top of page

ВЕГАН-АЛЬТЕРНАТИВИ М'ЯСУ КУРЕЙ


курка

Замінити смак м’яса курей більше не є проблемою — стрімко зростає доступність та різноманіття опцій веганських альтернатив м'ясу і яйцям, та інших продуктів тваринництва. Збільшується також кількість веганських закладів та ресторанів.


Зі статті ти дізнаєшся про розумові здібності курей, через які страждання вони проходять та які екологічні катастрофи провокує птахівництво. Ми поділимось з тобою списком рослинних замінників м'яса та яєць курей від українських брендів, а також рецептом приготування веганської курятини з фуджу (соєвої спаржі) вдома.

ІНТЕЛЕКТ ТА ЕМОЦІЇ КУРЕЙ

курка

Згідно з останніми даними FAO (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН), зараз у світі 25,9 мільярда курей. Ми штучно розводимо їх у такій кількості для того, щоб експлуатувати заради м’яса та яєць.

Кожна з цих тварин є розумною й допитливою, має унікальний характер, може розв'язувати складні проблеми та розвивати тісні соціальні стосунки з іншими тваринами та людьми.


Кури емпатійні, турботливі до своїх дітей, та використовують складну систему сигналів, вербальних і невербальних, для комунікації з іншими членами зграї. Звуки, якими вони спілкуються, передають сенс сказаного, так само як наші слова, і дозволяють курці уявляти та швидко реагувати на те, про що її попередили родичі.


Ми розповідали про емпатію, спілкування, мислення та страждання курей детально у матеріалі за посиланням. Там ми поділились експериментами та дослідженнями, які демонструють інтелект та здатність цих тварин до співчуття.


Зараз поширений тренд приймати курей до своєї сім'ї як тварин-компаньйонів, однак більшість людей дивляться на курей через іншу призму: як курячі нагетси, сендвічі, або як на святкову печеню та рагу для сімейних зустрічей і фестивалів.


ЧОМУ КУРЕЙ НЕ ВАРТО ЇСТИ

Кури є найбільш багатостраждальним видом тварин на Землі. 95% тварин, що люди вирощують на землі — це кури. Близько 202 мільйони курей щодня вбивають у всьому світі.


Промислове фермерство, в якому перебувають приблизно 90% всіх курей у світі, пріоритезує ефективність та прибуток, ставлячись до них як до сировини, не зважаючи на їхні потреби як розумних, соціальних і чуйних істот.


Такі ферми — концентраційні фабрики з відгодівлі тварин (CAFO), як визначило Міністерство сільського господарства США. Середнього розміру CAFO у США зазвичай вміщує 30,000 курей-несучок або 125,000 курчат-бройлерів у надзвичайно тісних клітках та жорстоких умовах.


«Більшість людей глибоко помиляються щодо походження м’яса. 75% дорослих американців вважають, що зазвичай купують гуманну продукцію, але лише 1% кормових тварин живе на фермах, які не є промисловими»,

сказала виконавча директорка Sentience Institute Келлі Вітвікі, посилаючись на опитування, проведене групою у співпраці з Ipsos Group у 2017 році. Чому немає гуманного способу вирощувати тварин заради м’яса, молока та яєць, пояснювали в цьому матеріалі.


Серед всіх експлуатованих видів тварин, найбільше особин курей страждають, а тому найбільше страждання спричиняє купівля їхнього м'яса. Оцінки на основі чутливості тварини: скільки днів вона живе, скільки днів страждає і скільки м’яса з неї «виробляють», показують, що кури перебувають на другому та третьому місці за стражданням серед всіх експлуатованих тварин:


  1. 1 кг вирощеної риби призводить до приблизно 250 еквівалентних днів страждань;

  2. 1 кг яєць, отриманих від курей з батарейних кліток (90% яєць у світі походять саме з таких ферм) призводить до приблизно 100 еквівалентних днів страждань;

  3. 1 кг м’яса курки призводить до приблизно 60 еквівалентних днів страждань;


ЖОРСТОКІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ФЕРМ


Промислове вирощування позбавляє курей свободи поводитися природно: будувати гнізда, розправляти крила, приймати пилові ванни, щоб очиститися, порпатись в пошуках їжі, спілкуватися зі своїми дітьми та іншими членами зграї, й взагалі, повноцінно жити. Курей розводять, годують і вбивають, попри їхні природні інстинкти чи потреби, і це завдає їм страждань на кожному етапі їхнього короткого життя.


