній день молока запровадили у 2001 році за ініціативою Організації Об’єднаних Націй (далі — ООН), щоб «визнати важливе значення молока як харчового продукту та віддати належне молочному сектору». Датою обрали саме 1 червня, тому що до того у багатьох країнах вже була національна традиція святкування Дня молока саме в цей день. Щороку в усьому світі організовують фестивалі молока для прославлення користі молочних продуктів та підтримки тваринної індустрії.


Вже у 2020 році до святкування долучилися понад 68 країн, і з кожним роком Всесвітній день молока стає дедалі популярнішим. Згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, понад 6 мільярдів людей споживають молочні продукти. При цьому обсяги їх виробництва щороку зростають у країнах ЄС та США.


Компанії-виробники молока та організатор_ки фестивалів переконують, що «справжнє» тваринне молоко є необхідним для людини продуктом, яке виробляють етично з турботою про тварин та екологію. Наприклад, нідерландська компанія Friesland Campina зняла рекламний ролик про історію молока, у якому воно представлене як «дещо чарівне», що корови дають, «коли люди добре доглядають за ними». Також молоко рекламують як ідеальне джерело кальцію, особливо для дітей та підлітків.



ЧИ МОЖЕ МОЛОЧНА ІНДУСТРІЯ БУТИ ЕТИЧНОЮ?

корова стоїть на галявині

Виробники молочних продуктів запевняють, що тварини на їхніх фермах живуть щасливо та що про них піклуються. Однак насправді ця індустрія побудована на експлуатації корів та деяких інших видів ссавців (далі для спрощення — корів).


Фермери зацікавлені в тому, щоб тварина давала безперервно давала багато молока. Для того, щоб у корів продовжувалася лактація, вони мають регулярно народжувати. Щороку їх штучно запліднюють, що вже є насильством над тваринами, а новонароджених дитинчат забирають у матерів. Нерідко телят чоловічої статі невдовзі після народження вбивають на м’ясо, адже вони не зможуть давати молоко. А корова, в якої забрали дитину, страждає, адже у неї дуже розвинений материнський інстинкт.

теля

Навіть якщо телят не вбивають, перші кілька місяців свого життя вони проводять у затісних клітках, де їх годують замінником молока, у якому часто не вистачає необхідних поживних речовин. Тим часом молоко корів, призначене для їхніх дитинчат, п’ють люди.


Через постійний стрес корови починають буцатися в тісних загонах, тож щоб тварини не калічили одне одного та фермерів, їм обрізають роги без анестезії. Нерідко це призводить до відкритих ран та запалень. Також на багатьох фермах коровам обрізають хвости.


Корови приносять значний прибуток виробництву тільки поки вони дають молоко. Через щорічні вагітності та майже безперервну лактацію, неприродні умови, тілесні ушкодження та постійний стрес організм тварин швидко травмується та знесилюється. У природних умовах корова може прожити 15-20 років, але середня тривалість життя тварин на молочних фермах складає 5-7 років. Коли корова починає давати менше молока або в неї повністю припиняється лактація, її вбивають для виробництва м’ясних продуктів.


Тваринна індустрія не може бути етичною, зокрема молоко є продуктом насильства, адже сприйняття тварин або їхніх виділень (наприклад, молока) як продукту ставить тварин на сходинку нижче за людей. Звірі, як і люди, мають почуття, і щодня мільярди з них потерпають від людської жорстокості. Використання тварин для задоволення власних бажань не є виправданим у жодній формі, тому що в сучасному світі всі продукти тваринного походження мають етичні альтернативи.


Ти можеш перейти на веганство, щоб наблизити майбутнє, де кожна тварина живе вільно від знущань та експлуатації.



ТВАРИННЕ МОЛОКО: КОРИСТЬ ТА ШКОДА

хлопчик п’є молоко

Здавна споживання молока корів та інших тварин асоціювалося зі здоров’ям та загальним добробутом людей. Недарма корову в багатьох країнах вважають годувальницею, а в Індії ця тварина є священною.


У країнах з холодними зимами молоко корів, кіз, овець, коней та буйволиць було важливим джерелом поживних речовин, адже у прадавні часи не було можливості вирощувати та зберігати достатньо овочів, фруктів, коренеплодів, бобів та злаків, щоб прогодувати велику сім’ю незалежно від сезону та погодних умов. У народів північних країн розвинулася мутація, що допомагає перетравлювати молочний цукор — лактозу. Тим часом у більшості населення країн із теплим кліматом є непереносимість лактози: історично склалося так, що вони мали доступ до багатьох поживних речовин із рослин, що доступні навіть взимку.


Згідно зі статтею на сайті Британської асоціації дієтологів, тваринне молоко та молочні продукти є джерелом близько третини норми кальцію в раціоні людини. Окрім цього, вони містять калій, йод, фосфор, вітамін В12 та рибофлавін.


Проте, споживання тваринного молока у великій кількості може підвищити рівень холестерину в крові та збільшити ризик розвитку раку простати та раку ендометрію матки. Також молоко корів є найбільш алергенним у порівнянні з молоком інших тварин та рослинними альтернативами.


Сучасні дослідження про користь та шкоду молока нерідко протирічать одне одному. Чимало наукових робіт про вплив молочних продуктів на здоров’я людей фінансують виробники молока, які лобіюють зручні для них висновки лікарів та інших науковців.

Усі необхідні людині поживні речовини, що містяться у молоці інших видів тварин, можна отримати також з рослинної їжі або з веганських вітамінних добавок. Ти можеш спожити денну норму кальцію, якщо у твоєму раціоні будуть темна зелень (наприклад, шпинат), соєві продукти (тофу, едамаме, соєвий соус, темпе), броколі, апельсини, кунжут. Для того, щоб отримати достатньо йоду, радимо купувати йодовану сіль та споживати водорості, а щоб поповнити запаси калію в організмі — їж бобові, картоплю, банани, авокадо, томати та горіхи. А якщо тебе турбує вітамін В12, якого немає в рослинній їжі, радимо тобі почитати нашу статтю про цей мікроелемент для веган_ок.



РОСЛИННІ АЛЬТЕРНАТИВИ МОЛОКА

склянка з молоком, окуляри, печиво та апельсини на скатертині

22 серпня святкують Всесвітній день рослинного молока, який запровадили на знак протесту проти жорстокості та неекологічності молочної індустрії. Втім вже сьогодні ти можеш обрати серед десятків видів етичних альтернатив.


Рослинне молоко роблять зі злаків, псевдозлаків, горіхів та деяких крохмалистих коренеплодів. Ось кілька популярних замінників молока для веганів: вівсяне, мигдалеве, соєве, гречане, кокосове, рисове. Ти можеш обрати нейтральне на смак вівсяне, соєве або рисове молоко для напоїв чи густе й насичене кокосове для приготування соусів та десертів. Також у рослинне молоко нерідко додають веганський протеїн та вітамін В12. Ось кілька українських виробників етичних альтернатив молока: «Їж Еко», «Vega Milk», «Green Smile». Продукти цих марок доступні у всіх великих супермаркетах країни, а також в Інтернет-магазинах з веганськими та екотоварами. Ти також можеш приготувати веганське молоко самостійно: для цього достатньо мати потужний блендер і купити твої улюблені горіхи, злаки або бобові. Ділимося простими та доступними рецептами рослинних напоїв у нашому матеріалі.



Рослинні продукти, що нагадують продукти тваринного походження до смаку та текстурою, стають дедалі поширенішими та доступнішими. Якщо ти прагнеш краще розібратися у них та перейти на веганство заради тварин, реєструйся на безплатний онлайн-курс «Веган-експрес».




Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page