top of page

ЧОМУ ВЕГАНИ ТА ВЕГАНКИ ІМІТУЮТЬ ТВАРИННІ ПРОДУКТИ


meet not meat

Відмова від тваринних продуктів і заміна їх рослинними імітаціями може здаватись дивною або навіть абсурдною. Для деяких веган_ок вживання замінників м’яса також стоїть під питанням. Наскільки морально імітувати продукти насилля? Що мотивує веган_ок їсти замінники? Чи не шкодить навколишньому середовищу купувати такі альтернативи? Спробуємо розібратись з цими питаннями у нашій статті.


ПРОБЛЕМА НЕ В СМАКУ

веганські котлети для бургерів

Може здаватись, що веган_кам не подобається смак продуктів тваринного походження, тому так дивно, що вони намагаються відтворити його рослинами. Однак сам смак продуктів не є проблемою для більшості веган_ок, важливим є походження продуктів. Тож припущення, що вегани та веганки ненавидять смак м'яса, не відповідає дійсності. Веган_ки ненавидять експлуатацію та насилля над тваринами, а м’ясо та інші тваринні продукти отримують саме таким шляхом.


Усвідомивши, що заради певних продуктів страждають та вмирають тварини, людина приймає рішення стати веган_кою, щоб припинити насилля. Переважною мотивацією є етика та права тварин, а також турбота про навколишнє середовище та здоров’я, а от нелюбов до смаку тваринних продуктів є доволі рідкісною.


Веган_ки відмовляються підтримувати насилля над тваринами, а натомість підтримують рослинні замінники, які є етичною альтернативою. Тепер, коли веганська кулінарна «алхімія» набирає обертів, ми можемо отримувати штучне м’ясо з допомогою культивування тваринних клітин, синтезувати казеїн молока використовуючи точну ферментацію, чи створити шовк з допомогою генномодифікованих бактерій, і багато веган_ок не проти використання таких продуктів.


ТАКІ РІЗНІ ВЕГАНИ ТА ВЕГАНКИ

лозунг звільнення тварин

Маючи спільні цінності, вегани та веганки, як і всі люди, дуже різні. Для декого, зімітовані смак та текстура мертвих тіл тварин рослинними замінниками можуть бути доволі тривожними та відразливими. Дехто вживає веганські альтернативи тваринним продуктам і їм подобаються страви з ними. А декому ніколи не подобались продукти тваринного походження, тому й шукати рослинні альтернативи, схожі на смак, немає бажання.


Багато початків_ців використовують рослинні альтернативи, щоб полегшити свій перехід до веганського раціону. Рослинні аналоги дозволяють готувати звичні рецепти, а тому потрібно лише замінити певні продукти, а не весь раціон. Однак і досвідчені веган_ки можуть їсти замінники. І не дивно, адже веганські аналоги яєць чи м’яса допомагають створювати смачні страви, та дивувати родичів тим, якою різноманітною є веганська кухня.


НЕ ВСІ ВЕГАНИ ВІД НАРОДЖЕННЯ

борщ з веганським м'ясом

Одна з причин чому схожі на смак альтернативи м’яса та молочних продуктів є поширеними — веган_ки любили цей смак колись, до того як дізнались, що тваринам ці продукти вартують життя. Нічого поганого немає в тому, щоб любити смак якихось невеганських страв і намагатись відтворювати його за допомогою рослин. Така дія є етичною, адже найголовніше, що жодна тварина для цього не постраждала.


Більшість з нас вживали м’ясо з дитинства, тому після переходу на веганство, рослинні альтернативи м’ясним продуктам можуть допомогти відчути зв’язок зі своєю культурою та родиною, оскільки дозволяють замінити традиційні продукти на веганському раціоні. Загалом м’ясо рослинного походження відіграє важливу роль у поширенні веганства, оскільки воно допомагає зробити веганське харчування більш привабливим для людей, які не зовсім готові до раціону з цільних злаків, бобових та овочів.


ЗАМІННИКИ ПОЛЕГШУЮТЬ ПЕРЕХІД НА ВЕГАНСТВО

веганські хотдоги

Якщо ти лише недавно перейш_ла на веганство, імітація м'ясних та молочних продуктів може дуже допомогти тобі звикнути до нового раціону. Маючи змогу готувати звичні страви, ти відчуватимеш значно менше стресу через таку глобальну зміну в способі життя.