Життя пташенят-самців у яєчній промисловості закінчується, як тільки воно починається. Самці не можуть відкладати яйця, тому вони не потрібні для промисловості — переважно їх перемелюють живцем, або вбивають іншим способом. Всі курчата на промислових фермах починають життя з болісної ампутації без анестезії приблизно 1/3 дзьоба, щоб вони не могли клювати один одного через стрес. Курчата-бройлери були селективно виведені для такого швидкого росту. Якби люди росли з такою ж швидкістю, вони б важили 300 кг до двомісячного віку. Під цією вагою їхні кістки ламаються, а внутрішні органи не витримують навантаження, тому їх переважно вбивають дітьми — у віці 6-7 тижнів.


Нещодавнє дослідження польської організації з захисту прав тварин Anima International викрило, що насправді відбувається на фермах з «високими стандартами утримання» курей. Двоє активіст_ок під прикриттям задокументували жахи на фермі найбільшого виробника яєць у Польщі та в усьому Євросоюзі. За посиланням можна побачити документальні кадри та підписати петицію-звернення до виробника про закриття таких ферм.


ЕКОЛОГІЧНІ ПРИЧИНИ ВІДМОВИТИСЬ ВІД М’ЯСА КУРЕЙ


Всі екскременти такої величезної кількості птахів не можуть бути використані як добриво, а тому є забруднювачем, що змивається під час дощів і може стікати в річки. Запах від таких ферм робить життя в сусідніх селах нестерпним. А захоронення безлічі мертвих птахів, можуть призводити до поширення різних вірусів і хвороб.


Екологічні катастрофи — не рідкість у промисловому тваринництві. Це стається як внаслідок природних катастроф, так і через війну, як це сталось в Україні.

На найбільшій у Європі птахофабриці у Чорнобаївці, що у Херсонській області, після початку повномасштабної війни загинуло 4 мільйони курей. Російські окупанти перешкоджали доставленню корму, машини з вантажем потрапляли під обстріли. Заради безпеки людей постачання припинили. А потім на підстанцію, яка живила птахофабрику, прилетів снаряд. У пташниках почала зникати вентиляція, що і призвело до смерті птахів.


Інша трагедія відбулась в Америці 2018 року в округах Північної Кароліни, де проживає майже 82 мільйони курей та індиків, а також 4 мільйони свиней. Обидва округи постраждали від повені під час урагану «Флоренс», який вкрив штат гноєм, забруднив водопостачання та створив серйозну загрозу здоров’ю жителів поблизу. Штат витратив 11 мільйонів доларів на утилізацію близько 3,4 мільйони мертвих птахів, яких фермери залишили топитись під час урагану «Флоренс».


РОСЛИННІ АЛЬТЕРНАТИВИ «КУРЯТИНІ»

альтернативи курятині

Веганський раціон, що виключає куряче м’ясо, має переваги для здоров’я. Споживання м’яса курей та інших тварин пов’язане з проблемами, такими як хвороби серця та ожиріння. Рослинні альтернативи мають нижчий рівень холестерину та насичених жирів, а тому здоровіший склад.


Відмова від курячого м’яса не означає відмову від смаку, тому ми рекомендуємо спробувати рослинні замінники курятини від українських виробників, які можна використовувати у приготуванні будь-яких страв:


  1. «Філе Біле» від Vegurman — це шматочки рослинного білка зі смаком, наближеним до смаженої курятини. Містить 30 г білка на 100 г, що на 10 г більше, ніж у м’ясі курки. Також містить більше вуглеводів, калорій і таку ж кількість жирів.

  2. «Веган Кебаб» від Vegurman — це рослинний кебаб зі смаком курятини на грилі. Містить 14 г білка та 205 калорій.

