top of page

ПРИЧИНИ ВІДМОВИ ВІД ВЕГАНСТВА



Чи ти коли-небудь замислюва_лась над тим, чому деякі люди, обравши веганство, відмовляються від своїх переконань за кілька місяців чи років? Важливо уникати поспішних висновків та осуду у таких ситуаціях. Розуміння причин відмови допоможе знайти рішення для них.


Веганство це не так складно, як здається, але й не зовсім просто. Є багато «колишніх» веган_ок, тому в цьому матеріалі ми розглянемо причини цього явища та спробуємо знайти можливі рішення. Якщо ти відчуваєш труднощі у веганському способі життя, тут ти знайдеш поради, які можуть полегшити твій шлях.


ХТО ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД ВЕГАНСТВА


Можливо, тобі відомо, що 84% веган_ок відмовляються від веганського способу життя. Розгляньмо детальніше це дослідження і чому не варто робити загальний висновок, що більшість веган_ок відмовляються від свого стилю життя. Дослідження провела Faunalytics в травні 2014 року в Америці, тому воно не показує дані всього світу на сьогодні, але певні висновки дозволяє зробити. Спеціалістка зі статистики прокоментувала це дослідження так:


«Вибірка дослідження була старшою, заможнішою, освіченішою, менш расово різноманітною... Це проблематично, тому що вони в основному опитували більше людей, які походять з багатих білих сімей... Той факт, що вони опитували багатих білих людей, говорить мені дещо про опитувану популяцію: я припускаю, що більшість людей, які намагалися стати веганами, робили це тому, що вважали веганство дієтою. Я вважаю, що ті, хто дотримується веганського, або точніше рослинного раціону, менш імовірно залишаться на ньому, ніж ті, хто є веган_ками з етичних міркувань».


Дослідження виявило, що 2% американ_ок є веган_ками або вегетаріан_ками. 10% дорослих у США віком від 17 років є колишніми вегетаріан_ками / веган_ками. Це доволі великий відсоток людей, які в певний момент життя були відкриті до веганства, тому важливо допомогти їм повернутись до веганства успішно.


Приблизно третина (34%) вегетаріан_ок / веган_ок, які повернулись до всеїдного раціону, дотримувалися рослинної дієти протягом трьох місяців або менше. Можна припустити, що якщо люди спробували веганський раціон лише на короткий час, то вони не дуже глибоко переосмислили своє життя та продумали цю серйозну зміну. Як кажуть дослідни_ці:


«Колишні вегетаріан_ки / веган_ки, які дотримувалися дієти протягом року або більше, повідомили про інший досвід щодо мотивації своєї зміни раціону та труднощів із ним, ніж ті, хто дотримувались раціону менше ніж рік».


З цікавих даних, єдиною мотивацією, яку назвали більшість (58%) колишніх вегетаріан_ок /веган_ок, було здоров’я. Тобто, якщо людина перейшла на веганство тільки з турботи про своє здоров'я, їй ймовірно не вистачило стійкості та вона обірвала цей спосіб життя. Можна припустити, що для того, щоб залишатись на веганстві, необхідна сильніша мотивація, ніж турбота лише про себе. Адже етичні веган_ки турбуються перед усім про тварин.


Серед 908 відповідей про причини відмови від веганства були названі такі:

  1. Незадоволення їжею (293 особи, 32%);

  2. Стан здоров’я (237 осіб, 26%);

  3. Соціальні проблеми (120 осіб, 13%);

  4. Незручність (115 осіб, 13%);

  5. Вартість (56 осіб, 6%);

  6. Відсутність мотивації (56 осіб, 6%);

  7. Інше (228 осіб, 25%).

Також колишніх вегетаріан_ок / веган_ок, які висловили бажання повернутись до раціону, запитали, чого їм не вистачає для цього. Серед 275 відповідей були такі:

  • Їжа (зручність, смак тощо) (125 осіб, 45%);

  • Мотивація/ стимул/ відданість (58 осіб, 21%);

  • Соціум (52 особи, 19%);

  • Вартість (більше грошей або дешевша їжа) (47 осіб, 17%);

  • Здоров’я (35 осіб, 13%);

  • Інше (8 осіб, 3%).

Багато людей наводили кілька причин, чому вони залишили дієту, або що їм знадобиться для її відновлення. Це означає, що немає єдиного фактора, що впливає на рішення.


Найбільший відсоток людей вказав незадоволеність їжею як причину відмови від веганства. Це може бути наслідком незнання як готувати смачні рослинні страви, або проблеми з пошуком веганських альтернатив, які дуже нагадують звичні продукти.



ПРОБЛЕМИ ЗІ ЗДОРОВ’ЯМ


Однією з основних причин, чому люди відмовляються від веганства, є проблеми зі здоров’ям. Веганство може бути здоровим раціоном, якщо дотримуватися його правильно. Важливо також розуміти, що не всі проблеми зі здоров’ям виникають саме через веганство, іноді зрозуміти причину не так просто. Поширене уявлення, що веганство — це не здорово, спонукає нас вважати саме зміну раціону причиною всіх проблем.