На ринку України є багато доступних замінників, нещодавно ми зібрали цілий довідник виробників рослинних альтернатив та їхніх товарів. Часто такі продукти збагачені важливими мікроелементами, наприклад деякі рослинні замінники молочних продуктів містять додані кальцій, вітамін D та В12. Ці нутрієнти є дуже важливими для того, щоб збалансовано харчуватись на веганстві. Про веганство для початківців ти можеш почитати у нашому матеріалі.


Куряче яйце використовується в багатьох українських рецептах і є, мабуть, найбільш поширеним продуктом тваринного походження. Якщо ти ще не знаєш чому веган_ки відмовляються від цього продукту, прочитай нашу статтю. Також раніше ми розповідали якими звичайними рослинами можна легко замінити яйця на веганстві. Крім того, існують спеціальні суміші від багатьох виробників рослинних імітацій яєць, таких як JUST Egg чи «Смак життя».


ШТУЧНЕ М’ЯСО ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я?

знак питання

Прихильники здорового харчування можуть критикувати деякі веганські м'ясні альтернативи за не дуже здоровий склад — перероблені продукти, що містять багато солі та олії. Хоча веганство може бути цілком здоровим, і багато веган_ок турбується про своє здоров’я, ця етична позиція не обов’язково передбачає здоровий спосіб життя. Всі ми часом вживаємо не дуже здорову їжу, і веганство не обмежує у цьому. Обов’язковим на веганстві є тільки достатньо збалансовано харчуватись, що дозволяє час від часу вживати якісь продукти просто для задоволення (за виключенням тваринних, звичайно).

До того ж альтернативні продукти все одно є здоровішими як для людей, так і для планети. Дослідження доводять, що молочні та м’ясні продукти рослинного походження допомагають зменшити викиди парникових газів, потребують менше води та землі, а також спричиняють менше забруднення, ніж продукти тваринного походження.


МІТИ ПРО РОСЛИННІ АЛЬТЕРНАТИВИ

веганські бургери

Коли людина дізнається правду про індустрію тваринництва, вона проходить через світоглядну кризу. Однак не всі люди достатньо свідомі своїх емоцій та відкриті до нових точок зору, щоб дозволити цій кризі змінити свій спосіб життя. Доволі легко придумати виправдання своїм поглядам та жити далі звичним життям, як і більшість людей. Існування веганства спричиняє виникнення чимало мітів, щоб виправдати вживання тваринних продуктів.

Один з таких поширених мітів — це звинувачення веган_ок у тому, що виробництво рослинних альтернатив значно гірше для навколишнього середовища, ніж м’ясо тварин, і спричиняє багато смертей серед тварин під час вирощування рослин. Таким чином, веганство намагаються виставити лицемірним, або навіть звинуватити в тому, що веган_ки вбивають більше тварин, ніж ті, хто не дотримується веганства.


Це правда, що під час вирощування рослинних культур гине багато дрібних звірів та комах. Фермери навмисно вбивають мишей, кролів та птахів, щоб ті не з’їдали врожай. Але переважна більшість з нього вирощується для годування сільськогосподарських тварин: на це йде 77% всіх земель. У веганському світі нам потрібно було б у 4 рази менше земель, а тому таких смертей було б значно менше. На скорочених територіях було б легше запровадити заходи, що мінімізують вбивство тварин при вирощуванні рослин.


Якими б складними не були технології виготовлення замінників м’яса та інших тваринних продуктів, використання рослинної сировини робить їх значно кращими для навколишнього середовища, ніж тваринництво.

 

Отже, веганство є найбільш співчутливим до всіх живих створінь і не існує жодного етичного чи екологічного аргументу проти існування веганської імітації м'яса.

Зрештою, м’ясо рослинного походження просто смачне, і набирає популярності як серед веган_ок, так і невеган_ок. Такі бренди, як Meet not meat, Wanted Vegan, The loopci, Eat me at, GG Plant Based, Vega’s Divine Food, Vegurman, Beyond Meat та інші, працюють над тим, щоб зробити альтернативне м’ясо таким же доступним, смачним і дуже схожим на тваринні продукти, тільки без насильства. Завдяки роботі цих компаній, тобі не потрібно відмовлятися від м’яса, щоб стати веган_кою, тобі просто потрібно змінити виробника.

Проходь безплатний курс «Веган-експрес», щоб дізнатись більше про реалії тваринництва та життя тих, хто мотивує веган_ок замінювати продукти тваринного походження.

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page