  3. «Джерки з Димком» від Vegurman — це в'ялені шматочки соєвих стейків зі смаком курки гриль, готові до вживання. Містять 20 г білка та 324 калорій.

  4. «GreenChicken» від Green Go — це рослинна бургерна котлета зі смаком курятини. Виготовлена на соєво-пшеничній основі, містить 11 г білка.

  5. «GreenChicken Farsh» від Green Go — рослинний фарш зі смаком курки. Курячий фарш ідеально підходить для приготування котлет, випічки та інших страв.

  6. Бургер котлети «Курячі» від FineOrganic — котлети з органічних складників зі свіжомеленими спеціями, багатим вмістом рослинного білка, заліза та клітковини.

  7. Рослинний фарш «Курячий» від FineOrganic — альтернатива традиційному фаршу. Приготуйте з ним домашню лазанью, пасту, кебаб, буріто, пельмені чи голубці.

  8. «Котлета по-київськи» від Wanted Vegan — та ж сама традиційна котлета з курячого філе, тільки веганська. Містить 13 г білків та 10 г жирів, з яких тільки 3 г — насичені.

  9. «Нагетси» від Wanted Vegan — веганські нагетси зі смаком курки. Приготовані на пшенично-гороховій основі, містять 14 г білків та 8 г жирів, з яких тільки 1 г — насичені.

  10. «Нагетси з насінням» від Wanted Vegan — веганські нагетси з насінням льону та соняшника. Містять 16 г білків та 11 г жирів, з яких тільки 1 г — насичені.

  11. Вегетаріанські нагетси «Класичні» від Veggie — веганські нагетси з рослинного білка. Містять 1,3 г білка, 5,3 г жирів, у тому числі насичені 2,06 г.

  12. Соєва спаржа (фучжу або фуджу) від Смаку життя. Фучжу — це висушена плівка знята з соєвого молока, яка є альтернативою курятині в традиційних китайських рецептах.


Більше замінників тваринних продуктів, від ковбас до сметани, ти знайдеш у нашому довіднику веганських альтернатив за посиланням. А про те, як замінити куряче яйце, ми розповідали у статті.


Тофу та інші соєві продукти, такі як фучжу та юба, історично використовувались як заміна м’ясних страв. У вегетаріанському раціоні буддистів стародавнього Китаю та Японії з них готували страви, поживні на білок та рослинні жири.


Ти можеш використати фуджу як здоровий замінник курки у будь-якій страві, приготувавши її за рецептом, яким ми поділимось з тобою. Це авторський рецепт Тетяни та Дмитра Гнатюків, які заснували вегетаріанський еко-готель «Чакора» в Яремче в Українських Карпатах, де можна домовитись про веганські опції.


Фуджу — має приємну волокнисту текстуру, легко вариться і приємно смакує. За складом це корисний жир та рослинний білок, який легко засвоюється.


Приготування:

  1. Залий 200 г фучжу кип’яченою водою та дай постояти біля 20 хв. Інший варіант — відвари соєву спаржу в підсоленій воді до м’якості стільки ж часу і одразу витягни з води. Вона вже готова до вживання і її можна додавати в страву.

  2. Якщо ти любиш більш пряні смаки — на олії нагрій прянощі, які ти любиш (карі, куркума, копчена паприка, або суміші для грилю/барбекю).

  3. Додай фучжу і протуши або підсмаж до скоринки, за бажанням.

  4. Додай 5-7 ст. л. соєвого соусу і помішуючи, випари його.

  5. Приготовану соєву спаржу можна додати до рагу, запечених овочів або супу. Також можеш використати як складову салату теплого, з варених або свіжих овочів. Смачного!


Важливо дотримуватись збалансованого веганського раціону, і рослинні альтернативи м’яса допомагають у цьому. Тривають також розробки вирощеного в лабораторії (культивованого) курячого м’яса як етичної та сталої альтернативи. Однак поки воно не набрало поширення, найкращий вибір — це рослинні замінники.


Проходь наш короткий курс «Веган-експрес», щоб дізнатись більше про причини переходу на веганство.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page