З іншої сторони, веган_ки можуть мати ті ж самі проблеми зі здоров’ям, що і всеїдні, якщо вони їстимуть нездорові веганські продукти. Плюс, веганський раціон гарантовано не розв'яже кожну проблему зі здоров’ям, яка може виникнути (бо такого раціону немає).


Неповноцінне харчування та дефіцит речовин виникають через відсутність знань про рослинні джерела основних поживних речовин та які вітаміни слід приймати додатково. Тому так важливо вивчати цю тему й обов’язково консультуватись зі спеціаліст_ками.


Часто люди не знають, як забезпечити організм достатньою кількістю рослинного білка. Недостатня кількість заліза, кальцію, вітаміну D або B12 може призвести до таких проблем зі здоров’ям, як втома, слабкість і анемія, тому важливо збалансовувати раціон та регулярно здавати кров на аналіз. Згідно з дослідженням, 76% веган_ок, які повернулись до всеїдного раціону, ніколи не перевіряли свій рівень вітаміну В12 у крові.


Також важливо складати раціон, який підходить саме тобі, не містить алергенів для тебе, що могли б викликати проблеми з травленням. У нашому блозі ти знайдеш багато смачних та збалансованих рецептів на будь-який смак.



СУСПІЛЬНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ПРИЧИНИ


Соціальні причини також можуть зіграти роль у тому, чому деякі люди припиняють веганський спосіб життя. Може бути важко харчуватися поза домом і відчувати себе ізольованими. У світі панує карнізм, тому боротьба з тиском з боку родини та друзів, які можуть не розуміти або не підтримувати таку зміну, виснажує. Крім того, досі поширена стигма та негатив щодо веганства, так звана вегафобія (дискримінація веган_ок).


Важливо пам’ятати, яка мета веганства — зменшення експлуатації тварин. Це допоможе в ті моменти, коли відчувається, що складно дотримуватися такого способу життя. Увага до своїх ментальних ресурсів та вміння уникати непродуктивних конфліктів також допоможуть йти своєю дорогою, не звертаючи забагато уваги на думку оточення.


Іноді світоглядна зміна до веганства може відбутись травматично та призвести до вістопії (біль бути веган_кою в невеганському світі). Однак, шукаючи підтримки серед однодум_ок та спеціаліст_ок з психологічної допомоги можна гармонізувати свій стан. Серед веган-френдлі психологинь — Вікторія Джуган, яка сама дотримується рослинного раціону.


Вигорання — гіпотетично теж може бути причиною відмови від веганства. Потреба постійно задумуватись про їжу може бути виснажливою. Тягар знання про те, наскільки страшним є тваринництво, може бути нестерпним. Ми часто хочемо жити ідеальним життям: готувати щодня щось цікаве та смачне, бути в оточенні, яке нас приймає, завжди мати натхнення та енергію на всі плани, та нарешті жити у веганському світі. Від вигорання може врятувати простий висновок, що досконалість не досяжна, хоч і є корисним орієнтиром. Тобі не потрібно бути ідеальн_ою, головне прагнути прогресу, та робити все можливе щодня.



ЯК ЗАЛИШАТИСЬ НА ВЕГАНСТВІ


  • Згадай причини

Якщо ти відчуваєш вигорання, може допомогти згадати причину свого переходу на веганство. Чому ти веган_ка? Що спонукало тебе до такого способу життя?


  • Турбуйся про себе

Щоб залишитись на веганстві на все життя потрібно турбуватись про себе, це надважливо. Твоє фізичне та психічне здоров’я є фундаментом, який дозволить збудувати веганський спосіб життя.


  • Приєднуйся до спільноти

Веганська спільнота неймовірно важлива. Бути веган_кою — це велика зміна в житті, і це може сильно ізолювати. Тому дуже цінним є спілкування з іншими, хто поділяє схожі цінності та переконання. Оточуючи себе однодум_ками, веган_ки можуть відчувати більше підтримки та заохочення продовжувати свій спосіб життя. Згідно з дослідженням, 84% колишніх вегетаріан_ок / веган_ок сказали, що вони не брали активної участі у вегетаріанській /веганській групі чи організації, тому це надзвичайно важливо.


  • Навчайся

Вивчай веганське харчування. Знання про джерела веганського білка, заліза, кальцію та інших необхідних поживних речовин, а також розуміння важливості добавок і збагачених продуктів є необхідними для здорового харчування. Шукай та ділись з іншими веганськими альтернативами та рецептами.


Прийти до веганства та піти краще, ніж взагалі ніколи не приходити: згідно з дослідженням, колишні веган_ки продовжують їсти переважно рослинну їжу завдяки тому, чого вони навчилися та пережили під час свого досвіду веганства. І є велика ймовірність що вони ще повернуться до етичного споживання.


 

Іноді веганство може бути складним способом життя, але тварини та світ загалом потребують більше веган_ок. Розуміючи причини, чому деякі люди кидають веганство, і проблеми, з якими стикаємось, ми можемо краще справлятись з цим викликом.


Ставай та залишайся веган_кою! Реєструйся на «Веган-експрес», щоб нагадати собі про безліч причин для веганства та приєднатись до спільноти однодумців і однодумок.

278 переглядів

Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page